Το φάντασμα της ακροδεξιάς

Kathimerini Greek - - ΑΠΟΨΕΙΣ -

Κύριε διευθυντά

Τα διεθνή ΜΜΕ αποδίδουν στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση το γεγονός ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος έλαβε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία σχεδόν 50%. Διαφωνώ με την ανάλυση αυτή. Πιστεύω ότι έτσι κρύβουν τις ευθύνες των πολιτικών και οικονομικών κύκλων που ευθύνονται για την πολύπλευρη κρίση της Αυστρίας και της Ευρώπης και υποτιμούν την Αυστρία (οι μονοσήμαντες αναλύσεις πάντα υποτιμούν την πολύπλευρη και πολύπλοκη πραγματικότητα). Εξηγούμαι.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο ακροδεξιός υποψήφιος έλαβε 35%, δηλαδή λίγο περισσότερο απ’ ό,τι το κόμμα αυτό έλαβε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ή σε δημοσκοπήσεις πριν ξεσπάσει η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Το 30-35%, λοιπόν, δεν το πήρε, λόγω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης (εξηγώ παρακάτω γιατί). Τώρα γιατί πήρε το υπόλοιπο 15-20%; Νομίζω τρεις είναι οι βασικοί λόγοι. Ο κυβερνών συνασπισμός, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις ότι χάνεται, λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ξαφνικά και απρόοπτα άλλαξε πολιτική και υιοθέτησε την πολιτική του ακροδεξιού κόμματος. Eδωσε έτσι το μήνυμα ότι άγεται και φέρεται και ότι η πολιτική του ακροδεξιού κόμματος είναι η ενδεδειγμένη. Eτσι πολλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι ψήφισαν τον προεδρικό υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος. Eπειτα ο αντίπαλος του ακροδεξιού υποψηφίου ήταν ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων που πολλοί κεντροδεξιοί αλλά και κάποιοι κεντροαριστεροί δεν μπορούσαν να τον ψηφίσουν (οι πρώτοι γιατί τον θεωρούσαν αριστερό και οι τελευταίοι γιατί κάποτε είχε εγκαταλείψει και πολεμήσει τη σοσιαλδημοκρατία). Αν η ανεξάρτητη και λίαν συμπαθής πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε περάσει στον δεύτερο γύρο (στον πρώτο γύρο είχε πάρει 1-2% λιγότερο από τον πράσινο υποψήφιο), κατά πάσα πιθανότητα θα είχε νικήσει άνετα στον δεύτερο γύρο. Αλλά το σοσιαλδημοκρατικό και κυρίως το κεντροδεξιό κόμμα έκαναν λάθος υπολογισμό, παρουσίασαν δικούς τους υποψηφίους και το πλήρωσαν. Και, τέλος, πολλοί ψηφοφόροι θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στον κυβερνώντα συνασπισμό, αφού μάλιστα ο πρόεδρος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Συνεπώς, το ακροδεξιό κόμμα πήρε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τα προ προσφυγικού/μεταναστευτικού ποσοστά του 30-35% και το «μπόνους» του 15-20% για τους λόγους που ανέφερα.

Τώρα γιατί έφτασε το ακροδεξιό κόμμα στο 30-35% στις τοπικές εκλογές ή στις δημοσκοπήσεις, πριν ξεσπάσει η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση; Οι λόγοι και πάλι είναι πολλοί. Αναφέρω ενδεικτικά: Ο σημερινός συνασπισμός του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροδεξιού κόμματος κυβερνά πολλά χρόνια και δείχνει σημάδια κόπωσης. Δεν φαίνεται να έχει ηγεσία και νέες ιδέες. Αυτό το πλήρωσε ήδη ο παραιτηθείς σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος. Γενικά δε, η άλλοτε κραταιά σοσιαλδημοκρατία παρακμάζει σε όλη την Ευρώπη. Τώρα πού βρισκόμαστε; Αν όλα αυτά τα θέματα (και άλλα πολλά) δεν αντιμετωπισθούν με επιτυχία στα επόμενα 1-2 χρόνια, η ακροδεξιά θα είναι πρώτο κόμμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και, συνεπώς, θα εκλέξει τον νέο καγκελάριο και θα επηρεάσει την πολιτική της Αυστρίας. Δεδομένου ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για να αποφευχθούν αυτές οι εξελίξεις, πρέπει να σταματήσουν οι μονοσήμαντες αναλύσεις που κρύβουν ή αδικούν την πραγματικότητα και να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και στην Αυστρία και σε όλη την Ευρώπη, τα οποία τρέφουν τον ευρωσκεπτικισμό. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι σημαντικό αλλά όχι το μόνο ή κύριο πρόβλημα, και η ακροδεξιά στροφή δεν είναι η αιτία αλλά το αιτιατό, το αποτέλεσμα αναποτελεσματικών πολιτικών σε όλη την Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι οι πολιτικές αυτές θα αλλάξουν σύντομα. Διαφορετικά, χαίρε, ω χαίρε λευτεριά! ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΖΙΝΑΣ Βιέννη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.