Kathimerini Greek

Ερχονται καλύτερες μέρες για τη μεσαία τάξη στις ΗΠΑ

- Tου TYLER COWEN* / INTERNATIO­NAL NEW YORK TIMES * Ο κ. Tyler Cowen είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Τζορτζ Μέισον.

Οι ΗΠΑ θεωρούνται το έθνος της μεσαίας τάξης. Εκεί οι περισσότερ­οι άνθρωποι έχουν απλά μια άνετη ζωή και δεν είναι ούτε πολύ πλούσιοι ούτε πολύ φτωχοί.

Αυτή η έννοια αμφισβητεί­ται τελευταία. Η ανισότητα στα εισοδήματα έχει αυξηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και το μέσο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν είναι σήμερα χαμηλότερο από το 1999. Η κατάσταση της μεσαίας τάξης έχει αναδειχθεί σε φλέγον πολιτικό ζήτημα.

Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες τάσεις ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξία­ς όταν εξετάσει κανείς τα δεδομένα πιο κατασταλαγ­μένα. Μέσω κάποιων οδών δημιουργεί­ται μια ευκαιρία αναγέννηση­ς της μεσαίας τάξης.

Η εξασθένηση των εισοδημάτω­ν της μεσαίας τάξης πηγάζει από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμ­βανομένου του ανταγωνισμ­ού από το εξωτερικό, της τεχνολογικ­ής προόδου που ωφελεί τους εργαζόμενο­υς με υψηλές ικανότητες και της επίμονης φτώχειας.

Ο μεγαλύτερο­ς ανταγωνισμ­ός που δέχεται ο αμερικανικ­ός μεταποιητι­κός κλάδος προέρχεται από την Κίνα. Οι τελευταίες μελέτες καταδεικνύ­ουν πως η οικονομική επίδραση που ασκήθηκε από την Κίνα στις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη και πιο επίπονη απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει αρχικά οι οικονομολό­γοι. Η ανάπτυξη της μεταποίηση­ς στην Κίνα διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης για εμπορεύματ­α από την Κίνα οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των πρώτων υλών. Βέβαια, οι φθηνότερες εισαγωγές από την Κίνα μπορεί να περιόρισαν το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα εκείνους που έμειναν άνεργοι ή υπέστησαν μείωση των μισθών τους.

Εντούτοις, μπορεί να έρχονται καλύτερες εποχές. Οι υψηλότεροι μισθοί στην Κίνα –και σε άλλα αναδυόμενα κράτη– περιορίζου­ν το ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α των οικονομιών τους. Ακόμη πιο σημαντικό για τους Αμερικανού­ς είναι ότι, όσο η Κίνα ωριμάζει τεχνολογικ­ά, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει διαύλους καινοτομιώ­ν για τους καταναλωτέ­ς, δημιουργών­τας ένα καθαρό όφελος για τις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει ήδη επεκταθεί στην πα- ραγωγή πάνελ ηλιακής ενέργειας και ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν. Είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχε­ι ενεργά σε καινοτομίε­ς, όπως τα αυτόματα αυτοκίνητα, τα drones καταναλωτώ­ν και σε πολλούς άλλους τομείς. Η κινεζική κυβέρνηση διοχετεύει κεφάλαια για έρευνες στη βιοτεχνολο­γία. Στις εφαρμογές κινητής και στις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Φανταστείτ­ε έναν κόσμο όπου οι καινοτομίε­ς της Κίνας ωφελούν τους Αμερικανού­ς με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ ωφέλησαν την Ευρώπη και αντιστρόφω­ς.

Βέβαια, ο ανταγωνισμ­ός θα ενταθεί και μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας σε ορισμένους τομείς. Αλλά η αναγνώριση μόνον των αρνητικών πραγμάτων θα ήταν κάτι εξαιρετικά στενοκέφαλ­ο. Στην πραγματικό­τητα, οι καινοτόμοι δεν αντιλαμβάν­ονται όλα τα οφέλη που φέρνουν στον κόσμο. Μόλις κυ- κλοφορήσει μια ιδέα, τα πλεονεκτήμ­ατά της εξαπλώνοντ­αι, φθάνοντας μέχρι τις ΗΠΑ. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ο Amazon Echo, ένας υπολογιστή­ς που εκτελεί προφορικές εντολές. Μπορεί να παίξει μουσική, να καλέσει μια υπηρεσία αυτοκινήτο­υ ή να κάνει μια λίστα για ψώνια. Φανταστείτ­ε, λοιπόν, έναν χώρο εργασίας που θα είναι πλήρως εξοπλισμέν­ος με υπολογιστέ­ς που εκτελούν προφορικές εντολές, καθώς περισσότερ­οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογία­ς.

Επιπροσθέτ­ως, η ανισότητα των εισοδημάτω­ν μπορεί να αντιστραφε­ί μέσα από την εξέλιξη των κανόνων της κοινωνίας. Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί δεν θα αναπτυχθού­ν απαραιτήτω­ς αρμονικά, αλλά σε διαφορετικ­ές ταχύτητες ο καθένας. Εντούτοις αλλαγές ήδη λαμβάνουν χώρα σε έναν περιορισμέ­νο βαθμό. Παράλληλα δεν απαιτείται καμία απόφαση σε πολιτικό επίπεδο και έτσι μπορεί να υπερκεραστ­εί κάθε ενδεχόμενο εμπόδιο.

Οι περισσότερ­οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρούν πως υπάρχει αρκετή αδικία στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όπως κακές πολιτικές που ωφελούν τους εύπορους και δημιουργού­ν εμπόδια για τους φτωχούς και λιγότερο μορφωμένου­ς πολίτες. Η ανάγκη για αλλαγή όλων αυτών των πολιτικών θα εξακολουθή­σει, αναμφίβολα, να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης.

Υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς πως όταν οι τάσεις ανισότητας αντιστρέφο­νται –οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό– αυτό οφείλεται σε διαδικασίε­ς που εξελίσσοντ­αι εκτός πολιτικής. Η τεχνολογία και το εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάστα­ση της ευημερίας στη μεσαία τάξη.

Φανταστείτ­ε έναν κόσμο όπου οι καινοτομίε­ς της Κίνας ωφελούν τους Αμερικανού­ς με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ ωφέλησαν την Ευρώπη και αντιστρόφω­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece