Οι σοφιστές ως υπονομευτές

Kathimerini Greek - - ΑΠΟΨΕΙΣ -

Κύριε διευθυντά

Οευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός γιατί όλες οι αξίες του προέρχονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον χριστιανισμό. Υπηρετούν τον άνθρωπο, ο οποίος είναι κέντρο της ζωής και της Ιστορίας. Ο κοινωνικός Ανθρωπισμός, για τον οποίο μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα, είναι η πίστη στην ιδέα και την αξία του ανθρώπου. Ορθώς ο Πρόεδρος είπε ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, η οικονομία δηλαδή πρέπει να διαθέτει την ευαισθησία της κοινωνικής δικαιοσύνης και να μη βασίζεται σε παγερούς και ψυχρούς αριθμούς, γιατί τότε «θα ευημερούν οι αριθμοί και θα πάσχουν οι άνθρωποι», κατά τον αείμνηστο Γ. Παπανδρέου.

Ωμή, τεχνοκρατική αντίληψη, δίχως το πολιτικό όραμα και τις ευαισθησίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι βαρβαρότητα. Αλλού είναι το λάθος του Προέδρου. Είναι στην αναφορά και στην επίκληση του επιγράμματος του Πρωταγόρα «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Ο Πρωταγόρας με τη σοφιστική αυτή κατασκευή, και τελικά όλη η σοφιστική κίνηση, υπονόμευσε την ισορροπία και τη σταθερότητα, την ακτινοβολία όλων των αξιών της κλασικής Ελλάδος, γιατί αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την αυθεντία τους. Δίδαξε ότι δεν υπάρχει αλήθεια και αξίες αιώνιες και αντικειμενικές, ότι όλα είναι ανθρώπινες συμβάσεις και επομένως όλα είναι σχετικά και μεταβαλλόμενα.

Το απόλυτο δεν υπάρχει, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς, να αποτελεί υπέρτερον το δέον. Ετσι, τα σταθερά θεμέλια του αρχαίου κόσμου δέχονται το σεισμόν του Πρωταγόρα και της σοφιστικής και αρχίζει η κατάρρευσή του. Ο αείμνηστος Κων/νος Τσάτσος, στο υπέροχο βιβλίο του με τίτλο «Η Κοινωνική Φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων», γράφει για τη σοφιστική: «Η σοφιστική έγινε το δηλητήριο της ελληνικής κοινωνίας και καθώς σιγά σιγά διοχετεύτηκε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, μπορούμε να πούμε πως αυτή έγινε η κύρια πνευματική αιτία που οδήγησε στην κατάρρευση τον αρχαίο ελληνικό κόσμο». Ο δε ακαδημαϊκός και μέγας φιλόσοφος Ι. Θεοδωρακόπουλος στο κλασικό σύγγραμμά του «Εισαγωγή στον Πλάτωνα», γράφει: «Η σοφιστική θεωρία του λόγου και της γνώσης δεν εσκυβάλισε μονάχα την αλήθεια, αλλά και όλες τις αξίες της ζωής. Ετσι ο σοφιστής που υπόσχεται να μορφώσει τον νέο για την επικράτησή του στη ζωή, κατά βάθος παίζει με την ψυχή του νέου». Αφαιρώντας από τις αξίες την εγκυρότητα και την αυθεντία, την ακτινοβολία και τη λάμψη τους (αλήθεια, δικαιοσύνη, αρετή κλ.π.) και διδάσκοντας ότι αυτές δεν είναι αντικειμενικές και αιώνιες, αλλά ανθρώπινες συμβάσεις, κοινωνικό συμβόλαιο, κλονίζεις συθέμελα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Προφανώς ο Πρόεδρος, θέλοντας να επισημάνει και να εξάρει τον άνθρωπο και την υπεροχή του μέσα σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία, επικαλέστηκε το επίγραμμα του Πρωταγόρα. Ο άνθρωπος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό πρέπει να είναι το κέντρο και όλα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Την έννοια του ανθρώπου τη βρίσκουμε στον ανθρωπισμό των αρχαίων κλασικών γραμμάτων, η οποία συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται με τον χριστιανισμό, ο οποίος μιλάει πλέον για πρόσωπο και ιερότητα του προσώπου. Ευρωπαϊκός πολιτισμός δίχως τις αξίες της κλασικής Ελλάδος και τον χριστιανικό κοινωνισμό θα καταλήξει βαρβαρότητα.

Γ. ΣΤΑΡΑΝΤΖΗΣ Δικηγόρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.