Πλανήτης Αρης:

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Του STUART CLARK THE GUARDIAN

Ιδανική η χθεσινή νύχτα για την εκτόξευση διαστημικών βολίδων προς τον Αρη, καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης βρέθηκε πολύ «κοντά» στη Γη, σε απόσταση 75 εκατ. χλμ.

«Zευγάρι» ο Αρης και η Γη χθες το βράδυ, καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης επρόκειτο να βρεθεί στην εγγύτερη προσέγγισή του χθες ύστερα από έντεκα χρόνια. Ειδικότερα, ο πλανήτης Αρης αναμενόταν να βρεθεί σε απόσταση μόλις 75 εκατ. χιλιομέτρων από τον δικό μας. Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάτι στιγμιαίο. Ο Κόκκινος Πλανήτης πλησιάζει τη Γη από τον Ιανουάριο, κάτι που οι αστρονόμοι καταγράφουν από τα τηλεσκόπια. Η μεγάλη προσέγγιση του Αρη και της Γης συμβαίνει κάθε δύο χρόνια και δύο μήνες, και αυτό επειδή η Γη καταφέρνει να «φτάσει» τον Αρη και να τον «ξεπεράσει». Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσέγγιση των δύο σωμάτων είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες, επειδή ο Αρης ακολουθεί ελλειπτική τροχιά, ενώ εξαρτάται και από το πόσο κοντά ή μακριά είναι ο Αρης ως προς τον Ηλιο. Οπως και να έχει, όταν τα δύο ουράνια σώματα, η Γη και ο Αρης, βρίσκονται εγγύτερα, είναι η καλύτερη στιγμή για την αποστολή διαστημικών βολίδων στον Κόκκινο Πλανήτη, λόγω του περιορισμού της ενέργειας που απαιτείται για να φτάσουν μέχρι εκεί. Φέτος την ευκαιρία άδραξε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, που έστειλε το Trace Gas Orbiter, που εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο και πρόκειται να φτάσει τον Οκτώβριο. Στόχος είναι να αναζητήσει τα ίχνη κάποιων μορφών ζωής.

Υπάρχουν πολύ σημαντικά ίχνη που υποδεικνύουν την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, η οποία ενδέχεται να βρίσκεται στη ζωή ακόμα και σήμερα.

Η προσέγγιση είναι η καλύτερη στιγμή για την αποστολή διαστημικών βολίδων στον Κόκκινο Πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.