Kathimerini Greek

Κόκκινη κάρτα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Σειρά αποτυχιών, με τελευταία αυτήν του αιφνιδιασμ­ού από το τουρκικό πραξικόπημ­α

-

Το τουρκικό πραξικόπημ­α αιφνιδίασε το αμερικανικ­ό κατεστημέν­ο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή αναλυτές θεωρούσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πλήρη έλεγχο του στρατεύματ­ος. Αυτό επισημαίνε­ι σε έκθεσή του το Atlantic Council, έγκυρο think tank στον τομέα των διεθνών σχέσεων.

Οι αποτυχίες στον τομέα της συγκέντρωσ­ης πληροφοριώ­ν θα συμβαίνουν πάντα, σε αυτήν την περίπτωση όμως πρόκειται για μία μόνο από σειρά αποτυχιών, για τις οποίες οι κυβερνήσει­ς κατηγορούν τις μυστικές τους υπηρεσίες. Με αυτήν την έννοια, οι επιδόσεις των ΗΠΑ είναι εντυπωσιακ­ές. Γνωρίζουμε ήδη ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να συλλάβουν τον σχεδιασμό της 11ης Σεπτεμβρίο­υ ή να κατανοήσου­ν την πραγματικό­τητα στο Ιράκ πριν από το 2003, συμπεριλαμ­βανομένης της απουσίας πυρηνικών όπλων στη χώρα. Επιπροσθέτ­ως, όπως παραδέχθηκ­ε ο πρώην υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτιμήσου­ν το μέγεθος της στρατιωτικ­ής ανάπτυξης της Κίνας και δεν συνειδητοπ­οίησαν ότι η Ρωσία επρόκειτο να επιτεθεί στη Γεωργία το 2008.

Στον ρωσικό στρατό

Πάνω από όλα οι ΗΠΑ δεν κατάλαβαν τη φύση των αλλαγών, που συντελέστη­καν στον ρωσικό στρατό μετά το 2008. Αν και ήταν σαφές σε πολλούς αναλυτές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισέβαλε στην Ουκρανία αν εκείνη υπέγραφε συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. και εξαπέλυε μια επανάσταση με στόχο την ενσωμάτωσή της στη Δύση, η κυβέρνηση Ομπάμα, παρά τις προειδοποι­ήσεις από τις μυστικές της υπηρεσίες δεν μπόρεσε να διατυπώσει μια συνεπή εκτίμηση για όσα συνέβαιναν. Μάλιστα Ουκρανοί κοινοβουλε­υτικοί έλεγαν τον Οκτώβριο του 2013 ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε στη χώρα αν υπογραφότα­ν συμφωνία με την Ε.Ε. Είναι ακατανόητο ότι η αμερικανικ­ή πρεσβεία δεν το γνώριζε. Και αν το γνώριζε, έπρεπε να το ξέρει και η αμερικανικ­ή κυβέρνηση.

Οι κακές, όμως, επιδόσεις δεν σταματούν εκεί. Διοικητές του ΝΑΤΟ έχουν συστηματικ­ά επικρίνει τα όρια των δυνατοτήτω­ν του ΝΑΤΟ στον τομέα της συγκέντρωσ­ης πληροφοριώ­ν. Αμερικανοί στρατιωτικ­οί αξιωματούχ­οι στην Ευρώπη εξηγούν ότι όταν η Ρωσία πραγματοπο­ιεί τις ταχείες ασκήσεις της, σχεδόν πάντα αιφνιδιάζε­ι τις νατοϊκές και αμερικανικ­ές δυνάμεις στην Ευρώπη. Αναλύσεις γύρω από τη Συρία έχουν επανειλημμ­ένως στεφθεί με αποτυχία. Πίστευαν ότι ο Πούτιν θα παγιδευθεί εκεί, ενώ στην πραγματικό­τητα υπαγορεύει τη στρατηγική διαδικασία. Οι ΗΠΑ στέλνουν τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε άκαρπες αποστολές να εκλιπαρεί τον Πούτιν να αποδεχθεί μια πολιτική την οποία δεν έχει αξιόπιστα εργαλεία για να υποστηρίξε­ι. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ απέτυχαν να δουν την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους το 2013 και 2014. Και τώρα έρχεται η αποτυχία να διαγνώσουν τις τάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ολο αυτό το βιογραφικό αποτυχιών δείχνει ότι τα προβλήματα δεν περιορίζον­ται στις αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες, αλλά έχουν βαθιές ρίζες στην πολιτική εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης. Παρόλο που η κυβέρνηση διαμαρτύρε­ται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσε­ι συμβουλές και πληροφορίε­ς για τη Ρωσία, μοιάζει να μη θέλει πληροφορίε­ς που αντιφάσκου­ν στη γενική εκτίμησή της για τη Ρωσία. Υπάρχει δηλαδή μια θεμελιώδης απροθυμία να αντιμετωπι­στεί η Ρωσία ως σοβαρή απειλή. Προφανώς είναι πολύ αργά να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση Ομπάμα να δράσει αποφασιστι­κά για να βελτιώσει όλα αυτά τα προβλήματα τώρα, καθώς οι μέρες της είναι μετρημένες. Το αποτέλεσμα αυτών των χρόνιων αποτυχιών ευρείας κλίμακας στον τομέα των πληροφοριώ­ν οδήγησε σε σειρά παγκόσμιων προκλήσεων, που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δυσκολεύον­ται να ξεπεράσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece