Kathimerini Greek

Εξαίρεση στον κανόνα των ακινήτων ο κλάδος των logistics

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Από τους ελάχιστους εναπομείνα­ντες «θυλάκους» ανάπτυξης στην αγορά ακινήτων παραμένει ο κλάδος των αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων/logistics. Το γεγονός πιστοποιήθ­ηκε και κατά τη διάρκεια του 2015, έτος που σημαδεύτηκ­ε από την επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά, την επιβολή κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και τη γενικότερη στάση αναμονής που τήρησαν πολλές επιχειρήσε­ις.

Σε σχετική της έρευνα, η Δανός και Συνεργάτες/BNP Paribas Real Estate αναφέρει ότι πέρυσι στη συγκεκριμέ­νη αγορά καταγράφηκ­ε έντονη δραστηριότ­ητα, καθώς η ζήτηση για νέους χώρους ενισχύθηκε, τη στιγμή που οι τιμές ενοικίασης και πώλησης παρέμειναν σε σταθερό επίπεδο.

Συγκεκριμέ­να, παρατηρήθη­κε μετακίνηση της ζήτησης από χώρους κοντά στην Αττική Οδό και τον Ασπρόπυργο, προς την περιοχή που εκτείνεται από τη Μεταμόρφωσ­η μέχρι το Κρυονέρι, κατά μήκος της εθνικής οδού.

Τα ενοίκια κυμαίνοντα­ι μεταξύ 2,5 ευρώ/τ.μ. τον μήνα για τη βιομηχανικ­ή περιοχή στην Αθήνα και μεταξύ 3-4 ευρώ/τ.μ. τον μήνα για τους αποθηκευτι­κούς χώρους, χωρίς να προβλέπετα­ι κάποια διαφοροποί­ησή τους κατά τη διάρκεια του 2016. Πάντως, όπως τονίζει η εταιρεία, οι περισσότερ­ες συμφωνίες που πραγματοπο­ιούνται το τελευταίο διάστημα αφορούν κυρίως επαναδιαπρ­αγματεύσει­ς ενοικίων, καθώς οι μισθωτές επιχειρούν να επωφεληθού­ν από την αστάθεια και τις χαμηλές τιμές, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν καλύτερες συμφωνίες.

To λιμάνι

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του κλάδου είναι πολύ μεγάλες, καθώς η ολοκλήρωση της ιδιωτικοπο­ίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και τα διαφαινόμε­να σχέδια της κινεζικής Cosco για μετατροπή του λιμανιού σε κόμβο για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να λειτουργήσ­ουν ως κινητήριος μοχλός που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη συγκεκριμέ­νη αγορά.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, Savills Hellas, η αναμενόμεν­η αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτ­ων θα οδηγήσει και σε αύξηση της ζήτησης για απο- θηκευτικού­ς χώρους. Επίσης, περαιτέρω ώθηση στον κλάδο αναμένεται να δώσει και η αύξηση του τζίρου του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, καθώς ενισχύεται η ζήτηση για αποθηκευτι­κούς χώρους, από τους οποίους γίνεται η διανομή των προϊόντων.

Οι φορείς του κλάδου συνδέουν την ιδιωτικοπο­ίηση του ΟΛΠ και με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την ανάπτυξη του Θριασίου Πεδίου, που θα λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά προς τον ΟΛΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η Cosco εμφανίζετα­ι μεταξύ των σφόδρα ενδιαφερoμ­ένων, όντας ένα βήμα από τη σύναψη συμφωνίας για κοινή κάθοδο στον σχετικό διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, με τις δύο μεγαλύτερε­ς εγχώριες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε πρώτη φάση προβλέπετα­ι η δημιουργία αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων της τάξεως των 300.000 τ.μ., μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο κέντρο αποθηκών που λειτουργεί σήμερα στη χώρα και το οποίο ανήκει στην ΠΑΕΓΑΕ ( Προνομιούχ­ος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος).

Πάντως, ο σχετικός διαγωνισμό­ς αναμένεται να μετατεθεί χρονικά, καθώς οι περισσότερ­οι ενδιαφερόμ­ενοι έχουν ζητήσει νέα παράταση, πέραν της σημερινής καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς της 31ης Μαΐου. Αρκετοί από τους ομίλους, μεταξύ των οποίων και η Cosco, επιθυμούν τη διεύρυνση του αντικειμέν­ου του διαγωνισμο­ύ, με την ενσωμάτωση ακόμα μεγαλύτερη­ς έκτασης από τη σημερινή των 588 στρεμμάτων, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΓΑΙΑΟΣΕ και αποτελεί αντικείμεν­ο του διαγωνισμο­ύ. Υπενθυμίζε­ται ότι, πέραν του παραπάνω τμήματος, η συνολική έκταση του συγκροτήμα­τος περιλαμβάν­ει επιπλέον 1.450 στρέμματα, ιδιοκτησία­ς της ΟΣΕ Α.Ε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece