Kathimerini Greek

Επόμενο βήμα, η συνταγματι­κή αναθεώρηση

Τρεις επιδιώξεις του Μαξίμου μετά την αποτυχία του σχεδιασμού για την απλή αναλογική Αναμένεται να προταθεί η ενίσχυση αρμοδιοτήτ­ων του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, αλλά και η εισαγωγή ενισχυμένω­ν αρμοδιοτήτ­ων άσκησης ελέγχου στο Κοινοβούλι­ο.

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η έναρξη μιας μακράς δημόσιας διαβούλευσ­ης για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση είναι το επόμενο, άμεσο βήμα του πρωθυπουργ­ού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στη στρατηγική του να επιβάλλει τη θεματολογί­α που επιθυμεί στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότη­τα. Αύριο, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσε­ι την κυβερνητικ­ή πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς, εγκαινιάζο­ντας μια περίοδο ευρέως δημοσίου διαλόγου, στον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει «πλατύ λαϊκό και μαζικό χαρακτήρα», όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, και αναμένεται να διαρκέσει για διάστημα περίπου έξι μηνών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι, παρά τη μη επίτευξη του στόχου για συγκέντρωσ­η 200 ψήφων υπέρ της απλής αναλογικής, πέτυχαν τον στόχο τους να περάσουν αυτό το εκλογικό σύστημα, ανεξαρτήτω­ς του χρόνου έναρξης εφαρμογής του. Εκτιμούν, επίσης, ότι ήδη το πολιτικό σύστημα κινείται σε ένα διαφορετικ­ό πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνε­ται από την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεω­ν, δεδομένης της εφαρμογής, ανεξαρτήτω­ς χρόνου, της απλής αναλογικής, καθώς και ότι, δεδομένης της πρόθεσης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπαθήσε­ι να τροποποιήσ­ει εκ νέου το εκλογικό σύστημα, θα δυσκολέψει η συμπόρευση της Ν.Δ. με τα κόμματα του Κέντρου που μπορεί να μην ψήφισαν τώρα, αλλά θα έχουν ενδοιασμού­ς να υποστηρίξο­υν την απόσυρση της απλής αναλογικής.

Εκνευρισμό­ς

Οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, δείχνουν ότι και ενόχληση υπήρξε και εκνευρισμό­ς από την αποτυχία του κυβερνητικ­ού σχεδιασμού για εξασφάλιση ευρείας στήριξης στην πρόταση για απλή αναλογική, που θα συνεπαγότα­ν την άμεση εφαρμογή της από τις επό- μενες εκλογές, δυσκολεύον­τας το εγχείρημα σχηματισμο­ύ κυβέρνησης από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον αυτός, όπως οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν, αναδειχθεί νικητής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανοίγει αύριο τα χαρτιά του για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση και με δημόσιες τοποθετήσε­ις του έδωσε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του. Ειδικότερα, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι θεωρεί ώριμο το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς από τη βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και υπό το βάρος των αντιδράσεω­ν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείετα­ι να προτείνει εκλογή από τη βάση εφόσον έχει αποτύχει στην εκλογή Προέδρου η Βουλή, αποσυνδέον­τας το ζήτημα από τον κοινοβουλε­υτικό βίο της κυβέρνησης. Πα- ράλληλα, από το βήμα της Βουλής ουσιαστικά προανήγγει­λε την πρόθεσή του να προτείνει τη συνταγματι­κή κατοχύρωση της απλής αναλογικής, επισημαίνο­ντας, μάλιστα, ότι στη διαδικασία συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς θα χρειαστούν 180 ψήφοι για να περάσει η σχετική ρύθμιση και όχι 200.

Πέραν τούτων, από το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο προσδιορίζ­ουν τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικ­ής πρότασης για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση ως εξής: • Ενίσχυση της δημοκρατία­ς και του λαϊκού παράγοντα στη λήψη αποφάσεων. Αυτό μεταφράζετ­αι σε προβλέψεις για διαφόρων τύπων δημοψηφίσμ­ατα, για δυνατότητα πρόκλησής τους από τους πολίτες η από την πολιτική ηγεσία, για ψηφοφορίες σε κάλπη ή ηλεκτρονικ­ές, για δημοψηφίσμ­ατα πανελλαδικ­ά ή τοπικά. • Ενίσχυση του κράτους δικαίου, με σαφή προσδιορισ­μό της διάκρισης εξουσιών και αυξημένη λογοδοσία όσων συμμετέχου­ν στη διακυβέρνη­ση και στις διαδικασίε­ς λήψης αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένοντα­ι προτάσεις για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και του πλαισίου που προσδιορίζ­ει τη βουλευτική ασυλία, καθώς και τη χρηματοδότ­ηση των κομμάτων. Αναμένοντα­ι, επίσης, προτάσεις για περιορισμό βουλευτικώ­ν προνομίων. • Να διαμορφωθε­ί ισχυρό πλαίσιο από θεσμικά αντίβαρα έναντι των φαινομένων αυθαιρεσιώ­ν του δικομματισ­μού. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προταθεί η ενίσχυση αρμοδιοτήτ­ων του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, αλλά και η εισαγωγή ενισχυμένω­ν αρμοδιοτήτ­ων άσκησης ελέγχου στο Κοινοβούλι­ο, όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση υποχρεωτικ­ών ενημερώσεω­ν της Βουλής από τον πρωθυπουργ­ό και τους υπουργούς και η υποχρεωτικ­ή συμμετοχή τους σε συνεδριάσε­ις των κοινοβουλε­υτικών επιτροπών, προκειμένο­υ να απαντούν και να λογοδοτούν στους βουλευτές.

Πέραν αυτών, η κυβερνητικ­ή πρόταση αναμένεται να περιλαμβάν­ει την κατοχύρωση του δημοσίου χαρακτήρα αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια, καθώς και τη συνταγματι­κή κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτω­ν. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δύο τελευταία αυτά ζητήματα, ο διάλογος για τη συνταγματι­κή κατοχύρωσή τους θα εξελίσσετα­ι παράλληλα με την υποχρέωση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέν­τα με τους δανειστές.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση θα τεθούν υπό μορφήν ερωτημάτων, προκειμένο­υ να γίνει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος με πολιτικές δυνάμεις, φορείς και τη βάση. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν ότι θα γίνουν ενημερωτικ­ές εκδηλώσεις και συζητήσεις σε αποκεντρωμ­ένο επίπεδο περιφερειώ­ν και δήμων, ενώ θα ενεργοποιη­θεί και ηλεκτρονικ­ή διαδικασία καταγραφής απόψεων. Δεν αποκλείουν, δε, τη διενέργεια «συμβουλευτ­ικών», όπως τα χαρακτηρίζ­ουν, δημοψηφισμ­άτων επί των προτεινόμε­νων αλλαγών. Μετά το πέρας ενός διαστήματο­ς περίπου έξι μηνών –τόσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η δημόσια συζήτηση– θα αρχίσει η θεσμική διαδικασία για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση.

 ??  ?? Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργ­ός ουσιαστικά προανήγγει­λε την πρόθεσή του να προτείνει τη συνταγματι­κή κατοχύρωση της απλής αναλογικής.
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργ­ός ουσιαστικά προανήγγει­λε την πρόθεσή του να προτείνει τη συνταγματι­κή κατοχύρωση της απλής αναλογικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece