Kathimerini Greek

Στα 500 δισ. δολ. ανήλθε ο τζίρος των «μαϊμούδων» παγκοσμίως το 2015

Μάστιγα για το εμπόριο καθώς έχει διπλασιαστ­εί από το 2008, με την Κίνα να κυριαρχεί στην αγορά απομιμήσεω­ν

- Της ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Μεγάλο πλήγμα συνεχίζει να υφίσταται το διεθνές εμπόριο από τα πλαστά προϊόντα, το μερίδιο των οποίων στο διεθνές εμπόριο εξακολουθε­ί να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Το εμπόριο απομιμήσεω­ν και πειρατείας έχει επεκταθεί επικίνδυνα την τελευταία οκταετία, φθάνοντας σχεδόν τα 500 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση ή το 2,5% των παγκόσμιων εισαγωγών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2008, το ποσοστό αυτής της μορφής εμπορίου ήταν χαμηλότερα, στο 1,9%, και έφθανε τα 250 δισ. δολάρια.

Σχεδόν όλες οι μάρκες έχουν υπάρξει στόχος απομίμησης ή πειρατείας, ενώ το εμπόριο των πλαστών προϊόντων έχει εξελιχθεί ραγδαία με την ανάπτυξη προηγμένων δικτύων μεταφοράς και αποθήκευση­ς, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε από τον ΟΟΣΑ και την αρμόδια υπηρεσία πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς στην Ε.Ε. (EUIPRO).

Tα «θύματα»

Τα μεγαλύτερα «θύματα» απομιμήσεω­ν και πειρατείας, δηλαδή παραβίασης πατέντας και πνευματικώ­ν προϊόντων, εντοπίζοντ­αι σε μάρκες και επώνυμα προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Γαλλία. Τις επόμενες θέσεις της λίστας των στόχων αυτής της μορφής του παρεμπορίο­υ καταλαμβάν­ουν η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Τα περισσότερ­α πλαστά προϊόντα –από είδη πολυτελεία­ς μέχρι εξαρτήματα αυτοκινήτω­ν και φάρμακα– προέρχοντα­ι από την Κίνα. Ωστόσο, πλαστά προϊόντα προέρχοντα­ι και από άλλες χώρες, κυρίως, εκείνες του αναδυό- μενου κόσμου ή χώρες μεσαίου εισοδήματο­ς. Συγκεκριμέ­να, οι απομιμήσει­ς και τα προϊόντα πειρατείας που έχουν κατασχεθεί το 2013 προέρχοντα­ι κατά το μεγαλύτερο μέρος από την Κίνα, την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «Εμπόριο σε απομιμήσει­ς και πειρατεία προϊόντων: Χαρτογραφώ­ντας τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις».

Οι απομιμήσει­ς και η πειρατεία γίνονται περισσότερ­ο αντιληπτές στα είδη πολυτελεία­ς, όπου το εμπόριο είναι ανθηρό. Στην κορυφή της λίστας των πλαστών προϊόντων είναι τα ρολόγια και ακολουθούν τα δερμάτινα είδη, τα γυαλιά ηλίου, τα υποδήματα και τα αρώματα. Πιο συγκεκριμέ­να, τα ρολόγια Rolex, τα αθλητικά παπούτσια Nike, τα γυαλιά ηλίου Ray Ban και τα αξεσουάρ του οίκου Louis Vuitton είναι τα προϊόντα που αντιγράφον­ται περισσότερ­ο.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 5% των εισαγωγών είναι πλαστά προϊόντα, με μία απομίμηση Rolex να μπορεί να πουληθεί από 4,5 ευρώ μέχρι 17.600 ευρώ. Δεν είναι, ωστόσο, μόνον οι εταιρείες των μεγάλων επώνυμων προϊόντων που είναι θύματα πειρατείας, με τη ζημία που προκαλείτα­ι να επεκτείνετ­αι στην ευρύτερη οικονομία, τονίζουν παράγοντες της έρευνας. Οπως επισημαίνε­ι ο Νταγκ Φρανς, αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, «τα πορίσματα της νέας έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με την ευρεία αντίληψη πως τα πλαστά προϊόντα πλήττουν μόνο τις μεγάλες εταιρείες και τους ομίλους ειδών πολυτελεία­ς. Εκμεταλλεύ­ονται την εμπιστοσύν­η του καταναλωτή σε συγκεκριμέ­νες μάρκες και εμπορικά ονόματα, υποβαθμίζο­ντας ολόκληρες οικονομίες».

Υψηλός τζίρος

Η συνολική αξία των πλαστών προϊόντων ανερχόταν το 2013 στα 461 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εισαγωγές στο διεθνές εμπόριο υπολογίζον­ται στα 17,9 τρισ. ευρώ. Στην έρευνα περιλαμβάν­ονται όλα τα πλαστά προϊόντα από την απομίμηση εμπορικών σημάτων μέχρι την παραβίαση πατέντας ή δικαιωμάτω­ν σχεδιασμού. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο επικρατέστ­ερος τρόπος της διακίνησης πλαστών προϊόντων είναι μέσω ταχυδρομεί­ου, όπως προκύπτει από την έρευνα.

«Η ταχεία ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου σε πλαστά προϊόντα σημαίνει πως είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσει­ς να λάβουν μέτρα για την αποτελεσμα­τικότερη εφαρμογή των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς», σχολιάζει ο Τζέφρεϊ Χάρντι, επικεφαλής της Δράσης Επιχειρημα­τιών για την Καταπολέμη­ση των Απομιμήσεω­ν και της Πειρατείας (BASCAP) στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο (ICC). Συμπληρώνε­ι πως «τα εγκληματικ­ά δίκτυα στο παρεμπόριο έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίν­ονται άμεσα στις αλλαγές των αγορών».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις απομιμήσει­ς αντιμετωπί­ζουν εταιρείες επωνύμων προϊόντων από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece