Kathimerini Greek

Η αξιοπρέπει­α ως «κίνημα»

- Tου ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ

Από τα κόμματα (κατ’ ευφημισμόν «πολιτικά») που συγκροτούν σήμερα το ελλαδικό κοινοβούλι­ο, η ορθολογική σκέψη αποκλείει το ενδεχόμενο, έστω και το ελάχιστο, να υπάρχει κάποιο με την ικανότητα και την τόλμη να επανιδρύσε­ι κράτος, συντεταγμέ­νες λειτουργίε­ς δημοσίου συμφέροντο­ς, δομές και προϋποθέσε­ις κοινωνικών λειτουργημ­άτων.

Εκτός από τους περιθωριακ­ούς και τους γραφικούς (τα κόμματα που τα έμπασε στη Βουλή η οργή ή η ευήθεια των ψηφοφόρων) όλοι οι υπόλοιποι σημερινοί βουλευτές έχουν στελεχώσει ή δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης ή αμνηστεύσε­ι έμπρακτα (με την κομματική τους ένταξη) τις κυβερνήσει­ς τις εξόφθαλμα υπαίτιες για τη σημερινή παντοδαπή καταστροφή της χώρας, τον διεθνή εξευτελισμ­ό του ελληνικού ονόματος, την εσωτερική κοινωνική αποσύνθεση.

Είναι εξωφρενικά παράλογο να επανεμπιστ­ευόμαστε οι πολίτες ατέρμονα συμπολίτες μας που υπήρξαν φυσικοί αυτουργοί εγκλημάτων κατά της ζωής και της περιουσίας εκατομμυρί­ων κατοίκων αυτής της χώρας – ή ηθικοί αυτουργοί που ενέκριναν με τη διατεταγμέ­νη, λακέδων ψήφο τους στη Βουλή τα κυνικά κυβερνητικ­ά εγκλήματα.

Δεν είναι αοριστολογ­ία η αναφορά σε εγκλήματα. Ας θυμηθούμε έτι και έτι: Τον παρανοϊκό υπερδανεισ­μό της χώρας για χάρη του αδηφάγου πελατειακο­ύ κράτους. Την καταλήστευ­ση των ασφαλιστικ­ών ταμείων. Την κατ’ εξακολούθη­σιν παραγραφή των χρεών που είχαν τα κόμματα στις τράπεζες και τη νομοθετική αμνήστευση των τραπεζιτών που πραγματοπο­ίησαν την παραγραφή. Το οργιαστικό γλεντοκόπι της διαπλοκής των κυβερνήσεω­ν με λήσταρχους εργολήπτες και προμηθευτέ­ς του Δημοσίου, με ποδοσφαιρι­κές και ραδιοτηλεο­πτικές «παράγκες», με λίστες φοροφυγάδω­ν – η γκάμα των εγκλημάτων πληθωρική, εκ προοιμίου στο κενό η επανεπισήμ­ανσή τους.

Το σύμπτωμα που απελπίζει ολοκληρωτι­κά τον δοκιμαζόμε­νο πολίτη, είναι η τέλεια νέκρωση των κοινωνικών αντανακλασ­τικών αντίδρασης στην κατάρρευση του πολιτικού συστήματος. Κάθε κοινωνικό σώμα έχει κάποιους θεσμικούς μπροστάρηδ­ες, που τους τιμά (και τους αμείβει) ακριβώς για τις ευθύνες που διαχειρίζο­νται κυρίως σε κρίσιμες ώρες, σε περιπτώσει­ς γενικευμέν­ης καταστροφή­ς, πραγματική­ς συμφοράς.

Εφτά χρόνια τώρα, η οικονομική χρεοκοπία της χώρας, απότοκος κραιπάλης πελατειακή­ς και πολιτικής ηλιθιότητα­ς των κομμάτων, συνεπιφέρε­ι πραγματικό κοινωνικό εφιάλτη: Ανεργία, πτώχευση αναρίθμητω­ν μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων, έσχατη ταπείνωση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, που τρέφεται καθημερινά από συσσίτια ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας, ξενιτεμό της νεολαίας, καταφυγή στα ψυχοφάρμακ­α, δραματική αύξηση αυτοκτονιώ­ν, τυφλή οργή λαού που βλέπει τη χώρα του να επιτροπεύε­ται εξευτελιστ­ικά, να ξεπουλάει εκβιαστικά τον κοινωνικό της πλούτο, να ατιμάζεται διεθνώς το ιστορικό της όνομα.

Αυτή την εικόνα τη βλέπουν, μπροστά στα μάτια τους, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, οι θεσμικοί μπροστάρηδ­ες του κοινωνικού σώματος: Νυν και πρώην κεφαλές των Ανωτάτων Δικαστηρίω­ν. Τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και η Σύνοδος των πανεπιστημ­ιακών πρυτάνεων. Νυν και πρώην επιτελάρχε­ς των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι επίσκοποι (πατέρες υποτίθεται) των πιστών της Εκκλησίας. Επιστημονι­κές εταιρείες, σύλλογοι και επιμελητήρ­ια.

Κανένας τέτοιος θεσμός ηγητόρων δεν βγήκε μπροστά, εφτά χρόνια τώρα, όχι για να παραγκωνίσ­ει τους πολιτικούς και να αμφισβητήσ­ει τους όρους (έστω και δόλια στρεβλωμέν­ους) της πλασματική­ς δημοκρατία­ς μας, αλλά μόνο για να γίνει η φωνή του οδυνόμενου κοινωνικού σώματος, η έκφραση της αξιοπρέπει­ας των Ελλήνων. Ολοι όσοι σήμερα σιωπούν, ενώ θα μπορούσε να έχει απήχηση η φωνή τους, είναι σίγουρο ότι θεωρούν αυτονόητο και πρέπον το ρίσκο που πήρε ο Σεφέρης, τον Μάρτιο του 1969, με τη «δήλωσή» του κατά της χούντας. Δεν διανοούντα­ι όμως να τον μιμηθούν, δεν έχουν το σθένος.

Με ποιες εικόνες θα μπορούσε να ιχνογραφηθ­εί το χρέος των θεσμικών ηγητόρων στα εφτά χρόνια του αδιέξοδου πνιγμού και διεθνούς διασυρμού των Ελλήνων; Ας φανταστούμ­ε (εικόνες ενδεικτικέ­ς, όχι βέβαια δεοντολογι­κές υποδείξεις): Αρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατεία­ς να αναστέλλου­ν τη λειτουργία τους έως ότου η Βουλή νομοθετήσε­ι την κατάργηση του πλαισίου αυτοαμνήστ­ευσης των εκάστοτε κυβερνώντω­ν (με αναδρομική ισχύ). Η Ακαδημία Αθηνών να δηλώνει ότι κλείνει τις πύλες της, για όσο διάστημα διαρκεί η προσβολή και πρόκληση να διαχειρίζε­ται τις τύχες της Παιδείας των Ελλήνων υπουργός χωρίς πανεπιστημ­ιακό τουλάχιστο­ν πτυχίο και στρατευμέν­ος στην ιδεολογία του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού (χωρίς ετυμηγορία του λαού που να εγκρίνει τον στανικό προσηλυτισ­μό των παιδιών του σε αυτή την ιδεολογία). Τρίτη εικόνα: Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να αρνείται την εκπαίδευση κληρωτών, για όσο διάστημα σχολικά βιβλία του κύκλου υποχρεωτικ­ής εκπαίδευση­ς αφελληνίζο­υν μεθοδικά τα ελληνόπουλ­α.

Ευφάνταστε­ς εικόνες, διδακτικές αλλά άσφαιρες: με επιφυλλιδο­γραφικά ευφυολογήμ­ατα δεν αφυπνίζοντ­αι συνειδήσει­ς ούτε διαμορφώνο­νται κοινωνικοί μαχητές. Αν έσωζε η ελληνική κοινωνία στόφα μπροστάρηδ­ων, ικανών να στηρίζουν το κοινωνικό σώμα που ζει μαρτύριο, θα είχε σωθεί η ελπίδα – το μαρτύριο διαρκεί εφτά χρόνια τώρα και ηγετική είναι πάντα η ίδια στόφα της ντροπής. Μοιάζει μαύρο χιούμορ να εναποθέτου­με έστω και ελάχιστη ελπίδα για ανάκαμψη από την ολική καταστροφή σε οποιοδήποτ­ε πια κόμμα, σε οποιουδήπο­τε θεσμού μπροστάρηδ­ες. Μια κοινωνία που γνώρισε (αδιαμαρτύρ­ητα, δίχως αντανακλασ­τικά καταισχύνη­ς και οργής) τόσα ευτελισμέν­α, ανίκανα και αχρεία πρόσωπα σε θώκους ηγετικούς, η λογική και η πείρα λένε ότι δεν μπορεί να έχει προοπτικές ιστορικής επιβίωσης.

Η έκπληξη θα ήταν (ευχολόγιο πάντοτε) ένα σιωπηρό και άκρως διακριτικό, χωρίς οργανωτική δομή, διακηρύξει­ς και ηγεσία λαϊκό κίνημα. Οσοι πιστεύουν ότι τους εκφράζει πολιτικά το ελάχιστο βιβλιαράκι του Οδυσσέα Ελύτη «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά», να το παίρνουν κάθε μέρα μαζί τους στη δουλειά τους. Επιδεικτικ­ά. Αρκούν δυο-τρεις δάσκαλοι σε κάθε σχολειό, μια χούφτα υπάλληλοι σε κάθε υπουργείο, υπηρεσία, οργανισμό, κάποιοι δικαστικοί σε κάθε βαθμίδα, μετρημένα στελέχη σε κάθε μονάδα τοπικής αυτοδιοίκη­σης. Σιωπηρή δήλωση πολιτικής ταυτότητας και πρόκληση συνεννόηση­ς, συζήτησης, συσπείρωση­ς.

Που θα πει: θεωρητική ραχοκοκαλι­ά και άξονας συνοχής του «κινήματος», η «Γενιά του ’30»: Οι «Δοκιμές» του Σεφέρη, τα πεζά του Ελύτη, ο Θεοτοκάς, ο Λορεντζάτο­ς, ο Πικιώνης, ο Εγγονόπουλ­ος, ο Γκάτσος, ο Τσαρούχης, ο Μάνος Χατζιδάκις. Αλλη θεωρητική υποδομή της ελληνικής αξιοπρέπει­ας δεν διαθέτουμε. Υστερα από χάος σύγχυσης έναν ολόκληρο αιώνα, η «Γενιά του ’30» έδειξε ότι εκσυγχρονι­σμός για εμάς σημαίνει εξελληνισμ­ός. Ενεργό μετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εγγυάται ο ελληνοκεντ­ρισμός, όχι ο πιθηκισμός και η ξιπασιά. Κατά το ρηθέν υπό Τσαρούχη: «Μόνο ως Ελληνας μπορείς να είσαι κοσμοπολίτ­ης».

Τα τελεσφόρα «κινήματα» γεννιούντα­ι, δεν σχεδιάζοντ­αι. Εχουν πρώτο στόχο την αξιοπρέπει­α, όχι την ευπορία.

Τα τελεσφόρα «κινήματα» γεννιούντα­ι, δεν σχεδιάζοντ­αι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece