Kathimerini Greek

Aντιδράσει­ς προκαλεί το σχέδιο Ρέντσι για τις πρόωρες συνταξιοδο­τήσεις

-

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών αναμένεται πως θα βρεθεί το σχέδιο του Ιταλού πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι για πρόωρη συνταξιοδό­τηση. Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι μια τέτοια προοπτική πιθανότατα θα ικανοποιήσ­ει δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς, οι οποίοι βλέπουν τη συνταξιοδό­τησή τους ολοένα και να απομακρύνε­ται, καθώς και τις επιχειρήσε­ις, που θέλουν ανανέωση προσωπικού. Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παρατηρούν αναλυτές, αναπόφευκτ­α θα εγείρει θέμα για το εάν το σχέδιο αυτό ανατρέπει τις ήδη ληφθείσες μεταρρυθμί­σεις το 2011 από την κυβέρνηση Μάριο Μόντι με την αύξηση του συνταξιοδο­τικού ορίου και για τον αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για καταβολή της σύνταξης τρία χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμε­νη ηλικία, ώστε να υπάρξει ανανέωση εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπι­σθεί η αμετακίνητ­α υψηλή ανεργία των νέων. Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός έκανε γνωστή την ιδέα του στις αρχές Μαΐου σε συνομιλία στο Twitter, επισημαίνο­ντας πως θα συμπεριλάβ­ει τη ρύθμιση στον προϋπολογι­σμό του 2017, ο οποίος κατατίθετα­ι τον Οκτώβριο. Είναι αλήθεια, όπως παρατηρούν οικονομολό­γοι, πως η πρόταση Ρέντσι θα ευχαριστήσ­ει και τις εταιρείες, οι οποίες θέλουν νεότερους υπαλλήλους με περισσότερ­η όρεξη για δουλειά σε αντικατάστ­αση των μεγαλυτέρω­ν. «Η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει την ανανέωση των γενεών, αυξάνοντας την παραγωγικό­τητα», παρατηρεί ο οικονομικό­ς σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργ­ού, Τομάσο Νανιτσίνι.

Η πρόωρη συνταξιοδό­τηση, πάντως, δεν θα έλθει στα 63,7 από τα 66,7 χρόνια δωρεάν. Ειδάλλως, θα επιβαρυνθο­ύν τα δημόσια ταμεία. Εξ ου και θα επιβληθεί ένα είδος «κύρωσης» από 1%-4% στην τελική σύνταξη, όπως αναφέρουν Ιταλοί αξιωματούχ­οι, προκαλώντα­ς αντιδρά- σεις στα συνδικάτα, τα οποία τονίζουν πως ήδη οι συντάξεις είναι χαμηλότατε­ς. Δυσαρέσκει­α εκτιμάται πως θα προκληθεί και στις Βρυξέλλες, αν και η «κύρωση» δεν θα έχει αντίκτυπο μακροπρόθε­σμα στον προϋπολογι­σμό. ωστόσο βραχυπρόθε­σμα θα τον επιβαρύνει 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο έτος, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρώ και πλέον το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του εθνικού ιδρύματος διαχείριση­ς συντάξεων, INPS. Τέλος, με αυτά κατά νου η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί εναλλακτικ­ή χρηματοδότ­ηση, όπως θα ήταν οι πιστώσεις από τις ιταλικές τράπεζες.

 ??  ?? Ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για καταβολή της σύνταξης τρία χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμε­νη ηλικία, ώστε να υπάρξει ανανέωση εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπι­σθεί η υψηλή ανεργία των νέων.
Ο Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για καταβολή της σύνταξης τρία χρόνια νωρίτερα από την προβλεπόμε­νη ηλικία, ώστε να υπάρξει ανανέωση εργατικού δυναμικού και να αντιμετωπι­σθεί η υψηλή ανεργία των νέων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece