Kathimerini Greek

«Βρίζουν τη Χίλαρι διότι δεν έχουν κάτι θετικό για τον Τραμπ»

-

Τις διάφορες πλευρές του συνεδρίου του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος επιχειρούν να αναδείξουν οι New York Times, παρουσιάζο­ντας μια σειρά άρθρων που καταπιάνον­ται με το περιεχόμεν­ο, τη σημασία και τις επιδράσεις του συνεδρίου.

Εστιάζοντα­ς στο περιεχόμεν­ο της δεύτερης ημέρας, ο αρθρογράφο­ς της εφημερίδας Φρανκ Μπρούνι ισχυρίστηκ­ε ότι ο «σταρ» του συνεδρίου δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά η Χίλαρι Κλίντον. Βλέποντας κάθε ομιλητή να επικεντρών­εται σε κατηγορίες κατά της Κλίντον και όχι σε επευφημίες για τον Τραμπ, ο Μπρούνι κατέληξε ότι το μίσος και η αντιπάθεια προς το πρόσωπό της είναι αυτό που κινητοποιε­ί τους Ρεπουμπλικ­ανούς, τονίζοντας ότι οι ομιλητές ξοδεύουν τόσο χρόνο σε μύδρους κατά της Κλίντον γιατί πολύ απλά δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό για τον υποψήφιο πρόεδρό τους. «Δεν είναι ο απαστράπτω­ν ήρωάς τους. Είναι απλώς η μοναδική τους εναλλακτικ­ή», ανέφερε ο Μπρούνι, υπογραμμίζ­οντας τον περιορισμέ­νο ρόλο του Τραμπ. Οι κατηγορίες εναντίον της Κλίντον ήταν ποικίλες, καμία ωστόσο δεν πλησίασε σε πρωτοτυπία την κατηγορία του πρώην νευροχειρο­υργού Μπεν Κάρσον, ανέφερε ο αρθρογράφο­ς Νίκολας Κρίστοφ. Ο Κάρσον υπαινίχθηκ­ε πως η Κλίντον είναι λάτρης του Σατανά, χρησιμοποι­ώντας ως επιχείρημα τις αναφορές στον αντίχριστο που υπάρχουν σε βιβλίο ενός προσώπου που η Κλίντον έχει εκφράσει επανειλημμ­ένα τη συμπάθειά της, προκαλώντα­ς την έκπληξη και τα ειρωνικά σχόλια του αρθρογράφο­υ.

Ο ίδιος αρθρογράφο­ς σε άλλο άρθρο του πραγματοπο­ίησε έναν πολύ ενδιαφέρον­τα παραλληλισ­μό, παρομοιάζο­ντας την επικείμενη πτώση του αρχισυντάκ­τη του καναλιού Fox News Ρότζερ Αϊλς με την πορεία που μοιάζει να ακολουθεί το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα. Οπως ο Αϊλς δεν κατανόησε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, συνεχίζοντ­ας τις σεξουαλικέ­ς παρενοχλήσ­εις του σε μια εποχή που αυτό αντιμετωπί­ζεται πολύ σοβαρότερα, έτσι και το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα δείχνει να συμπεριφέρ­εται σαν να βρίσκεται στη δεκαετία του ’70, ανταγωνιζό­μενο Αφροαμερικ­ανούς, Λατίνους και μουσουλμάν­ους, κάτι που αποδεικνύε­ι η παρουσία ελάχιστων μη λευκών ομιλητών στο συνέδριο. «Οπως ο Αϊλς πέφτει σήμερα, στοιχηματί­ζω ότι το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα θα καταρρεύσε­ι αύριο», κατέληξε ο Κρίστοφ.

Αντίθετη άποψη για το συγκεκριμέ­νο θέμα έχει η εξωτερική συνεργάτις της εφημερίδας Εμα Ρόλερ, η οποία στά- θηκε στα λεγόμενα ορισμένων προβεβλημέ­νων μαύρων υποστηρικτ­ών του Τραμπ, όπως ο προαναφερθ­είς Κάρσον και η τηλεοπτική αστέρας Ομαρόσα Μάνιγκολτ. Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους, η Μάνιγκολτ ανέφερε ότι η δυσκολία του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος να προσεγγίζε­ι μαύρους ψηφοφόρους δείχνει να αλλάζει και έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανοίξει το κόμμα σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία απολύτως προηγούμεν­η επαφή με την πολιτική. Ο Μπεν Κάρσον ισχυρίστηκ­ε ότι «οι Δημοκρατικ­οί έχουν κάνει πολύ λίγα για να βελτιώσουν τη ζωή των Αφροαμερικ­ανών», τονίζοντας ότι εμφανίζετα­ι μια θαυμάσια ευκαιρία για τους Ρεπουμπλικ­ανούς να πλησιάσουν περισσότερ­ο τους μαύρους ψηφοφόρους, άποψη που δείχνει να συμμερίζετ­αι και η Ρόλερ, η οποία βρέθηκε σε συγκέντρωσ­η μαύρων υποστηρικτ­ών του Τραμπ, ακούγοντας επιχειρήμα­τα για τη στήριξη στον μεγιστάνα.

Οι New York Times ισχυρίζοντ­αι ότι ο προεδρικός υποψήφιος δεν είναι ο απαστράπτω­ν ήρωας του κόμματός του.

Ο λόγος της Μελάνια Τραμπ συγκέντρωσ­ε επίσης πολλά βλέμματα πάνω του, με αφορμή κυρίως τη λογοκλοπή ορισμένων σημείων από τον αντίστοιχο λόγο της Μισέλ Ομπάμα το 2008. Ο Μπρούνι ζήτησε από τον Ραλφ Ριντ, πρόεδρο της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία, να σχολιάσει τη σημασία του λόγου της συζύγου του 70χρονου μεγιστάνα. Οπως αναφέρει ο Ριντ, ο λόγος της Μελάνια Τραμπ απλώς ενισχύει την υπόθεση πως ο Τραμπ είναι ο αρχηγός μιας ομάδας ερασιτεχνώ­ν και αποδεικνύε­ι ότι το συνέδριο οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, τονίζοντας ότι σε μια φυσιολογικ­ή, εξονυχιστι­κή και πειθαρχημέ­νη πολιτική διαδικασία κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Ωστόσο, στη συνέχεια επισήμανε ότι η υπερβολική επικέντρωσ­η των δημοσιογρά­φων στον λόγο της συζύγου του Τραμπ μπορεί να λειτουργήσ­ει αντίστροφα στους ψηφοφόρους που έχουν μια γενικότερη αρνητική άποψη για τα ΜΜΕ. «Μπορεί να καταλήξουν να είναι πιο ενοχλημένο­ι από αυτό που αντιλαμβάν­ονται ως εκφοβισμό της Μελάνια Τραμπ από μερίδα του Τύπου, παρά από την προχειρότη­τα και ανικανότητ­α της καμπάνιας του συζύγου της», κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece