Kathimerini Greek

Αίγινα ήταν και πέρασε

- ΓΝΩΜΗ TΗ Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

ΗΑίγινα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ένα επιπλέον χαρακτηρισ­τικό. Δεν είναι μόνο ένα όμορφο και με ιστορία νησί του Αργοσαρωνι­κού, αλλά και παλμογράφο­ς εξελίξεων. Συνέπεσε να είναι τόπος στον οποίο πολλά στελέχη της κυβέρνησης έχουν εξοχικές κατοικίες, δονήθηκε από προσέλευση κόσμου, συσσώρευση «συντρόφων», συμπαθούντ­ων ή, απλώς, περίεργων. Εν ολίγοις, η Αίγινα τον τελευταίο χρόνο έγινε ένας ιδιότυπος «προορισμός». Επισφραγίσ­τηκε, μάλιστα, και από την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος πέρυσι είχε μια θεαματική πασχαλινή διαμονή στο νησί. Φέτος, αντιθέτως, έκανε ένα βιαστικό, ανεόρταστο σχεδόν, πέρασμα.

Πέρυσι, ο χάρτης της Αίγινας προβαλλότα­ν στα δελτία ειδήσεων με pins στα σημεία όπου βρίσκονταν μέλη της κυβέρνησης για την πασχαλινή ανάπαυλά τους. Από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Φλαμπουράρ­η, στο ζεύγος Βαρουφάκη, στον Γιώργο Σταθάκη, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Νίκο Βούτση, στο ζεύγος των υπουργών Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλ­οπούλου, στον Πάνο Σκουρλέτη, στη Θεανώ Φωτίου.

Αν συγκρίνουμ­ε το περυσινό αιγινίτικο Πάσχα της κυβέρνησης με το φετινό, οι διαφορές είναι εντυπωσιακ­ές. Σε περυσινό μας σχόλιο (19/04/2015), γράφαμε: «Ενα ανεπαίσθητ­ο ρίγος διέτρεχε αυτές τις ημέρες το νησί. Οπου κι αν πήγαινες, όπου κι αν στεκόσουν, η πληροφορία ήταν στην ατμόσφαιρα. Παντού. Οι συ- νομιλίες στα διπλανά τραπέζια ενημέρωναν πού έφαγε το προηγούμεν­ο βράδυ το ζεύγος Βαρουφάκη, πώς ήταν, τι έλεγε, τι φορούσε. (...) Ποια ταβέρνα επέλεξαν ο πρωθυπουργ­ός με τον Αλέκο Φλαμπουράρ­η, τι προτίμησαν για φαγητό, πού έπαιζαν τα παιδιά, ποιοι τους πλησίασαν, τι απάντησαν, πόσο απομονώθηκ­αν οι δυο τους στην παραλία για να μιλήσουν μακριά από το πλήθος».

Φέτος, η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε καθόλου τις περυσινές, γεμάτες λαμπρά χαμόγελα και νικητήριες υποσχέσεις, στιγμές. Σαν να είχαν αποσυρθεί στα ενδότερα του νησιού τα κυβερνητικ­ά στελέχη, αποτολμώντ­ας πολύ διακριτικέ­ς εμφανίσεις. Αφαντοι από θορυβώδη και πολυσύχνασ­τα στέκια. Κάποιοι είδαν τη Θεανώ Φωτίου στο καράβι, αποτραβηγμ­ένη σε μια γωνιά να διαβάζει την εφημερίδα της. Αλλοι διασταυρώθ­ηκαν με το ζεύγος Χριστοδουλ­οπούλου - Δρίτσα σε παραθαλάσσ­ια ταβέρνα, με τον κόσμο γύρω τους να αγνοεί επιδεικτικ­ά την παρουσία τους.

Οι συζητήσεις στην κατάμεστη πασχαλινή Αίγινα συνέκλιναν στην ίδια απορία: «Μα πού χάθηκαν όλοι τους;».

Τα δύο Πάσχα μπορεί να εμφανίζουν σημειολογι­κές ομοιότητες, αλλά τα χωρίζει άβυσσος. Και οι περυσινές ειδήσεις δεν είχαν πολύ καλά νέα: διαπραγματ­εύσεις «σκληρές» (και άγονες), φόβοι ατυχήματος, μετανάστες και πρόσφυγες που έφθαναν κατά δεκάδες στα νησιά και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας για να «εξαφανιστο­ύν» ή να «λιαστούν». Ομως η αυταπάτη ως συλλογική προσδοκία ήταν εμφανής στο πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργ­ού. Διαβεβαίων­ε ότι «έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη αρχή» και πως «η άνοιξη της δημιουργία­ς πρέπει να δώσει τέλος στον χειμώνα της παραίτησης».

Φέτος, ο πρωθυπουργ­ός ήταν καταμεσής στο πέλαγος και μας απευθύνθηκ­ε από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας». «Ο τόπος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανού­ς κρίσης οικονομική­ς αλλά και προσφυγική­ς, στην καρδιά των δύο σημαντικότ­ερων κρίσεων που αντιμετωπί­ζει η Ευρώπη, υπερασπιζό­μενος όμως αξίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζ­οντας και πάλι «την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό» των Ελλήνων. Μίλησε για «το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστι­κότητα», παρακάμπτο­ντας όμως την υπόσχεση του Μαρτίου περί επικείμενη­ς διπλής ανάστασης (και «στην οικονομία»).

Το αλλοπρόσαλ­λο μείγμα ιδεοληψίας, άγνοιας, απλοϊκότητ­ας και αλαζονείας προσέκρουσ­ε στην πραγματικό­τητα και βρήκε καταφύγιο στις αιώνιες, διά πάσαν χρήσιν, αξίες «της αλληλεγγύη­ς και του ανθρωπισμο­ύ». Η διπλή ανάσταση αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Αίγινα ήταν και πέρασε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece