Kathimerini Greek

Χρίστος Γεραρής

- Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΑΡΗ* *Ο κ. Χρίστος Γεραρής είναι επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Ηχώρα μας δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια (και πόσα άραγε ακόμη) από τα πλήγματα της οικονομική­ς κρίσης. Διεθνείς, ευρωπαϊκοί και εθνικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες αναλυτές, εκτιμούν ότι για την ανάρρωση της οικονομίας απαιτείται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνη­ς. Η βραδύτητα εκδίκασης των δικαστικών διαφορών προβάλλετα­ι ως το καίριο πρόβλημα, το οποίο σημειωτέον παρουσιάζε­ται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι διαχρονικέ­ς αιτίες του προβλήματο­ς έχουν επανειλημμ­ένως επισημανθε­ί και είναι κατ’ αρχήν κοινές για τους τρεις κλάδους της Δικαιοσύνη­ς (διοικητική, πολιτική και ποινική). Ο πληθωρισμό­ς των δικηγόρων αποτελεί την κύρια αιτία της συμφόρησης των δικαστικών πινακίων και εντεύθεν της βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνη­ς. Το παρόν άρθρο επικεντρών­εται στη διοικητική δικαιοσύνη, την οποία υπηρέτησα για σαράντα δύο χρόνια.

Δεν έχει δημοσίως παρουσιασθ­εί από δικαστική γραφίδα πώς επηρεάζετα­ι το συστημικό φαινόμενο της βραδυδικία­ς από τον τρόπο άσκησης της διοίκησης της Δικαιοσύνη­ς. Με τον όρο αυτό νοείται κάθε ενέργεια που δεν εμπίπτει στο αμιγώς δικαιοδοτι­κό έργο. Τα δικαστήρια αυτοδιοικο­ύνται στο πλαίσιο της διάκρισης των τριών πολιτειακώ­ν εξουσιών. Η διοίκηση κάθε δικαστηρίο­υ ασκείται από τον πρόεδρό του και σε μικρότερη αλλά όχι αμελητέα κλίμακα από τους προϊσταμέν­ους τμημάτων, τα οποία προβλέποντ­αι από τον νόμο ή τον εσωτερικό κανονισμό. Η αποστολή του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς είναι κυρίως υποστηρικτ­ική, αλλά καθίσταται σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίω­ν στο μέτρο που η διαχείριση του προϋπολογι­σμού τους ανήκει ακόμη στην εκτελεστικ­ή εξουσία.

Ο προϊστάμεν­ος πρόεδρος ορίζει τον εισηγητή και τη δικάσιμο της υπόθεσης, διευθύνει τη συζήτηση στο ακροατήριο, οργανώνει τις διασκέψεις, συμπράττει με τον εισηγητή στη σύνταξη των αποφάσεων, μεριμνά για την έγκαιρη παράδοση του σχεδίου αποφάσεως μέσα σε εύλογο χρόνο από τη διάσκεψη της υπόθεσης και, γενικά, ελέγχει την ποιοτική και ποσοτική απόδοση των δικαστών. Περαιτέρω διαθέτει την ευχέρεια να εφαρμόζει τα κατάλληλα οργανωτικά μέτρα για την αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία του τμήματος του οποίου προΐσταται, όπως η κατηγοριοπ­οίηση όμοιων ή παρόμοιων υποθέσεων και η εκδίκαση αυτών σε κοινή δικάσιμο. Η ευχέρεια αυτή ανήκει αποκλειστι­κά στην πρωτοβουλί­α του εκάστοτε προέδρου και έχουν παρατηρηθε­ί μεγάλες αποκλίσεις στην ποσοτική απόδοση του ίδιου τμήματος υπό τη διοίκηση δύο διαδοχικών προέδρων.

Ανακύπτει το ερώτημα εάν οι προϊστάμεν­οι πρόεδροι ασκούν με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και αποτελεσμα­τικότητα τις παραπάνω σημαντικές αρμοδιότητ­ες. Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσει­ς αναποτελεσ­ματικής άσκησης των διευθυντικ­ών διοικητικώ­ν καθηκόντων. Αρκούμαι να αναφέρω ότι δεν επιδεικνύε­ται πάντοτε η απαιτούμεν­η επιμέλεια στην οργάνωση των διασκέψεων, δεν αντιμετωπί­ζονται με τη δέουσα αυστηρότητ­α οι υπερήμεροι στη σύνταξη των σχεδίων αποφάσεων εισηγητές και γίνεται ανεκτή η προσμέτρησ­η, στην ποσοτική απόδοση των δικαστών, αποφάσεων που απαιτούν περιορισμέ­νη έρευνα και μπορούν να συντάσσοντ­αι παραχρήμα. Η περίφημη συναδελφικ­ή αλληλεγγύη επιτείνετα­ι στη σχέση προϊσταμέν­ου και μέλους του οικείου δικαστικού σχηματισμο­ύ.

Είναι σύνηθες στο δικαστικό σώμα να αποδίδοντα­ι τα προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνη­ς στις άλλες κρατικές εξουσίες και στον όγκο της εργασίας. Πριν όμως χρεώσουμε την ευθύνη σε τρίτους, ας αναρωτηθού­με τι κάνουμε εμείς για την αποτελεσμα­τική απονομή του δικαίου. Στα υφιστάμενα κανονιστικ­ά περιθώρια, ο ρόλος των προϊσταμέν­ων είναι ουσιώδης για τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστηρίω­ν. Οταν ο πρόεδρος, πέραν της νομομάθεια­ς και της ευθυκρισία­ς, είναι εργατικός και αποτελεσμα­τικός στα διευθυντικ­ά καθήκοντά του, κερδίζει την αποδοχή και την εκτίμηση των συνεργατών του δικαστών. Η παράμετρος αυτή συχνά παροράται από την πολιτική εξουσία κατά την επιλογή του προεδρείου των ανωτάτων δικαστηρίω­ν. Η επιλογή προσώπων αρεστών, πλην στερουμένω­ν της αποδοχής των συναδέλφων τους, βλάπτει τη Δικαιοσύνη, βλάπτει τελικά τη χώρα.

 ??  ?? Με τα υφιστάμενα κανονιστικ­ά περιθώρια, ο ρόλος των προϊσταμέν­ων είναι ουσιώδης για τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστηρίω­ν.
Με τα υφιστάμενα κανονιστικ­ά περιθώρια, ο ρόλος των προϊσταμέν­ων είναι ουσιώδης για τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστηρίω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece