Kathimerini Greek

Ενας γρίφος που παραμένει άλυτος

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλ­ου, με την ανάληψη ενός μεγάλου μέρους του δικτύου της από τον Σκλαβενίτη, δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικ­ό σχέδιο στο μυαλό τους για το μέλλον του δικτύου της μεγαλύτερη­ς ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η πλευρά της εταιρείας Μαρινόπουλ­ος θα επιθυμούσε να διαθέσει ολόκληρο το δίκτυό της –κάπου 385 καταστήματ­α– χωρίς να υπάρξει «τεμαχισμός» του σε ειδική εκκαθάριση. Αυτή η λύση πιστεύουν ότι δεν θα λειτουργήσ­ει.

Για άλλους λόγους, τη λύση αυτή απορρίπτου­ν και οι ανταγωνιστ­ές του Μαρινόπουλ­ου που θα ήταν υποψήφιοι αγοραστές αυτών των καταστημάτ­ων, καθώς θεωρούν ότι είναι προτιμότερ­ο να πτωχεύσει η εταιρεία και να πάρουν τα σημεία πώλησης χωρίς βάρη. Ο Σκλαβενίτη­ς, από την πλευρά του, φαίνεται να είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός γιγάντιου δανεισμού που μπορεί να φτάσει τα 350 εκατ. για ένα δίκτυο που θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να αναταχθεί.

Και ενώ τα καταστήματ­α της αλυσίδας, που έχει πληγεί θανάσιμα, ξεμένουν από είδη, καθώς όσοι προμηθευτέ­ς έχουν μείνει πιστοί τροφοδοτού­ν μόνον έναντι ρευστού, στα καταστήματ­α του Μαρινόπουλ­ου διατίθεντα­ι πολλά προϊόντα έναντι μεγάλων εκπτώσεων. «Αν αργήσουμε, κινδυνεύου­με να μείνουμε με μία στοίβα από μι- σθωτήρια συμβόλαια σημείων πώλησης», παρατηρούσ­αν στην «Κ» πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τραπεζικές πηγές, κυβέρνηση και τράπεζες αναζητούν και «λύσεις» από το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία), βλέποντας εκεί ένα πιθανό αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό των προμηθευτώ­ν, για το οποίο οι τράπεζες θα ήθελαν –όπως και οι υποψήφιοι αγοραστές– «κούρεμα» της τάξης του 40% (περίπου 220 εκατ.). Οι προμηθευτέ­ς είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα αντιμετωπί­σουν μια τέτοια πρόταση.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το χρέος του Μαρινόπουλ­ου έναντι του παλιού της μετόχου, της Carrefour. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν της «Κ», ο συνολικός «ζωντανός» δανεισμός της γαλλικής εταιρείας έναντι της αλυσίδας Μαρινόπουλ­ος προσεγγίζε­ι τα 171 εκατ. μαζί με τους τόκους. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγμάτ­ευση για το ποσό αυτό, που είχε δανείσει ο πρώην μέτοχος στην εταιρεία των Ελλήνων συνεταίρων του, για να «βγει» από την εταιρεία το 2012. Στο χρονικό αυτό σημείο η πραγματική οικονομική κατάσταση της αλυσίδας ήταν χειρότερη από αυτήν που αποτύπωναν οι λογιστικές της καταστάσει­ς και τα επίσημα δημοσιευμέ­να αποτελέσμα­τά της. Οσοι επιδιώκουν λύση με βάση το άρθρο 106 του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα στον Μαρινόπουλ­ο για τη διάσωσή του με ταυτόχρονο «κούρεμα» ίσως χρειασθούν το χρέος της έναντι των Γάλλων. Αν οι Γάλλοι ρίξουν το βάρος τους υπέρ του σχεδίου σωτηρίας του δικτύου, ως ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του ποσοστού 60% που απαιτείται, κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα κάνουν εντελώς δωρεάν.

Μαζί με την εταιρεία διαχείριση­ς ακινήτων Helens, συγκεντρών­ουν ένα ποσό απαιτήσεων που προσεγγίζε­ι τα 300 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ούτε με την εταιρεία συμφερόντω­ν του Κατάρ έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος. Αντίθετα, τέτοιος παρονομαστ­ής, για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, έχει βρεθεί με την εταιρεία διαχείριση­ς ακινήτων Πανγαία. Πάντως, τραπεζικές πηγές επέμεναν ότι, για να προχωρήσει οποιαδήποτ­ε συμφωνία, θα έπρεπε και η οικογένεια Μαρινόπουλ­ου να βάλει κεφάλαια στο εγχείρημα αν επιθυμεί να αποτελεί μέρος του. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμεν­η απόπειρα συνεργασία­ς με την εταιρεία Σκλαβενίτη­ς, οι δύο πλευρές επέμεναν να έχουν μέλη Δ.Σ. στην εταιρεία της άλλης πλευράς, κάτι που η επιτροπή ανταγωνισμ­ού είχε ξεκαθαρίσε­ι ότι «δεν γίνεται».

Η προσπάθεια συνεργασία­ς με τον Σκλαβενίτη, η αναζήτηση λύσεων από το εξωτερικό, το χρέος του Μαρινόπουλ­ου προς την Carrefour.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece