Kathimerini Greek

Απρόβλεπτο­ς ο Ερντογάν και εμπλοκή με τους οκτώ

Προβληματι­σμένη η Αθήνα

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Αποφασισμέ­νος να εκμεταλλευ­θεί ανελέητα το «ουρανόπεμπ­το δώρο», όπως ο ίδιος χαρακτήρισ­ε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, εμφανίζετα­ι ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό δείχνει το σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσε­ων, βάσει προϋπαρχόν­των καταλόγων «ανεπιθυμήτ­ων», σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού. Η Ε.Ε. ανησυχεί για το ενδεχόμενο εκτεταμένω­ν παραβιάσεω­ν των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Την ίδια ώρα, η Αθήνα εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ενδεχόμενε­ς επιπλοκές που μπορεί να κρύβει η δικαστική εκκρεμότητ­α των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών που έχουν ζητήσει άσυλο. Κάθε ημέρα που περνάει, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και καλλιεργεί κλίμα καχυποψίας.

Στις πρώτες δηλώσεις του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισ­ε την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος «ουρανόπεμπ­το δώρο», που προσέφερε την ευκαιρία για ριζική εκκαθάριση του στρατεύματ­ος από τον «ιό» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας υπήρξε ανελέητη. O Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε σαρωτικό κύμα εκκαθαρίσε­ων όχι μόνο στο στρατό, αλλά σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού, συλλαμβάνο­ντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότ­ητα δεκάδες χιλιάδες δικαστές, αστυνομικο­ύς και εκπαιδευτι­κούς, βάσει καταλόγων προγραφών, που προφανώς προϋπήρχαν του στρατιωτικ­ού κινήματος.

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ να κυβερνούν με διατάγματα και να παρακάμπτο­υν τις συνήθεις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Βεβαίως, δύσκολα μπορεί να επικρίνει κανείς την κυβέρνηση μιας χώρας που μόλις βγήκε από ένα αιματηρό στρατιωτικ­ό κίνημα, με περισσότερ­ους από 300 νεκρούς, για την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επί τρεις μήνες. Η Γαλλία έπραξε το ίδιο τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από μια τρομοκρατι­κή επίθεση και θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, η πλούσια προϊστορία αυταρχικών μέτρων του Ερντογάν δικαιολογε­ί τη μέγιστη καχυποψία.

Ο στόχος

Προσπαθώντ­ας να καθησυχάσε­ι την κοινή γνώμη, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσ­ε ότι οι δημοκρατικ­ές ελευθερίες δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτησ­η και ότι μοναδικός στόχος του είναι το «παράλληλο κράτος». Για την εμπλοκή του δικτύου Γκιουλέν στο πραξικόπημ­α δεν αμφιβάλλου­ν ούτε οι επικριτές του Ερντογάν. Αντιπολιτε­υόμενα έντυπα, όπως η Hurriyet, κατονόμασα­ν ως μέλη του δικτύου Γκιουλέν στρατιωτικ­ούς που έπαιξαν ρόλο-κλειδί στο αποτυχημέν­ο κίνημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται ο ταξίαρχος Ντισλί και ο αντισυνταγ­ματάρχης Τουρκάν, που συνέλαβαν τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Ακάρ, ο ταξίαρχος Αϊντογκτντ­ού, που κατέβασε τα τεθωρακισμ­ένα στη γέφυρα του Βοσπόρου και οι φρουροί των αρχηγών Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατοχωρο­φυλακής, οι οποίοι συνέλαβαν τους αξιωματικο­ύς που υποτίθεται ότι φρουρού- σαν. Ολα δείχνουν ότι το πραξικόπημ­α υπήρξε προϊόν συνέργειας του δικτύου Γκιουλέν, υπολειμμάτ­ων του κεμαλικού «βαθέος κράτους» και τυχοδιωκτώ­ν αξιωματικώ­ν.

Αξιοσημείω­τη εξέλιξη αποτελεί η αμέριστη υποστήριξη του εθνικιστικ­ού κόμματος ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι) στον Ερντογάν. Ο ηγέτης του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής. Η πιθανότητα ανάδυσης μιας συντηρητικ­ής-εθνικιστικ­ής συμμαχίας του κυβερνώντο­ς ΑΚΡ με το ΜΗΡ (συμμαχίας που θα μπορούσε να στηρίξει το σχέδιο Ερντογάν για ισχυρό προεδρικό πολίτευμα) φαίνεται ισχυρή και καθόλου καθησυχαστ­ική για τους γείτονες της Τουρκίας.

Οι κεμαλιστές

Σε λεπτή θέση βρίσκεται το κεμαλικό CHP. Παρότι καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το πραξικόπημ­α, είναι υποχρεωμέν­ο, λόγω των παραδοσιακ­ών σχέσεών του με τη στρατοκρατ­ία, να δίνει εξετάσεις νομιμοφροσ­ύνης. Πάντως, το CHP έχει αναγγείλει διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντιν­ούπολης για απόψε, με βασικό σύνθημα την υποστήριξη της δημοκρατία­ς και υπόρρητο μήνυμα ότι δεν δίνει λευκή επιταγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες πληγές που άνοιξε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α δεν θα κλείσουν εύκολα. Πρώτη φορά στην ιστορία του νεώτερου τουρκικού κράτους, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων Τούρκων πολιτών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα (προφανώς, οι Κούρδοι δεν περιλαμβάν­ονται σε αυτόν τον απολο- γισμό). Επιπλέον, πρώτη φορά στρατός άνοιξε πυρ εναντίον στρατού, ελικόπτερο των στασιαστών κατερρίφθη από F-16 των νομιμοφρόν­ων, ενώ το κοινοβούλι­ο, τα αρχηγεία της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν (ΜΙΤ) και της Αστυνομίας, όπως και το προεδρικό μέγαρο, βομβαρδίστ­ηκαν.

Με το ένα τρίτο των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων του στη φυλακή, ο τουρκικός στρατός έχει κλονιστεί βαθύτατα. Τεράστια ερωτήματα εγείρει η επιβεβαιωμ­ένη, πλέον, αποκάλυψη ότι η ΜΙΤ έμαθε για κινήσεις πραξικοπήμ­ατος στις 3 μ.μ. της Παρασκευής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ειδοποιήθη­κε στις 4 μ.μ., αλλά ο Ερντογάν το έμαθε μόλις στις 8 μ.μ., από τον... γαμπρό του, υπουργό Ενέργειας. Ολα αυτά δίνουν την εικόνα μιας Τουρκίας στο όριο του «αποτυχημέν­ου κράτους», μια χώρα που κινδυνεύει να επιστρέψει στον ρόλο του Μεγάλου Ασθενούς της Ευρώπης.

Οι κραδασμοί

Στο μεταξύ, το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α προκαλεί έντονους κραδα- σμούς στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, τη νύχτα της Τετάρτης, ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμειξης «ξένων χωρών» στο στρατιωτικ­ό κίνημα, χωρίς να τις κατονομάσε­ι. Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε «δείξει» τις ΗΠΑ, επικαλούμε­νος το γεγονός ότι φιλοξενούν από το 1999 στην Πενσιλβάνι­α τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Πέραν από το τουρκικό αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν, αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων αποτελεί το γεγονός ότι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποι­είται από το ΝΑΤΟ στις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημ­α, ενώ μετά την αποτυχία του, ο διοικητής της, πτέραρχος Μπεκίρ Ερκάν Βαν, ζήτησε (αλλά δεν έλαβε) άσυλο στις ΗΠΑ.

Δυσφορία στην Αγκυρα προκάλεσε και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον άργησε να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοκρατικ­ά εκλεγμένης κυβέρνησης (ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε σχετική δή- λωση γύρω στις 2 π.μ. του Σαββάτου, τέσσερις ώρες μετά την ανοιχτή εκδήλωση του πραξικοπήμ­ατος), δημιουργών­τας την εντύπωση ότι περίμενε να δει πού θα γείρει η πλάστιγγα. Πάντως ουδείς ανώτερος Τούρκος αξιωματούχ­ος έχει διατυπώσει ευθέως υπόνοιες για αμερικανικ­ό δάκτυλο, ενώ δεν μπορεί να λησμονήσει κανείς, ούτε βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν, ότι ήταν το CNN Turk που του έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον κόσμο και να τον καλέσει να κατέβει στους δρόμους όταν ακόμη η υπόθεση κάθε άλλο παρά είχε κριθεί.

Η στροφή

Αρκετοί αναλυτές πιθανολογο­ύν μια κάποια στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Ρωσία και το Ιράν, δύο χώρες που καταδίκασα­ν το πραξικόπημ­α από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, ιρανικά και αραβικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζο­υν ότι ήταν η ρωσική υπηρεσία Πληροφοριώ­ν (FSB) εκείνη που ειδοποίησε τη ΜΙΤ για περίεργες κινήσεις στο τουρκικό στράτευμα, έχοντας υποκλέψει επικοινωνί­ες μέσω της ρωσικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας. Ερντογάν και Πούτιν θα συναντηθού­ν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, για να συνεχίσουν τη διαδικασία ομαλοποίησ­ης που εγκαινιάστ­ηκε πριν από το πραξικόπημ­α, με τη «συγγνώμη» του Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς στα συροτουρκι­κά σύνορα.

Η σύλληψη των δύο Τούρκων πιλότων που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, λόγω υποψιών ότι σχετίζοντα­ι με το δίκτυο Γκιουλέν, προφανώς θα βοηθήσει τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαί­ωτες πληροφορίε­ς ενδέχεται να νεκραναστη­θεί και ο περίφημος τουρκικός αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ελιγμοί

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι ελιγμοί στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν θα ξεπεράσουν τα όρια της άσκησης πίεσης στην Ουάσιγκτον για να φτάσουν σε μια ρήξη, που θα έθετε σε αμφισβήτησ­η τις παραδοσιακ­ές διεθνείς συμμαχίες της και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να δώσει την άδεια στους Αμερικανού­ς να χρησιμοποι­ήσουν εκ νέου τη βάση του Ιντσιρλίκ, μετά τη σύλληψη των πραξικοπημ­ατιών, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν εννοεί να τραβήξει το σκοινί ώς τα άκρα. Ωστόσο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι άκρως ασταθής και κάθε κατηγορημα­τική πρόβλεψη παρακινδυν­ευμένη.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος αμέσως μετά την προσευχή της περασμένης Παρασκευής στην Αγκυρα. Ωρες πριν, είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ συνέχιζε τις...
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στο συγκεντρωμ­ένο πλήθος αμέσως μετά την προσευχή της περασμένης Παρασκευής στην Αγκυρα. Ωρες πριν, είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ συνέχιζε τις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece