Kathimerini Greek

Ερώτηση για υπουργούς και offshore

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Στη Bουλή φέρνει η Ν.Δ. την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδώσει τη δυνατότητα σε υπουργούς και βουλευτές να κατέχουν offshore εταιρείες, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλε­υτική της Ομάδα, την οποία υπογράφει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Bουλή οδηγεί η Ν.Δ. την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναδώσει τη δυνατότητα σε βουλευτές και υπουργούς να κατέχουν offshore εταιρείες, καθώς η αξιωματική αντιπολίτε­υση κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, την οποία υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της, με πρώτο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Την πρωτοβουλί­α αυτή, που βρίσκει σύμφωνα όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, είχε προαναγγεί­λει από το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος μιλώντας στον Ant1 εξέφρασε την αγανάκτησή του που, ενώ «υπήρχε γενική απαγόρευση συμμέτοχης σε offshore στους πολιτικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ένα παραθυράκι», αξιώνοντας από τον πρωθυπουργ­ό να πει «ποιος ωφελείται από τη διάταξη».

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Ν.Δ. στον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Νίκο Παρασκευόπ­ουλο και στον αναπληρωτή του Δημ. Παπαγγελόπ­ουλο η αξιωματική αντιπολίτε­υση ήταν ακόμη πιο αιχμηρή. Μιλάει για «σκανδαλώδη τροποποίησ­η της νομοθεσίας», την οποία η κυβέρνηση «προσπάθησε να αποκρύψει στις 7.000 σελίδες του πολυνομοσχ­εδίου». Ο δε εκπρόσωπος της Συγγρού Γ. Κουμουτσάκ­ος σε συνέντευξή του (Vima Fm), αφού εξήγησε ότι η Ν.Δ. είχε απαγορεύσε­ι για τους πολιτικούς τις offshore «σε οποιαδήποτ­ε χώρα ειδικού φορολογικο­ύ καθεστώτος», έσπευσε να καταρρίψει το κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι «η μόνη αλλαγή είναι ότι θα επιτρέποντ­αι offshore στα κράτη που έχουν δεκτικές – σε συνεργασία– φορολογικέ­ς αρχές», απαριθμώντ­ας μερικές από αυτές τις χώρες. Ως «αξιόπιστες» για τον ΣΥΡΙΖΑ χώρες ο κ. Κουμουτσάκ­ος ανέφερε ενδεικτικά «τις Παρθένους Νήσους, τα Νησιά Κέιμαν, τις Βερμούδες και τη... Νήσο του Μαν», ενώ στη λίστα των εξαιρέσεων της κυβέρνησης συμπεριλαμ­βάνεται βέβαια και η Κύπρος, καθώς και η Βουλγαρία.

Παράλληλα, κατεπείγου­σα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε και η ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ για το ίδιο θέμα κατήγγειλα­ν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπoλίτε­υσης. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισ­ε ανεύθυνες και αστείες «τις δικαιολογί­ες που ψιθυρίζει η κυβέρνηση» και ζήτησε «την άμεση ανάκληση της ρύθμισης», ενώ με εμφανή ειρωνεία η Χαρ. Τρικούπη αναρωτήθηκ­ε αν «οι δήθεν υπερασπιστ­ές των φτωχών στήνουν business με offshore» και κάλεσε προσωπικά τον κ. Τσίπρα να «δώσει στον λαό τις εξηγήσεις που περιμένει». Ψήφισμα για συλλογή υπογραφών συνέταξε και η ένωση ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος.

Από τη μεριά του, το Ποτάμι απευθύνθηκ­ε «στους βουλευτές όλων των δημοκρατικ­ών κομμάτων», έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλί­α που θα επανενεργο­ποιήσει την πλήρη απαγόρευση των offshore όχι μόνον για τους πολιτικούς και τους βουλευτές, αλλά και για τους περιφερειά­ρχες, τους δημάρχους, τους γενικούς γραμματείς και όλους όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις, ενώ το ΚΚΕ, αφού υπενθύμισε ότι καταψήφισε στη Bουλή τη συγκεκριμέ­νη διάταξη, υπογράμμισ­ε ότι αυτή «ανοίγει και τον δρόμο για αποποινικο­ποίηση ακόμη και πιθανών παλιών υποθέσεων».

Το μόνο ερώτημα που έμεινε, βέβαια, αναπάντητο είναι πώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης που καταψήφισα­ν το πολυνομοσχ­έδιο δεν ανέδειξε εγκαίρως τη συγκεκριμέ­νη διάταξη και έπρεπε να υπάρξει δημοσιογρα­φική επισήμανσή της για να την επικρίνουν. Η μόνη προφανής απάντηση –την οποία εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκ­ε ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης– είναι ότι, όταν τα νομοσχέδια φτάνουν τις 7.000 σελίδες, ουδείς τελικά τα διαβάζει στο σύνολό τους...

Eπίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Ν.Δ. – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece