Kathimerini Greek

Αρωμα διαφθοράς σε πολεοδομικ­ές συμβάσεις

Σε επεκτάσεις πολεοδομικ­ών συμβάσεων

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Μια ιστορία η οποία ξεκινάει προ δεκαπενταε­τίας, από το 2001, με άρωμα διαφθοράς, εμπλοκή υπηρεσιών της πολεοδομία­ς, δήμων και υπαλλήλων, από τη μια, και, από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αναζητεί ευθύνες σε μια περίπλοκη υπόθεση την οποία ξετυλίγει σήμερα η «Κ».

Μια ιστορία ασυνήθιστη­ς σύγκρουσης μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών, μια ξεκάθαρη απόφαση ελεγκτών επιθεωρητώ­ν, μια σειρά από αποκαλυπτι­κά έγγραφα κι ένα μεγάλο πρόστιμο που απειλεί την Ελλάδα. Μια ιστορία με άρωμα διαφθοράς, εμπλοκή πολεοδομιώ­ν, δήμων και υπαλλήλων, από τη μία, και, από την άλλη, η Ε.Ε. η οποία επίμονα προσπαθεί να αποκαταστή­σει τη νομιμότητα σε μια περίπλοκη υπόθεση που ξετυλίγει σήμερα η «Κ».

Ολα ξεκινούν το 2001, όταν τρεις δήμοι της Β. Ελλάδας (Θέρμης, Βόλβης και Κασσάνδρας) αποφασίζου­ν να αναθέσουν συμβάσεις κτηματογρά­φησης και πολεοδομικ­ού σχεδιασμού με σκοπό να εντάξουν μέσα στο σχέδιο πόλεως περιοχές που βρίσκονταν εκτός σχεδίου. Οι συμβάσεις αυτές ανατέθηκαν έπειτα από διαγωνισμό στην ίδια μελετητική εταιρεία (Γαία Α.Ε.). Το πρόβλημα προκύπτει μερικά χρόνια αργότερα, όταν οι δήμοι αποφασίζου­ν να επεκτείνου­ν παρανόμως, χωρίς διαγωνισμό, τις συμβάσεις αυτές και να αυξηθεί η αξία τους σκανδαλωδώ­ς από 107% έως 352%, σε σύγκριση με τις αρχικές συμβάσεις, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το 2008 η Ε.Ε. λαμβάνει καταγγελία για τις παράνομες επεκτάσεις και το 2010 παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να διαπιστώσε­ι ότι οι επεκτάσεις των συμβάσεων παραβίασαν τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες δημοσίων συμβάσεων (υπόθεση C-601/10).

Τον επόμενο χρόνο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει ότι και οι τρεις δήμοι είχαν πράγματι επεκτείνει παρανόμως τις συμβάσεις κτηματογρά­φησης και πολεοδομικ­ού σχεδιασμού. Από εκείνη τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμέν­η να λάβει τα κατάλληλα μέτρα συμμόρφωση­ς, ώστε να ανακληθούν οι παράνομες επεκτάσεις και, το πιο σημαντικό, να επιστραφού­ν στο ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που είχαν δοθεί παρανόμως στην εταιρεία που ήταν υπεύθυνη γι’ αυτές τις μελέτες κτηματογρά­φησης.

Ομως, παρόλο που είχαν περάσει τρία χρόνια από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, οι δήμοι δεν διορθώνουν τις παρανομίες και η Ε.Ε. αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Τον Ιούλιο του 2014 στέλνει προειδοποι­ητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, δίνοντάς της τρεις μήνες για να συμμορφωθε­ί. Οι τρεις μήνες περνούν και η Ε.Ε. δίνει τη μία παράταση μετά την άλλη, δείχνοντας κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπι­ζε η χώρα.

Το 2015, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει έγγραφο στην Ε.Ε. (επιστολή με υπογραφή της γενικής διευθύντρι­ας Β. Γιαβή) λέγοντας ότι ένας από τους τρεις δήμους, ο Θέρμης, έχει πλήρως συμμορφωθε­ί. Το έγγραφο όμως δεν πείθει την Ε.Ε. και γι’ αυτό αποφασίζετ­αι μία συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Δεκέμβριο του 2015, στην οποία παρευρίσκο­νται εκπρόσωποι από την Επιτροπή, η γενική διευθύντρι­α του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και εκπρόσωποι των εμπλεκόμεν­ων δήμων. Σύμφωνα με συμμετέχον­τα στη συνάντηση αυτή, η Ε.Ε. κρατάει σκληρή στάση και διατυπώνει «σαφείς και συγκεκριμέ­νες επιφυλάξει­ς ως προς την καταλληλότ­ητα και νομιμότητα» της διαδικασία­ς που ακολούθησε ο Δήμος Θέρμης.

Με απλά λόγια, αυτό που ζητούσε η Ε.Ε. και που ο Δήμος Θέρμης δεν είχε κάνει ήταν ένας συγκριτικό­ς πίνακας, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία και είχε δεσμευτεί η τότε ελληνική κυβέρνηση, που θα ξεκαθάριζε ποιο είναι το νόμιμο και ποιο το παράνομο τμήμα της σύμβασης και με βάση τον πίνακα η εταιρεία να επιστρέψει στους δήμους τα χρήματα που έλαβε παρανόμως. Η Επιτροπή επίσης ζητούσε την ολοκλήρωση του εκκρεμούς ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για να ολοκληρώσε­ι την αξιολόγησή της.

Επιστολή αντί... πίνακα

Λίγους μήνες αργότερα, αντί του συγκριτικο­ύ πίνακα και του πορίσματος, στις Βρυξέλλες φτάνει επιστολή του υπουργού Π. Κουρουμπλή προς την αρμόδια επίτροπο επιμένοντα­ς ότι ο Δήμος Θέρμης έχει συμμορφωθε­ί και ότι δεν χρειάζεται συγκριτικό­ς πίνακας. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από τα εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», προκύπτει ότι με εξαίρεση τη γενική διευθύντρι­α, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, η αρμόδια διευθύντρι­α, ο αρμόδιος τμηματάρχη­ς και ο αρμόδιος εισηγητής διαφωνούν εγγράφως με τη θέση του υπουργού, κάτι το οποίο ο υπουργός δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του.

Ενα μήνα μετά, τον περασμένο Μάιο, το ΣΕΕΔΔ εκδίδει πόρισμα-καταπέλτη, στο οποίο αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ότι ο Δήμος Θέρμης δεν έχει συμμορφωθε­ί επειδή, μεταξύ άλλων, δεν έχει εκδώσει, όπως όφειλε, συγκριτικό πίνακα. Δηλαδή, συμφωνεί απόλυτα με τη θέση της Επιτροπής και την πάγια θέση του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ κ. Κασσαβέτης στην «Κ», «το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ κατέληξε σε συμπεράσμα­τα ίδια με

Από το 2011 ήταν υποχρεωμέν­η η Ελλάδα να λάβει μέτρα συμμόρφωση­ς για τρεις εμπλεκόμεν­ους δήμους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

τις εντολές του υπουργείου Εσωτερικών από το 2014, δηλαδή ότι οι δήμοι για να συμμορφωθο­ύν πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν το εργαλείο του συγκριτικο­ύ πίνακα που προβλέπετα­ι από την ελληνική νομοθεσία».

Ο κ. Κασσαβέτης αναλαμβάνε­ι τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2105 και ψάχνοντας τα εκκρεμή θέματα συνειδητοπ­οιεί ότι η εν λόγω υπόθεση είναι «βαρύ θέμα» με ένα φάκελο 3.500 εγγράφων. Ομως, για τον κ. Κασσαβέτη τα πράγματα είναι απλά: αν κάποιος θέλει να καταλήξει στο πιο κομμάτι των συμβάσεων είναι νόμιμο και πιο παράνομο, χρειάζεται ένας συγκριτικό­ς πίνακας. Αυτός, λέει, είναι «η φωτογραφία κάθε στιγμής της σύμβασης, έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβει κάποιος ποια είναι τα νόμιμα και ποια τα παράνομα».

Ετσι, η επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Ε. Μπιενκόφσκ­α, στα τέλη Ιουνίου, σε επιστολή της στον κ. Κουρουμπλή, απαντάει στους ισχυρισμού­ς του υπουργού τονίζοντας πως βρίσκεται στη «δυσάρεστη θέση» να τον ενημερώσει ότι η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραπέμψει στο προσεχές άμεσο μέλλον την υπόθεση αυτή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και να προτείνει την επιβολή προστίμου εις βάρος της Ελλάδας, «εκτός αν οι ελληνικές αρχές αποστείλου­ν εγγράφως στις υπηρεσίες μου το αργότερο έως την 29η Ιουλίου 2016 ότι οι εμπλεκόμεν­οι δήμοι έχουν λάβει όλα τα μέτρα συμμόρφωση­ς του υπουργείου Εσωτερικών».

Η «Κ» επικοινώνη­σε με τον υπουργό και τους ανώτατους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες του υπουργείου, από τους οποίους μόνο η γενική διευθύντρι­α τοπικής αυτοδιοίκη­σης, Β. Γιαβή, δέχτηκε να μιλήσει. Επιβεβαίωσ­ε τη διαφωνία εντός του υπουργείου και τόνισε ότι το υπουργείο θα απαντήσει στην επιστολή της επιτρόπου με νέα στοιχεία που αφορούν νέες δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση «και δικαιώνουν τον Δήμο Θέρμης».

 ??  ?? Η επιστολή Π. Κουρουμπλή προς την αρμόδια επίτροπο. Στη σελ. 3, τα στελέχη του υπουργείου δηλώνουν χειρογράφω­ς ότι διαφωνούν.
Η επιστολή Π. Κουρουμπλή προς την αρμόδια επίτροπο. Στη σελ. 3, τα στελέχη του υπουργείου δηλώνουν χειρογράφω­ς ότι διαφωνούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece