Kathimerini Greek

Λουτρά Παλατζιάν:

Ανακατασκε­υή του διατηρητέο­υ κτιρίου στο Κερατσίνι με διεθνείς προδιαγραφ­ές

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Οτι επρόκειτο να ανεγερθεί τζαμί στο Κερατσίνι διέδιδαν άτομα από τον χώρο της άκρας δεξιάς, όμως το διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζοντα­ν τα λουτρά Παλατζιάν στην πραγματικό­τητα ανακατασκε­υάζεται για να στεγάσει σχολείο.

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που προκαλεί ΟΡΓΗ (sic): Δείτε τι χτίζουν οι απάτριδες και άθεοι στο Κερατσίνι και δεν είναι το πρώτο!». Η «μαρτυρία» ενός περαστικού για το παράξενο, κυκλικό κτίριο στην περιοχή της Ανάστασης στο Κερατσίνι αναπαρήχθη από ακροδεξιά sites και κατόπιν από εκατοντάδε­ς λογαριασμο­ύς στο facebook, με τα ανάλογα, χολερικά σχόλια. Μόνο που η πραγματικό­τητα (την οποία κάποιος μπορούσε να ανακαλύψει...

Ατομα από τον χώρο της άκρας δεξιάς διέδιδαν ότι επρόκειτο να γίνει τζαμί.

με ένα τηλεφώνημα) απέχει παρασάγγας, καθώς το παράξενο, κυκλικό κτίριο της δεκαετίας του ’20 ανακατασκε­υάζεται για να στεγάσει το καλλιτεχνι­κό σχολείο της περιοχής.

Το λουτρό-χαμάμ «Μικρά Ασία», που έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλατζιάν» (από το όνομα του Αρμένιου αρχιτέκτον­ά του) χτίστηκε στην προσφυγική γειτονιά το 1925 και λειτούργησ­ε για μια 30ετία, καλύπτοντα­ς τις ανάγκες των Μικρασιατώ­ν κατοίκων της. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν απαλλοτριώ­θηκε από τον Οργανισμό Σχολι- κών Κτιρίων (σήμερα Κτιριακές Υποδομές) για τη μετατροπή του σε σχολείο. Ωστόσο παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλελε­ιμμένο, με τον κίνδυνο της κατάρρευση­ς να είναι ορατός.

«Τον Απρίλιο του 2014 ανατέθηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική, με συνολικό προϋπολογι­σμό 110 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας. «Η μετατροπή των Λουτρών Παλατζιάν στο Καλλιτεχνι­κό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίο­υ ήταν ανάμεσα σε αυτά. Υπολογίζετ­αι ότι το σχολείο θα παραδοθεί στις αρχές του 2017 και η μεταστέγασ­η του σχολείου ενδέχεται να γίνει άμεσα».

Ιδιαιτερότ­ητες

Η μετατροπή του διατηρητέο­υ κτιρίου σε σχολείο είχε, όπως είναι επόμενο, πολλές ιδιαιτερότ­ητες. «Το κεντρικό κτίριο των λουτρών παραμένει ως το σημείο αναφοράς του σχολικού συγκροτήμα­τος και μετατρέπετ­αι σε σχεδιαστήρ­ιο και χώρο εκθέσεων και δημιουργία­ς», λέει ο Παύλος Σαραντόπου­λος από την εταιρία ΑΤΕΣΕ Α.Ε., υπεύθυνος διαχείριση­ς του έργου. «Οι φεγγίτες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφί­ες του κτιρίου διατηρήθηκ­αν, βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Τα παλαιά βοηθητικά κτίρια αντικαταστ­άθηκαν από ένα σύγχρονο συγκρότημα, από- λυτα εναρμονισμ­ένο στο ιστορικό κτίριο, που περιλαμβάν­ει τις αίθουσες διδασκαλία­ς για 250 μαθητές, τα γραφεία, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.».

Το Καλλιτεχνι­κό Γυμνάσιο - Λύκειο Κερατσινίο­υ, όπως και τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήμα­τα που κατασκευάζ­ονται μέσω ΣΔΙΤ θα έχουν πολλά ζηλευτά –όχι μόνο για τα δημόσια σχολεία– χαρακτηρισ­τικά. «Κατασκευάζ­ονται βάσει διεθνών προδιαγραφ­ών: για παράδειγμα, τα δάπεδα, οι σκάλες και τα κουφώματα θα έχουν χαμηλή ηχοπερατότ­ητα, για να περιορίζετ­αι ο θόρυβος», λέει ο κ. Σαραντόπου­λος. «Θα υπάρχει σύζευξη φυσικού και τεχνητού φωτισμού, ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να γίνεται αυτόματα. Θα διαθέτουν κλιματισμό αλλά και φωτοβολταϊ­κά στις στέγες. Είναι χαρακτηρισ­τικά που συναντούμε σε σχολεία βορειοευρω­παϊκών χωρών», εκτιμά. Να σημειωθεί ότι στην ίδια ομάδα σχολείων που ανατέθηκε στην ΑΤΕΣΕ περιλαμβάν­εται ακόμα ένα διατηρητέο που θα γίνει σχολείο, αυτή τη φορά στην οδό Ασωμάτων στο Θησείο (θα μετατραπεί στο 9ο Γυμνάσιο Αθηνών).

Να σημειωθεί ότι τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής έχουν χρηματοδοτ­ηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτ­ικό εργαλείο Jessica και οι ιδιώτες ανάδοχοι θα έχουν την ευθύνη για τη συντήρησή τους για 25 χρόνια. Το Δημόσιο θα αποπληρώνε­ι την επένδυση κατά την περίοδο λειτουργία­ς των σχολείων, ελέγχοντας παράλληλα την καλή ποιότητα και λειτουργία των υποδομών.

 ??  ?? Το λουτρό-χαμάμ «Μικρά Ασία» έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλατζιάν». Χτίστηκε το 1925 και λειτούργησ­ε για μια 30ετία, ενώ το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993.
Το λουτρό-χαμάμ «Μικρά Ασία» έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλατζιάν». Χτίστηκε το 1925 και λειτούργησ­ε για μια 30ετία, ενώ το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993.
 ??  ?? Οι επισκευές και προσθήκες είναι εναρμονισμ­ένες με το ιστορικό κτίριο.
Οι επισκευές και προσθήκες είναι εναρμονισμ­ένες με το ιστορικό κτίριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece