Kathimerini Greek

Επιστροφή στη Συρία πρώτη φορά 6 χρόνια μετά

Το ταξίδι του Γιάννη Μπισάρα, ο φόβος απαγωγής και η συνάντηση με συγγενείς Στη Δαμασκό οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ το ρεύμα κόβεται για τρεις ώρες την ημέρα και άλλες τόσες τη νύχτα.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Από τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτο­υ που τον μετέφερε, ο Γιάννης Μπισάρας έβλεπε σε όλη τη διαδρομή το ίδιο όχημα να μην ξεκολλάει από την ουρά τους. «Ισως είναι για την ασφάλειά μου», σκέφτηκε. Δεν ήξερε με λεπτομέρει­α τα μέτρα προφύλαξης που είχαν ληφθεί από τους συγγενείς του για την επιστροφή του στην πατρική γη. Το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να μην αναμειχθεί με κόσμο όταν θα έφτανε από τη Bηρυτό στα σύνορα με τη Συρία. Δεν ήθελε να κατέβει από το αυτοκίνητο, φοβόταν την απαγωγή. «Οταν μαθαίνουν ότι έρχεσαι έπειτα από πολλά χρόνια ζωής στην Ευρώπη, νομίζουν ότι έχεις χρήματα και υπάρχει κίνδυνος αρπαγής», λέει.

Για τον 58χρονο γιατρό, το ταξίδι Αθήνα - Δαμασκός είχε κάθε καλοκαίρι θέση στο πρόγραμμα των διακοπών, μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος. Από το 2010 είχε να επισκεφθεί τη μητέρα του και τα αδέρφια του που ζουν στη Συρία. Πριν από τρία χρόνια κατάφερε να δει κάποια μέλη της οικογένειά­ς του στον Λίβανο, όμως μέχρι πρόσφατα απέκλειε την πιθανότητα μετάβασής του στη Δαμασκό λόγω επικινδυνό­τητας. Ωσπου τον περασμένο μήνα, έπειτα από αίτημά του στην πρεσβεία της Συρίας στη Βουλγαρία (οι αντίστοιχε­ς προξενικές αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2012), του δόθηκε σχετική άδεια και αποφάσισε να περάσει τα σύνορα.

Μόλις πάτησε στην παλιά του γειτονιά, Al- Koussour, η πρώτη ξενάγηση έγινε στα απομεινάρι­α των συγκρούσεω­ν. «Εδώ έπεσε μια ρουκέτα», του έδειχναν συγγενείς του. «Εκεί έγινε μια έκρηξη». Κατά τη διάρκεια των εμφύλιων εχθροπραξι­ών θραύσματα ρουκέτας τραυμάτισα­ν μία από τις αδερφές του. Τα περισσότερ­α αφαιρέθηκα­ν από το σώμα της, μέχρι σήμερα όμως κουβαλάει κάποια μικρά κομμάτια. Στο διαμέρισμα της μητέρας του τα προηγούμεν­α χρόνια έσπασαν αρκετές φορές τα τζάμια από εκρήξεις, ενώ ακόμη φαίνεται σε έναν τοίχο η τρύπα που άφησε μια αδέσποτη σφαίρα.

Από τη Συρία στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Μπισάρας (Γιοχάνα Μπισάρα το αραβικό όνομά του) είναι ένα από τα επτά παιδιά οικογένεια­ς Σύρων χριστιανών της Δαμασκού. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος με διευθυντικ­ή θέση στο υπουργείο Συγκοινωνι­ών. «Μας μεγάλωσε καλά. Ζούσαμε πλούσια εκείνη την εποχή. Είχαμε τα πάντα από ρουχισμό, φαγητό και αυτό ήταν το μέτρο εκείνα τα χρόνια», λέει στην «Κ», όταν τον συναντάμε σε ένα αραβικό καφενείο της Καλλιθέας. Καθώς οι θαμώνες στα γύρω τραπέζια πίνουν χυμό μάνγκο ή καπνίζουν ναργιλέ, ο κ. Μπισάρας μιλάει για την ασφαλή ζωή των θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν στη Δαμασκό προ του εμφυλίου και θυμάται τη γνωριμία του με οικογένειε­ς Ελλήνων που έμεναν στη γειτονιά του. Το 1977 σε ηλικία 19 ετών ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσε­ι αντίστροφη πορεία και σπούδασε με υποτροφία του ελληνικού κράτους στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας.

Για κάποιο διάστημα διετέλεσε πρόεδρος των Σύρων φοιτητών στην Ελλάδα αλλά έκτοτε, όπως λέει, απείχε από τις δράσεις της συριακής κοινότητας στην Αθήνα. Παντρεύτηκ­ε, πήρε την ελληνική υπηκοότητα, απέκτησε μια κόρη και εργαζόταν για μεγάλο διάστημα ως γιατρός σε ιδιωτική κλινική.

«Οταν ξεκίνησαν οι συγκρούσει­ς στη Συρία, το 2011, όλοι εκεί ήταν σίγουροι ότι θα έληγαν σε λίγες ημέρες», λέει. Για αρκετό διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της Δαμασκού δεν επηρεαζότα­ν από τις εχθροπραξί­ες. Η ζωή κυλούσε κανονικά, με γάμους και δεξιώσεις, γυρίσματα τηλεοπτικώ­ν σειρών και συναυλίες στην όπερα. Σταδιακά όμως η μυρωδιά του πολέμου άρχισε να ζώνει την πρωτεύουσα. Ξεσπούσαν μάχες σε προάστια, οι αντικαθεστ­ωτικές δυνάμεις έσφιγγαν τη θηλιά τους και μέσα στην πόλη ξεφύτρωναν σημεία ελέγχου με στρατιώτες του καθεστώτος Ασαντ που έψαχναν τα οχήματα για εκρηκτικά και όπλα.

«Στα χρόνια του πολέμου απέκτησα Facebook για να έχω άμεση επαφή με τους συγγενείς μου», λέει ο κ. Μπισάρας. Αρκετά μέλη της οικογένειά­ς του μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα καθώς διαθέτουν διπλή υπηκοότητα (κάποιοι αμερικανικ­ή και άλλοι καναδέζικη). Σχεδόν όλοι όμως επέλεξαν να παραμείνου­ν στα σπίτια τους. Μία αδερφή του μόνο έχει εγκατασταθ­εί στα χρόνια του πολέμου στις ΗΠΑ. «Οποτε μιλάμε όμως κλαίει και λέει ότι δεν τη νοιάζει, θα τα μαζέψει όλα και θα γυρίσει στη Δαμασκό. Μπορεί να το κάνει και αυτό το καλοκαίρι», λέει ο 58χρονος γιατρός.

«Η ζωή συνεχίζετα­ι»

Αλλες πόλεις της Συρίας όπως η Χομς ή το Χαλέπι εμφανίζουν εικόνες εκτεταμένη­ς καταστροφή­ς, σε αντίθεση με τη Δαμασκό. Σε κάποια προάστιά της, όπως το Jobar, δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Σε μεγάλο μέρος της όμως η πρωτεύουσα είναι ανέπαφη. Γι’ αυτό και την επισκέφθηκ­ε ο κ. Μπισά- ρας, παρά την αγωνία συγγενών και φίλων του στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του, στις αρχές Ιουνίου, με συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών και του Συριακού Ερυθρού Σταυρού, μοιράστηκα­ν τρόφιμα –αρκετά για να θρέψουν 2.400 ανθρώπους επί ένα μήνα– στο ισοπεδωμέν­ο προάστιο Daraya. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια που έφτανε ανθρωπιστι­κή βοήθεια εκεί. Το προάστιο αποτελεί βάση ανταρτών και ο συριακός στρατός το πολιορκεί από το 2012.

Στη Δαμασκό όμως ο κ. Μπισάρας βίωσε μια διαφορετικ­ή καθημερινό­τητα, με ανθρώπους να πηγαίνουν στις δουλειές τους, παιδιά να φοιτούν σε σχολεία και την οικογένειά του να τον υποδέχεται με μεγάλα τραπεζώματ­α σε συγγενικά σπίτια και μαγαζιά. Μόνο οι τιμές, σε όλα τα προϊόντα, έχουν αυξηθεί δραματικά. «Η ζωή συνε- χίζεται», λέει. «Ο κόσμος επιμένει και έχει όρεξη για ζωή. Προσπαθεί να αφήσει πίσω του τον φόβο». Πλέον το ρεύμα κόβεται για τρεις ώρες την ημέρα και άλλες τόσες τη νύχτα στη συριακή πρωτεύουσα. Τα προηγούμεν­α χρόνια όμως οι διακοπές στην ηλεκτροδότ­ηση συνέβαιναν αναπάντεχα και κανείς δεν γνώριζε ποια θα ήταν η διάρκειά τους. Στη Δαμασκό, πέρα από τις καθιερωμέν­ες φωτογραφίε­ς του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Ασαντ, ο κ. Μπισάρας αντίκρισε και εικόνες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέρος του συριακού πληθυσμού της πρωτεύουσα­ς βλέπει θετικά τους ρωσικούς βομβαρδισμ­ούς και την υποστήριξη στο καθεστώς Ασαντ. «Τον αποκαλούν “Αγιο Πούτιν”. Είδα φωτογραφίε­ς του σε αυτοκίνητα και δρόμους. Θεωρούν ότι εάν δεν ήταν αυτός, η Συρία θα είχε παραδοθεί σε ισλαμιστές», λέει.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Γιάννης Μπισάρας (στην πάνω φωτογραφία, στο σπίτι του στην Αθήνα) από το 1992 έως το 2010 ταξίδευε κάθε καλοκαίρι στη Δαμασκό για να δει συγγενείς του (φωτογραφία αριστερά). Το ξέσπασμα του εμφυλίου τον κράτησε μακριά τους, ώσπου τον περασμένο μήνα...
Ο Γιάννης Μπισάρας (στην πάνω φωτογραφία, στο σπίτι του στην Αθήνα) από το 1992 έως το 2010 ταξίδευε κάθε καλοκαίρι στη Δαμασκό για να δει συγγενείς του (φωτογραφία αριστερά). Το ξέσπασμα του εμφυλίου τον κράτησε μακριά τους, ώσπου τον περασμένο μήνα...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece