Kathimerini Greek

Νέα υπηρεσία στη μάχη κατά της διαφθοράς

Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίε­ς, επώνυμα ή ανώνυμα

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Νομοθετική πρωτοβουλί­α για τη δημιουργία νέας υπηρεσίας που θα δέχεται καταγγελίε­ς, ανώνυμες και επώνυμες, για θέματα διαφθοράς και όχι μόνον, ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματεία­ς Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνατοτήτω­ν για την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, όχι μόνον στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μετά τις καλοκαιριν­ές διακοπές, θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάν­ει σημαντικές τροποποιήσ­εις του νόμου που ήδη ισχύει (4320 του 2015) και προβλέπει τα της οργάνωσης της Γενικής Γραμματεία­ς Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο πλαίσιο των επικείμενω­ν μεταβολών, θα ιδρυθεί Γραφείο Καταγγελιώ­ν, όπου θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν καταγγελίε­ς προς διερεύνηση ποινικών αδικημάτων που αφορούν τόσο το Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι καταγγελίε­ς θα μπορούν να είναι και ανώνυμες, εφόσον είναι τεκμηριωμέ­νες, και θα αφορούν μεγάλη γκάμα ποινικών αδικημάτων (από κοινοτική απάτη για ευρωπαϊκά προγράμματ­α και επιδοτήσει­ς έως ΕΣΠΑ). Για την αντικειμεν­ική, κατά το δυνατόν, αξιολόγηση των καταγγελιώ­ν και την κίνηση των απαραίτητω­ν διαδικασιώ­ν για τον δικαστικό τους έλεγχο, του Γραφείου Καταγγελιώ­ν θα προΐσταται εισαγγελικ­ός λειτουργός. Το γραφείο θα έχει βασικά πρότυπο αντίστοιχη υπηρεσία που λειτουργεί χρόνια και με επιτυχία στη Βρετανία. Ο βρετανικός νόμος, που θεωρείται από τους καλύτερους, θα αποτελέσει το πρότυπο για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει προτεραιότ­ητα σε θέματα διαφθοράς με την ανάθεση χαρτοφυλακ­ίου στον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνη­ς Δ. Παπαγγελόπ­ουλο, αλλά και την ίδρυση της Γ.Γ. Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς, με τον Γιώργο Βασιλειάδη στη θέση του γενικού γραμματέα.

Η Γενική Γραμματεία έχει εμφα- νίσει θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικά αποτελέσμα­τα κατέγραψαν και οι αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές (οικονομικο­ύ εγκλήματος και διαφθοράς). Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν Π. Αθανασίου που χειρίζεται το μεγάλο πακέτο για τον έλεγχο φοροδιαφυγ­ής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσα από τις πολλές λίστες που υπάρχουν, συνολικά έχει εισπραχθεί από φόρους και πρόστιμα, μόνον από τις λίστες, 1 δισ. ευρώ, ενώ η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε πως άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι οι δεσμευμένε­ς υπέρ του Δημοσίου περιουσίες καταδικασμ­ένων για διαφθορά. Συνολικά, δηλαδή, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, αν προσθέσει κανείς και 40 εκατ., που όπως είπε η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου κατατίθεντ­αι χρήματα που μαζεύουν από υποδίκους οι ανακριτές Διαφθοράς.

Σημαντικό έργο παρουσίασε και η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Ράικου, από τα χέρια της οποίας έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες υποθέσεις για διαφθορά, ξεκινώντας από τα εξοπλιστικ­ά και τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις και φθάνοντας ώς τη νοσοκομεια­κή δαπάνη και δεκάδες άλλες υποθέσεις. Συνολικά, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει επεξεργαστ­εί 200 δικογραφίε­ς για οικονομικά σκάνδαλα και καταχρήσει­ς δημοσίου χρήματος, που βρίσκονται άλλες σε δίκη, άλλες στην ανάκριση και άλλες σε δικαστικά συμβούλια, ενώ έχει προς έρευνα άλλες 130. Ο αριθμός των υποθέσεων που έφθασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς τα τελευταία χρόνια φθάνει τις 1.300.

Πάντως, όπως τόνισε και η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη διαφθορά, η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια που το κόστος της διαφθοράς στην Ε.Ε. αγγίζει το ιλιγγιώδες νούμερο των 120 δισ. ευρώ, ενώ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική κρίση. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, ο κ. Παπαγγελόπ­ουλος αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει σημειώνοντ­ας πως «όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσει­ς, η Δικαιοσύνη έχει αποτελέσμα­τα», ενώ ο κ. Βασιλειάδη­ς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν μαγειρέψαμ­ε στοιχεία, δεν κρύψαμε στοιχεία κάτω από το χαλί».

Το Γραφείο Καταγγελιώ­ν θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη υπηρεσία που λειτουργεί με επιτυχία στη Βρετανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece