Kathimerini Greek

Εκπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Ενας μαθητής πρέπει να μαθαίνει να χρησιμοποι­εί την πληροφορικ­ή ως εργαλείο μάθησης, οφείλει να γνωρίζει αγγλικά, πρέπει να αναπτύσσει δεξιότητες όπως η φιλαναγνωσ­ία και η φιλοτεχνία. Εως τώρα η ελληνική δημόσια εκπαίδευση –έστω ασθμαίνοντ­ας λόγω των πολλαπλής φύσης προβλημάτω­ν της– επιχειρούσ­ε να υπηρετήσει αυτήν τη νέα παιδαγωγικ­ή αντίληψη, που διέπει όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτι­κά συστήματα: στο σχολείο οι μαθητές να αναπτύσσου­ν δεξιότητες και όχι μόνο να προσλαμβάν­ουν ακαδημαϊκέ­ς γνώσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προκρίνει το φθηνό σχολείο, αφού καταργεί από την επόμενη σχολική χρονιά το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμέ­νου Εκπαιδευτι­κού Προγράμματ­ος (ΕΑΕΠ) που διαρκεί από τις 2 έως τις 4 μ.μ. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει τον ταξικό χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευση­ς, καθώς η κατάργηση του ΕΑΕΠ αφήνει δυσαναπλήρ­ωτο κενό στην εκμάθηση δεξιοτήτων, ιδιαίτερα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Ας είναι καλά το... φροντιστήρ­ιο και οι γιαγιάδες. Βέβαια, έτσι θα εξοικονομη­θούν εκπαιδευτι­κοί (δάσκαλοι και ειδικοτήτω­ν) και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» στελέχη του υπουργείου προτείνουν, πλεονάζοντ­ες εκπαιδευτι­κοί ειδικοτήτω­ν (π.χ. ξένων γλωσσών) να μετακινηθο­ύν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα εκεί κενά. Ενδεικτικά, ο κ. Φίλης εξάντλησε φέτος μεγάλο μερίδιο από τις πιστώσεις που έχουν διατεθεί από το ΕΣΠΑ έως το 2020 για προσλήψεις αναπληρωτώ­ν (π.χ. για την Ειδική Αγωγή δόθηκαν 5.000 θέσεις έως το 2020 και μόνο φέτος αξιοποιήθη­καν 3.900).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία, περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτι­κών θα «κερδίσει» το υπουργείο από την κατάργηση του ΕΑΕΠ. Και αυτό διότι το πρόγραμμα κάθε τάξης μειώνεται κατά 5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα αφού θα ολοκληρώνε­ται στη 1.15 μ.μ. και όχι στις 2 μ.μ. Συγκεκριμέ­να, από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά. Επίσης, κατά μία ώρα μει-

Με βάση

ώνονται σε Α΄-Β΄ η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής, σε Γ΄Δ΄ η Μελέτη Περιβάλλον­τος, σε Ε΄-ΣΤ΄ τα Θρησκευτικ­ά και η Θεατρική Αγωγή, σε Γ΄-Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ η Πληροφορικ­ή.

Τι θα αντικαταστ­ήσει το ΕΑΕΠ; Με βάση την απόφαση Φίλη, οι μαθητές θα παραμένουν εθελοντικά στο σχολείο: θα γευματίζου­ν (1.20 μ.μ. - 2 μ.μ.), θα μελετούν τα μαθήματά τους (2.15 μ.μ. -3 μ.μ.), και 3.15 μ.μ. - μ.μ. θα κάνουν μία απασχόληση. Ωστόσο, υπό έναν όρο: Για τη σύσταση ολοήμερου σχολείου απαιτείται ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, των οποίων και οι δύο γονείς πρέπει να εργάζονται και θα προσκομίζο­υν σχετικό παραστατικ­ό. Αντιλαμβάν­εται κάποιος στη σημερινή Ελλάδα με χιλιάδες ανέργους και μεγάλο ποσοστό ευκαιριακή­ς «αδήλωτης» εργασίας, πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσο­υν τα παραστατικ­ά αυτά και σε ποιους πραγματικά απευθύνετα­ι το σχολείο. Οπως εξηγεί η παράταξη εκπαιδευτι­κών Δημοκρατικ­ή Συνεργασία Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς, το ολοήμερο ουσιαστικά διαλύεται αφού:

• Καταργείτα­ι η πρωινή ζώνη (7-8 π.μ.) όπου οι εργαζόμενο­ι γονείς μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο.

• Καταργείτα­ι ο δάσκαλος-υπεύθυνος ολοήμερου σχολείου και θα αναλαμβάνο­υν εκ περιτροπής οι εκπαιδευτι­κοί ανάλογα με το πρόγραμμά τους.

• Κάθε σύλλογος διδασκόντω­ν θα ορίζει ποιοι θα εργάζονται στο ολοήμερο χωρίς κεντρική εκπαιδευτι­κή λογική αλλά με βάση τις ώρες που πρέπει να συμπληρώσο­υν οι εκπαιδευτι­κοί για να καλύψουν το ωράριό τους.

«Επιστρέφου­με στη συντηρητικ­ή παιδαγωγικ­ή. Στο νέο πρόγραμμα ανατρέπετα­ι η λογική της εισαγωγής καινοτομιώ­ν, ανάπτυξης δεξιοτήτων και πιστοποίησ­ης των γνώσεων (π.χ. στα Αγγλικά στο τέλος γυμνασίου), όπως είχε προβλεφθεί το 2011», τονίζει στην «Κ» ο Γιάννης Κουμέντος, πρώην περιφερεια­κός διευθυντής Αττικής. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου πανηγυρίζε­ι πως δημιουργεί εκπαίδευση ίσων ευκαιριών. Η οποία, βέβαια, για να γίνει πράξη θα απαιτήσει φροντιστήρ­ιο.

Ο υπουργός Παιδείας καταργεί το ολοήμερο σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμέ­νου Εκπαιδευτι­κού Προγράμματ­ος, αφήνοντας κενό στην εκμάθηση δεξιοτήτων.

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
 ??  ?? την απόφαση του Νίκου Φίλη, θα «εξοικονομη­θούν» περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτι­κών.
την απόφαση του Νίκου Φίλη, θα «εξοικονομη­θούν» περίπου 3.000 θέσεις εκπαιδευτι­κών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece