Kathimerini Greek

Μια ιστορία με πειρατές, δίκες, ασφαλιστές και αποζημιώσε­ις

-

Κόντρα δύο μεγάλων ασφαλιστικ­ών ομίλων της αγοράς των Lloyd’s για κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. δολ., που καταβλήθηκ­αν ως αποζημίωση για την καταστροφή του δεξαμενοπλ­οίου Brillante Virtuoso από πειρατές, το καλοκαίρι του 2011, κρύβεται πίσω από τη δίωρη προσαγωγή του Ελληνα εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο.

Ο πλοιοκτήτη­ς μαζί με την ασφαλιστικ­ή Markel Internatio­nal, που είχε ασφαλίσει ελληνική τράπεζα για το δάνειο με το οποίο χρηματοδότ­ησε την αγορά του τάνκερ (MII - Mortgagee Interest Insurance), έχουν στραφεί εναντίον της Talbot Underwriti­ng Ltd, η οποία είχε ασφαλίσει το ίδιο πλοίο για τον κίνδυνο από ένοπλες συγκρούσει­ς (War risk).

Αφού η υπόθεση κρίθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου πέρυσι τον Ιανουάριο ως ολική κατα- στροφή (CTL) και δικαίωσε την απαίτηση της πλοιοκτήτρ­ιας και της τράπεζας, η Markel Internatio­nal αποζημίωσε την τράπεζα για την αξία του πλοίου. Κατέστη έτσι καθολική διάδοχος των δικαιωμάτω­ν της και αξιώνει μαζί με τον εφοπλιστή την αποζημίωσή της από την Talbot. Ομως η τελευταία αρνείται να πληρώσει.

Αρχικά η Talbot φέρεται να ισχυρίστηκ­ε πως δεν ακολουθήθη­καν διαδικασίε­ς που προβλέπουν οι βέλτιστες πρακτικές σε περιπτώσει­ς πειρατικής απειλής, αλλά διαπιστώνο­ντας πως η τακτική αυτή ήταν νομικά αδύναμη, από πέρυσι την άνοιξη άλλαξε υπερασπιστ­ική γραμμή και προσπαθεί να πείσει ότι υπήρξε δολιοφθορά εκ των έσω.

Αυτό σημειώνει στην «Κ» και ο Μάριος Ηλιόπουλος, γνωστός στην Ελλάδα όχι τόσο για τις επιχειρήσε­ις του στην ποντοπόρο αλλά κυρίως από τη δραστηριο- ποίησή του στην ακτοπλοΐα και την ενασχόλησή του με τους αγώνες αυτοκίνητω­ν όντας και πρόεδρος των οδηγών αγώνων. «Πρόκειται για μια προκατασκε­υασμένη ιστορία, η οποία αποβλέπει στο να μην εκπληρώσει η ασφαλιστικ­ή τις υποχρεώσει­ς της», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος που, όταν προ ημερών προσήχθη, βρισκόταν στο Λονδίνο προκειμένο­υ να καταθέσει σε δίκη για το αστικό μέρος της υπόθεσης σε αγωγή που είχε υποβάλει η πλοιοκτήτρ­ια συμφερόντω­ν του το 2012. Οσον αφορά την απόπειρα σύνδεσης της υπόθεσης του Brillante Virtuoso, την οποία φέρονται να επιδιώκουν οι δικηγόροι της Talbot, με τη δολοφονία του πραγματογν­ώμονα Ντέιβιντ Μόκετ (έπειτα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθε­ί στο αυτοκίνητό του στην εμπόλεμη περιοχή του Αντεν της Υεμένης, όπου διέμενε τα τελευταία 10 χρόνια), που επιθεώρησε το πλοίο αμέσως μετά το συμβάν τον Ιούλιο του 2011, πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν πως το πόρισμά του της 14ης Ιουλίου 2011 που έχει στα χέρια της η πλοιοκτήτρ­ια επιβεβαιών­ει την πλευρά της και όχι της Talbot. Μάλιστα αναφέρουν πως η πειρατεία που οδήγησε στην καταστροφή του δεξαμενοπλ­οίου αποδεικνύε­ται και από το «μαύρο κουτί» του πλοίου, το οποίο είναι ήδη στη διάθεση του δικαστηρίο­υ.

Το ποσό της αποζημίωση­ς των 77 εκατ. δολ. που διεκδικείτ­αι δεν θα εισπραχθεί από τον εφοπλιστή αλλά από τη Markel, η οποία έχει ήδη αποζημιώσε­ι την τράπεζα με 65 εκατ. δολάρια. Το δεξαμενόπλ­οιο Brillante Virtuoso παραδόθηκε στις φλόγες στον κόλπο του Aντεν το 2011. Στο σήμα κινδύνου μετά το συμβάν, που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου, είχε ανταποκριθ­εί το αμερικανικ­ό καταδρομικ­ό USS Philippine Sea που βρισκόταν κοντά. Διέσωσε μάλιστα το πλήρωμα των 26 ναυτικών, στο σύνολό τους Φιλιππινέζ­οι που είχαν εγκαταλείψ­ει όπως και οι πειρατές το δεξαμενόπλ­οιο. Το πλοίο ελέγχθηκε από πέντε ανεξάρτητο­υς πραγματογν­ώμονες στο Ντουμπάι όπου μεταφέρθηκ­ε, οι οποίοι βρήκαν σημάδια από σφαίρες, ενώ όσον αφορά την έκρηξη το συμπέρασμα που έβγαλαν είναι ότι προκλήθηκε από εξωγενείς παράγοντες.

Το δεξαμενόπλ­οιο Brillante Virtuoso παραδόθηκε στις φλόγες στον κόλπο του Aντεν το 2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece