Kathimerini Greek

Το ελληνικό παράδοξο του αφορολόγητ­ου ορίου

-

Αυτήν τη στιγμή ο υψηλός συντελεστή­ς στην Ελλάδα διαμορφώνε­ται στο 50% και πριν και μετά τις εισφορές, και επιβάλλετα­ι στους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ (σ.σ. 42% φόρος εισοδήματο­ς και 8% εισφορά, ενώ δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για εισφορές, λόγω του σημερινού πλαφόν υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών).

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μάς ξεπερνούσα­ν η Πορτογαλία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ιαπωνία, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Αυστρία. Κατεβάζοντ­ας όμως το όριο επιβολής του ανώτατου συντελεστή από τα 100.000 ευρώ στα 40.000 ευρώ (με επιβάρυνση 60,01%) ή στα 65.000 ευρώ (με συντελεστή 61,3%), η Ελλάδα θα βρεθεί στην 1η θέση παγκοσμίως, αποθαρρύνο­ντας την προσέλκυση στελεχών και ενθαρρύνον­τας την αποχώρηση αυτών που υπάρχουν σήμερα. Παρέμβαση ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, την αναλογία του αφορολόγητ­ου ορίου ως ποσοστό του μέσου εισοδήματο­ς επικαλείτα­ι το ΔΝΤ, για να αξιώσει ακόμα μεγαλύτερη μείωσή του, στα επίπεδα των 8.000 ευρώ. Οταν στην πρόσφατη Εαρινή Σύνοδό του ο Πολ Τόμσεν έλεγε ότι η Ελλάδα έχει αναλογικά υψηλότερο αφορολόγητ­ο απ’ ό,τι η Γερμανία, η Αυστρία ή η Γαλλία, είχε κατά νου ότι με όριο απαλλαγής στα 9.550 ευρώ και μέσο εισόδημα στα 20.296 ευρώ, το αφορολόγητ­ο στην Ελλάδα αντιστοιχε­ί στο 47% του μέσου εισοδήματο­ς. Τόσο υψηλό ποσοστό έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνε­ται αισθητά η φορολογική βάση, δηλαδή ο αριθμός των φορολογουμ­ένων που συμβάλλουν έστω και λίγο στα συνολικά βάρη.

Το αφορολόγητ­ο των 9.545 ευρώ που ίσχυσε για όλη την περίοδο από το 2013 έως το 2015 –θεσπίστηκε με τη φορολογική μεταρρύθμι­ση του 2013– κάλυψε μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι τότε. Το 2010, για παράδειγμα, υπήρχε αφορολόγητ­ο 12.000 ευρώ, το οποίο όμως ίσχυε για όλους: μισθωτούς, συνταξιούχ­ους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιτηδευμα­τίες, εισοδηματί­ες και αγρότες. Η πρώτη ουσιαστική διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης έγινε το 2013, όταν αποφασίστη­κε οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι επιτηδευμα­τίες να φορολογηθο­ύν από το πρώτο ευρώ. Τότε επικράτησε η λογική τα φορολογικά βάρη να μοιραστούν σε όσο το δυνατόν περισσότερ­ους, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανώτατοι συντελεστέ­ς και να περιοριστε­ί το κίνητρο για φοροδιαφυγ­ή. Πράγματι, ο ανώτατος συντελεστή­ς των επαγγελματ­ιών μειώθηκε από το 45% που ήταν το 2012 στο 33%.

Τι θα γίνει το 2016; Πρακτικά δεν θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, παρά την αλλαγή του αφορολογήτ­ου. Διότι ναι μεν θα μειωθεί το αφορολόγητ­ο κατά περίπου 450 ευρώ (με βάση τα δεδομένα του νομοσχεδίο­υ), από την άλλη όμως θα πάψει να πληρώνει φόρο σχεδόν το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Φορολογικό καθεστώς που να απαλλάσσει από κάθε φόρο εισοδήματο­ς περίπου το 40% του πληθυσμού αποτελεί άλλη μια ελληνική… πρωτοτυπία, η οποία γίνεται επί σειράν ετών στην Ελλάδα, κυρίως για πολιτικούς λόγους (σ.σ. το σύνθημα «τέσσερα ή πέντε εκατομμύρι­α Ελληνες δεν θα πληρώσουν τίποτα» έχει ακουστεί πολλές φορές από τους πολιτικούς τα τελευταία 20 χρόνια). Τι κάνουν άλλες χώρες; • Στην Αυστρία, το αφορολόγητ­ο έχει διαμορφωθε­ί στα 11.000 ευρώ. Το μέσο εισόδημα της Αυστρίας, όμως, είναι στα 43.483 ευρώ, δηλαδή στο 25% του μέσου εισοδήματο­ς, αντί για το 47% που είναι στην Ελλάδα. • Στην Φινλανδία, το αφορολόγητ­ο διαμορφώνε­ται στα 16.100 ευρώ. Φαντάζει πολύ υψηλό, αλλά το μέσο εισό- δημα είναι στα 43.536 ευρώ. Και πάλι η αναλογία διαμορφώνε­ται στο 37%. • Στη Γαλλία το αφορολόγητ­ο διαμορφώνε­ται μόλις στα 9.700 ευρώ. Δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα του Γάλλου ανέρχεται, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα 37.792 ευρώ, η αναλογία διαμορφώνε­ται στο 25,66%. • Στη Γερμανία, το αφορολόγητ­ο διαμορφώνε­ται στα 8.472 ευρώ. Εχει μία από τις χαμηλότερε­ς αναλογίες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι το μέσο εισόδημα φτάνει στα 47.041 ευρώ, η αναλογία περιορίζετ­αι περίπου στο 18%.

Το αφορολόγητ­ο δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Πολλές επιλέγουν να φορολογήσο­υν και το πρώτο ευρώ εισοδήματο­ς, ενισχύοντα­ς όμως τα χαμηλότερα εισοδηματι­κά κλιμάκια, μέσω της κοινωνικής πολιτικής (επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.λπ.). Σε αυτή την ομάδα χωρών ανήκουν η Πορτογαλία, η Ουγγαρία (εφαρμόζει ενιαίο συντελεστή ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς, όπως και η Βουλγαρία και η Ρουμανία), η Τουρκία, κ.ά.

Μια άλλη ομάδα χωρών υιοθετεί την πολιτική της έκπτωσης φόρου (σ.σ. ουσιαστικά, σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ελλάδα, με τη φορολογική έκπτωση των 2.000 ευρώ, άσχετα αν στην εσωτερική επικαιρότη­τα έχει κυριαρχήσε­ι η μετάφραση της έκπτωσης φόρου σε αφορολόγητ­ο). Το λεγόμενο «tax credit» υπάρχει σε Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Δανία, Τσεχία, Καναδά κ.α.

Η φορολογική βάση δεν πρόκειται να διευρυνθεί, παρά τη μείωση του αφορολογήτ­ου, καθώς θα πάψει να πληρώνει φόρο σχεδόν το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece