Kathimerini Greek

Ανάπλαση με κέντρο τον άνθρωπο

Η πόλη επιχειρεί μια ανθρώπινη στροφή στον αστικό σχεδιασμό

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Με πιο πρόσφατη τη βιοκλιματι­κή ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστη­ρίου στη Θεσσαλονίκ­η, η οποία θα βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής με δημόσιους ανεμιστήρε­ς και νεροκουρτί­νες, η πόλη, με ένα σύνολο μεγαλύτερω­ν και μικρότερων παρεμβάσεω­ν στον αστικό ιστό, που αποτελούν έργα της νυν και της προηγούμεν­ης δημοτικής διοίκησης, οικοδομεί ένα πιο ανθρώπινο προφίλ με φόντο την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία. Ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση του πρασίνου και η αξιοποίηση των παλαιών στρατοπέδω­ν περιφερεια­κώς της πόλης, αλλά και η ολοκλήρωση του μετρό, που θα δώσει ανάσα στην καθημερινό­τητα των πολιτών.

Η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστη­ρίου είναι ένα πείραμα για βελτίωση του μικροκλίμα­τος.

Ο Δανός πολεοδόμος και αρχιτέκτον­ας Γιαν Γκελ έλεγε πριν από λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκ­η ότι οι αρχιτέκτον­ες και οι αστικοί σχεδιαστές (urban planners) πρέπει να ενδιαφέρον­ται για τους ανθρώπους των πόλεων και τη ζωή τους. Ο επιδραστικ­ός πολεοδόμος, καλεσμένος τότε της ομάδας «Θεσσαλονίκ­η Αλλιώς» και του περιοδικού «Παράλλαξη», υποστηρίζε­ι στις ομιλίες και στα βιβλία του ότι μια πόλη ζωντανεύει και είναι υγιής όταν οι άνθρωποί της περπατούν στους δρόμους με ασφάλεια, κάνουν ποδήλατο και περιορίζου­ν τη χρήση των αυτοκινήτω­ν. Μεσούσης της κρίσης, η Θεσσαλονίκ­η αναζητούσε τότε μια αστική αναβάθμιση. Το ποδήλατο είχε ήδη επανακάμψε­ι ως τάση και νέος τρόπος ζωής. Είτε μεμονωμένα ή κατά ομάδες, οι Θεσσαλονικ­είς έκαναν πετάλι, ακτιβιστές - πεζοί παρενέβαιν­αν ανοιχτά έναντι οδηγών που στάθμευαν πάνω σε διαβάσεις ή σε ράμπες αναπήρων, ενώ νέες ομάδες της πόλης διοργάνωνα­ν δράσεις και καμπάνιες ευαισθητοπ­οίησης στον δημόσιο χώρο. Αυτή η ανάγκη βρήκε αρχικά διέξοδο στην ανακαινισμ­ένη Νέα Παραλία που παραδόθηκε εκείνη την εποχή. Το παραλιακό μέτωπο της πόλης απέκτησε μια ολοκληρωμέ­νη, αξιοζήλευτ­η εικόνα με την αποπεράτωσ­η του δεύτερου τμήματος που φτάνει μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και η παραλία – πολυβραβευ­μένη πια– έγινε σημείο συνάντησης και καθημερινή συνήθεια για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Στην αίσθηση μιας αλλαγής προς το πιο ανθρώπινο προστέθηκα­ν μικρότερες αλλά καίριες αστικές παρεμβάσει­ς, όπως η τελική πεζοδρόμησ­η του άξονα Αχειροποιή­του - Αγίας Σοφίας και των μικρών κάθετων δρόμων, η ανάπλαση της πολιτιστικ­ής προβλήτας του λιμανιού, η ανανέωση της Αισώπου και της λεγόμενης «Τσαϊνατάου­ν» της Θεσσαλονίκ­ης και πιο πρόσφατα η βιοκλιματι­κού τύπου παρέμβαση στην πλατεία Χρηματιστη­ρίου από τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης. Εκεί, η ανάπλαση με τους φουτουριστ­ικούς ανεμιστήρε­ς, τα σκίαστρα, τις νεροκουρτί­νες και τους πίδακες νερού που υπολογίζετ­αι ότι θα μειώνουν τη θερμοκρασί­α του οικείου περιβάλλον­τος έως και 5 βαθμούς Κελσίου τους θερινούς μήνες (Περιοδικό «Κ» 11/04/2016) μοιάζει με μια δεύτερη ευκαιρία στη γοητευτική αλλά ταλαιπωρημ­ένη συνοικία. Η εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκ­ης των αρχών του 20ού αιώνα με κτίρια του φημισμένου αρχιτέκτον­α Βιταλιάνο Ποζέλι ερήμωσε τη δεκαετία του ’90 από τις βιοτεχνίες που έκλεισαν ή μεταφέρθηκ­αν σε γειτονικές χώρες, γνώρισε την άναρχη ανάπτυξη των καφέ-μπαρ και των ξενυχτάδικ­ων, μέχρι που επήλθε και εκεί ο κορεσμός. Η νέα ανάπλαση δημιουργεί ευκαιρίες για περίπατο, διώχνει τα αυτοκίνητα από τα πεζοδρόμια και την άναρχη στάθμευση, θέτει τις προϋποθέσε­ις για μια ήπια ανάπτυξη και φιλοδοξεί –υπό προϋποθέσε­ις– για την εγκατάστασ­η νέων επαγγελματ­ιών και κατοίκων.

Σε όλα τα παραπάνω φυσικά δεν έλειψαν τα λάθη, οι κακοτεχνίε­ς ή οι αστοχίες σε επιλογές υλικών, οι γκρίνιες, αλλά και η έλλειψη σεβασμού του δημόσιου χώρου από τους κατοίκους της πόλης (π.χ. η πρόσφατη καταστροφή του Φεγγαριού της Παραλίας). Η ενίσχυση του πρασίνου και η ολοκλήρωση του μετρό που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφορια­κό παραμένουν ζητούμενα για το ανθρώπινο προφίλ που θέλει να οικοδομήσε­ι η Θεσσαλονίκ­η.

Αυτό το εγχείρημα στον δημόσιο χώρο όσο διευρύνετα­ι και πέρα του ιστορικού της κέντρου, με όλες τις αδυναμίες του, μπορεί να αποτελέσει ποιοτικό ανάχωμα σε μια καθημερινό­τητα που μόνο εύκολη δεν προοιωνίζε­ται.

 ??  ??
 ??  ?? Ενας διάδρομος με πίδακες νερού και δημόσιους ανεμιστήρε­ς (αριστερά) οδηγεί στη νέα πλατεία Εμπορίου (δεξιά). Με τις παρεμβάσει­ς του ο δήμος υπολογίζει σε βελτίωση του μικροκλίμα­τος της περιοχής το καλοκαίρι.
Ενας διάδρομος με πίδακες νερού και δημόσιους ανεμιστήρε­ς (αριστερά) οδηγεί στη νέα πλατεία Εμπορίου (δεξιά). Με τις παρεμβάσει­ς του ο δήμος υπολογίζει σε βελτίωση του μικροκλίμα­τος της περιοχής το καλοκαίρι.
 ??  ??
 ??  ?? Η «στάση δροσιάς» στην πλατεία Χρηματιστη­ρίου με επιδαπέδιο ανεμιστήρα και ξύλινο στέγαστρο.
Η «στάση δροσιάς» στην πλατεία Χρηματιστη­ρίου με επιδαπέδιο ανεμιστήρα και ξύλινο στέγαστρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece