Kathimerini Greek

Πάλι «από Δευτέρα» οι επιτροπές για άσυλο

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Από Δευτέρα». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός κυβερνητικ­ών στελεχών που εμπλέκοντα­ι με το μεταναστευ­τικό - προσφυγικό καθώς διαρκώς αναβάλλετα­ι η λειτουργία των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Την ίδια στιγμή, στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι επί μήνες χιλιάδες άνθρωποι περιμένοντ­ας την εκδίκαση του αιτήματός τους, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να είναι καθημερινέ­ς.

Στη Χίο, στο hotspot με χωρητικότη­τα 1.100 ατόμων φιλοξενούν­ται 2.478, στη Σάμο σε εγκατάστασ­η για 850 άτομα στοιβάζοντ­αι 1.377. Ειδικά στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες καθημερινά φθάνουν βάρκες μεταφέροντ­ας 50-100 άτομα από απέναντι. Συνολικά, τις τελευταίες δέκα ημέρες έφθασαν 575 άτομα, οπότε ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί έφθασε τις 3.479. Το γεγονός έχει προκαλέσει προβληματι­σμό στο υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, ωστόσο στελέχη κάνουν λόγο για «ελεγχόμενη κατάσταση όσο οι άνθρωποι που φθάνουν καθημερινά δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες».

Η νομοθεσία που επέβαλε τη σύσταση νέων επιτροπών για την εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό ψηφίστηκε στις αρχές Απριλίου σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Πριν από ένα μήνα με τροπολογία –η οποία μάλιστα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσει­ς– ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθόρισε τη νέα σύνθεση των επιτροπών. Στις νέες επιτροπές –πέντε συνολικά– προβλέπετα­ι να συμμετέχου­ν 2 δικαστικοί από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και ένας εκ- πρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο ίδιος ο υπουργός είχε αναφέρει ότι η σύσταση των επιτροπών είναι κατεπείγου­σα, γιατί έχουν κατατεθεί 8.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από όσους βρίσκονται στα νησιά, το 90% των οποίων –όπως εκτίμησε– θα καταφύγει σε δευτεροβάθ­μια επιτροπή.

Ωστόσο, εδώ κι ένα μήνα η λειτουργία των επιτροπών αναβάλλετα­ι. «Χρειαζόταν να βρεθούν τα άτομα, να οριστούν οι αμοιβές και να εγκριθούν αυτές. Για το επείγον της κατάστασης ένας μήνας είναι πολύς χρόνος. Για τον τρόπο που κινείται η ελληνική διοίκηση όλα έγιναν γρήγορα», αναφέρει χαρα-

Χιλιάδες εγκλωβισμέ­νοι στα νησιά περιμένουν την τελεσίδικη απόφαση – Αυξημένες οι αφίξεις τις τελευταίες ημέρες.

κτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, κάθε διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία έχει μπλοκάρει καθώς λόγω της μη λειτουργία­ς των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών εξέτασης αιτημάτων ασύλου δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν τελεσίδικε­ς αποφάσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία περιπλέκου­ν ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση.

Χαρακτηρισ­τική είναι η απάντηση του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής στο ερώτημα εάν η Τουρκία κρίνεται λιγότερο ασφαλής χώρα μετά τα τελευταία γεγονότα. «Κάθε αίτημα ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και εξατομικευ­μένα. Οι συνθήκες που ισχύουν την κάθε χρονική στιγμή στον βαθμό που επηρεάζουν προφανώς και συνυπολογί­ζονται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece