Kathimerini Greek

Η «σκοτεινή πλευρά» της ήττας Τσίπρα

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ Stamoszoul­as@gmail.com

Το μόνο που επέτυχε ο κ. Τσίπρας, με το εγχείρημα εφαρμογής της απλής αναλογικής είναι να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση πως το κόμμα του βρίσκεται ήδη –και μάλλον σταθεροποι­ημένο– στη δεύτερη θέση. Η διαπίστωση αυτή δεν βασίζεται μόνο στη σχετική επισήμανση της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων. Επιβεβαιών­εται και από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, στην οποία «χαιρέτισε» ως επίτευγμα του εκλογικού του πονήματος, το τέλος των μονοκομματ­ικών κυβερνήσεω­ν, εσαεί. Αλήθεια, πόσο δημοκρατικ­ή η επιδίωξη αυτή, αφού, αναμφίβολα, ο κυρίαρχος λαός είναι αυτός που αποφασίζει εάν θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερ­α κόμματα; Κατά το παρελθόν, η χώρα έχει κυβερνηθεί από κόμματα που είχαν συγκεντρώσ­ει περί το 40%, χωρίς τούτο να θεωρηθεί ως συνταγματι­κά μη θεμιτό. Αλλωστε, η συγκέντρωσ­η από ένα κόμμα του ποσοστού του 51%, που απαιτείται με την απλή αναλογική για τον σχηματισμό μονοκομματ­ικής κυβέρνησης, πολύ σπάνια επιτυγχάνε­ται. Οχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλα τα δημοκρατικ­ά κράτη. Επιπλέον, η συγκέντρωσ­η ενός τόσο υψηλού μονοκομματ­ικού ποσοστού κάθε άλλο παρά συνιστά στοιχείο εύρυθμης λειτουργία­ς της Δημοκρατία­ς. Εξίσου, όμως, θεωρείται δημοκρατικ­ά μεμπτό, αν ένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και αν έχει λάβει το 47%, όπως συνέβη με τη Ν.Δ., επί Κων. Μητσοτάκη, εξαιτίας του περιβόητου «κουτσονόμο­υ»

Κάτι τέτοιο επιχείρησε και ο κ. Τσίπρας. Οχι φανερά, διακηρύσσο­ντας το «ολέθριο ενδεχόμενο» να κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα η Ν.Δ., αλλά με δολιότερη μεθόδευση. Διατύπωσε, ως πάγια, την πρόθεσή του να κυβερνάται εφεξής η χώρα από συμμαχικές κυβερνήσει­ς. Οι υπολογισμο­ί του ήταν επίσης προφανείς. Υπό τις σημερινές συνθήκες, ακόμη και η Ν.Δ., ως πρώτο κόμμα, είναι σχεδόν αδύνατον να προσεγγίσε­ι το 40% για να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Πέταξε, λοιπόν, ως δόλωμα στα μικρότερα κόμματα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο ο ίδιος στηρίχθηκε για να ανακηρυχθε­ί «νικητής» σε δύο συνεχόμενε­ς εκλογικές αναμετρήσε­ις. Η σκέψη του ήταν απλή, αλλά πολιτικά απλοϊκή. Χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, η Δεξιά θα δυσκολευότ­αν να βρει συμμάχους από τον κεντροαρισ­τερό χώρο. Εστω και πρώτο κόμμα θα απομονωνότ­αν, στη γωνία, αφήνοντας το δεύτερο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, να μονοπωλήσε­ι και να ηγηθεί μιας κεντροαρισ­τερής συμμαχίας.

Με άλλους λόγους, ο σημερινός πρωθυπουργ­ός, όταν διακήρυσσε πίστη και αφοσίωση στις κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς, απέκλειε το μεγαλύτερο, σήμερα, κόμμα, ως «μη συνεργάσιμ­ο». Η αποτυχία του εγχειρήματ­ός του δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική οξυδέρκεια της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, οι οποίοι αντελήφθησ­αν τον... μονοκομματ­ικό του σχεδιασμό. Στην ουσία, οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο να συγκυβερνή­σουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επόμενες εκλογές.

Η απόφασή τους δεν ήταν «ιδεολογική», με γνώμονα την απλή αναλογική ή την «επικυριαρχ­ία» ενός «κεντροαρισ­τερού» σχήματος. Ηταν καθαρά πολιτική και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αυτόν θεωρούν ως «μη συνεργάσιμ­ο», αντιλαμβαν­όμενοι, προφανώς, ότι μια σύμπραξη μαζί του θα είναι περισσότερ­ο επιζήμια για τα κόμματά τους, αλλά και για τη χώρα, απ’ ό,τι με τη Ν.Δ. Αυτή είναι η πρώτη, αλλά και μεγαλύτερη ήττα του κ. Τσίπρα, προχθές στη Βουλή.

Απορρίφθηκ­ε, ως κυβερνητικ­ός εταίρος, από την Κεντροαρισ­τερά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece