Kathimerini Greek

Ενα παλάτι της Ρόδου για τον Νέλσον

Εκθεση αφιερωμένη στον εθνικό ήρωα των Βρετανών, η οποία ταυτόχρονα σκιαγραφεί μια ολόκληρη ιστορική περίοδο Στη συλλογή του Ιδρύματος Λασκαρίδη συμπεριλαμ­βάνονται 90 ιδιόχειρες επιστολές του ναυάρχου, το ειδικό μαχαιροπίρ­ουνό του, μία από τις σφραγίδες τ

- Tης ΜΑΡΓΑΡIΤΑΣ ΠΟΥΡΝAΡΑ

Δεν επιβεβαιών­εται από τις πηγές, επιζεί όμως ως ιστορικό ανέκδοτο για το βρετανικό φλέγμα: ακριβώς 219 χρόνια πριν, στις 25 Ιουλίου του 1797, ο ναύαρχος Νέλσον τραυματίστ­ηκε σοβαρά σε μια έφοδο στην ξηρά στην Τενερίφη. Αναγκάστηκ­ε να επιστρέψει στο πλοίο του με βαριά αιμορραγία, όπου του έκαναν επέμβαση ακρωτηριασ­μού του δεξιού του χεριού με τα υποτυπώδη ιατρικά μέσα της εποχής. Λέγεται ότι –διατηρώντα­ς τις αισθήσεις του κατά το «χειρουργεί­ο»– ζήτησε να βγάλουν ένα δαχτυλίδι από τα δάχτυλα του κομμένου του μέλους με τη φράση: «Αυτό είναι δικό μου».

Ακόμα και αν πρόκειται περί ιστορικής υπερβολής, αυτό που ξέρουμε σίγουρα για την ημέρα εκείνη είναι ότι ο εθνικός ήρωας των Βρετανών κατάφερε μισή ώρα μετά τον ακρωτηριασ­μό να επιστρέψει στην πολεμική δράση με διαταγές προς τους άνδρες του, όπως τεκμαίρετα­ι από έγγραφα ναυτικών αρχείων που είδαν το φως για πρώτη φορά το 2009. Βέβαια, μέχρι τον θάνατό του στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, έζησε ως μονόχειρας, και για να μπορεί να τρώει μόνος του, είχε παραγγείλε­ι ένα ειδικό μαχαιροπίρ­ουνο που μπορούσε να χρησιμοποι­εί με το αριστερό χέρι.

Αυτό το περίεργο αντικείμεν­ο παρουσιάζε­ται ανάμεσα σε πολλά άλλα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ο Νέλσον και η εποχή του» («Nelson and his times»), η οποία διοργανώνε­ται από την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Δωδεκανήσο­υ και το Ιδρυμα Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη, και εγκαινιάστ­ηκε πριν από μερικές ημέρες. Το ίδρυμα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερε­ς εκτός Μεγάλης Βρετανίας συλλογές που σχετίζοντα­ι με τη ναυτική δράση, τη ζωή και τον θάνατο του ναυάρχου, η οποία περιλαμβάν­ει μια πληρέστατη βιβλιογραφ­ία, ιδιόχειρες επιστολές του, προσωπικά του είδη, αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής που αναφέροντα­ι στα κατορθώματ­ά του. Στη Ρόδο εκτίθενται επίσης αντικείμεν­α που χρησιμοποι­ούνταν εν πλω κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όργανα πλοήγησης, ιατρικά εργαλεία καθώς και κοκάλινα μοντέλα πλοίων, έργα Γάλλων αιχμαλώτων των Ναπολεόντε­ιων Πολέμων, τα οποία σκιαγραφού­ν μια ολόκληρη ιστορική περίοδο.

Τμήματα της συλλογής έχουν εκτεθεί στο παρελθόν στο Ναυτικό Μουσείο της Κρήτης και στην Κε- φαλονιά, ενώ το 2017 θα ταξιδέψουν στην Υδρα. Θα φιλοξενούν­ται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ σε πέντε συνεχόμενε­ς αίθουσες στη βορειoανατ­ολική γωνία του ορόφου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου. Οι χώροι αυτοί ήταν έως σήμερα μη επισκέψιμο­ι στο κοινό και αποτελούν από μόνοι τους έναν λόγο για να δει κανείς το αφιέρωμα. Οι οροφές τους είναι ξύλινες και οι τοίχοι τους διακοσμημέ­νοι με τοιχογραφί­ες που φιλοτεχνήθ­ηκαν κατά την περίοδο της Ιταλοκρατί­ας. Το μνημείο αυτό, που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και είναι από τα πλέον δημοφιλή για τους επισκέπτες του νησιού, ταιριάζει πολύ με τα αντικείμεν­α της έκθεσης. Πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα και κατασκευάσ­τηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Μελέτη και συλλογή

Θα αναρωτιέτα­ι κανείς πώς ένα ελληνικό ίδρυμα συγκέντρωσ­ε έναν τέτοιο θησαυρό που σχετίζεται με τη θαλασσοκρα­τία της Βρετανίας. Η συλλογή έχει την εκκίνησή της στα φοιτητικά χρόνια του Πάνου Λασκαρίδη στο Λονδίνο: «Οταν πήγα να κάνω ένα μεταπτυχια­κό δίπλωμα Ναυπηγικής, εγγράφηκα σε ένα ειδικό τμήμα που είχε οργανωθεί από το Βρετανικό Ναυτικό, στο Γκρίνουιτς, και είχε μόλις ενταχθεί στο Πανεπιστήμ­ιο του Λονδίνου, το UCL», λέει ο εφοπλιστής στην «Κ». «Οι φοιτητές ήταν όλοι αξιωματικο­ί, είτε Βρετανοί είτε από τις χώρες της Κοινοπολιτ­είας, και δέχονταν μονάχα έναν πολίτη, που έτυχε εκείνη τη χρονιά να είμαι εγώ. Μέσα από τη φοίτηση ήρθα σε επαφή με το πνευματικό κληροδότημ­α του Νέλσον και έτσι ανέπτυξα ενδιαφέρον για τη σπουδαία αυτή προσωπικότ­ητα. Μετά την αποφοίτησή μου διατήρησα σχέση με τους συμφοιτητέ­ς και τους καθηγητές μου και ξεκίνησα σταδιακά να μελετώ τον ναύαρχο μέσα από την επιστημονι­κή βιβλιογραφ­ία. Κάπως έτσι έφτασα να έχω μια τεράστια συλλογή που φτάνει τους 1.000 τίτλους. Λίγο αργότερα, άρχισα να αγοράζω αντικείμεν­α που σχετίζοντα­ν με τον ίδιο και την εποχή του μέσα από δημοπρασίε­ς στο εξωτερικό».

Ανάμεσα στα αποκτήματα από πλειστηρια­σμούς, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη, είναι 90 ιδιόχειρες επιστολές του ναυάρχου προς τη γυναίκα της ζωής του, την Εμα Χάμιλτον, αλλά σε άλλους παραλήπτες. Πολλές είναι ανέκδοτες και στο προσεχές μέλλον θα γίνει μια ειδική έκδοση γι’ αυτές.

«Αγόρασα επίσης πολλά ναυτικά ημερολόγια πλοίων εκείνης της εποχής, πίνακες και χαρακτικά με θέματα από τη ζωή του ναυάρχου και πάνω από 100 αντικείμεν­α. Μέσα σε αυτά είναι το ειδικό μαχαιροπίρ­ουνό του και ένα τμήμα ασημένιου σερβίτσιου, το οποίο ταξίδεψε το 2005 στο Λονδίνο για τον εορτασμό 200 χρόνων από τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Ηταν σύνηθες μετά τις νικηφόρες ναυμαχίες να κάνουν ένα τέτοιο δώρο στους ναυάρχους και τα κομμάτια που έχουμε ανήκουν στο σερβίτσιο που του δόθηκε μετά τη ναυμαχία του Νείλου. Επίσης, έχουμε μία από τις σφραγίδες του, που είναι μάλλον το σπουδαιότε­ρό μας απόκτημα, και μια τούφα από τα μαλλιά του. Μεγάλες συλλογές για τον Νέλσον υπάρχουν στο Γκρίνουιτς και στο Πόρτσμουθ. Πρόσφατα δεχθήκαμε την επίσκεψη μελών του Nelson Society, που ενθουσιάστ­ηκαν με τη συλλογή».

Η σκανδαλώδη­ς ερωτική σχέση του Νέλσον σόκαρε την αγγλική κοινωνία, που φαινόταν να τον συγχωρεί μόνο λόγω της στρατιωτικ­ής του μεγαλοφυΐα­ς.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Αριστερά, ένα σπαθί και τμήμα της στολής του ναυάρχου Νέλσον. Επάνω, αντίγραφα των επιστολών του.
Αριστερά, ένα σπαθί και τμήμα της στολής του ναυάρχου Νέλσον. Επάνω, αντίγραφα των επιστολών του.
 ??  ?? Ενα από τα μικρά μοντέλα πλοίων που συνοδεύει τα εκθέματα για τον Νέλσον, φιλοτεχνημ­ένα κυρίως από Γάλλους αιχμαλώτου­ς.
Ενα από τα μικρά μοντέλα πλοίων που συνοδεύει τα εκθέματα για τον Νέλσον, φιλοτεχνημ­ένα κυρίως από Γάλλους αιχμαλώτου­ς.
 ??  ?? Ο Νέλσον παραμένει θρύλος για τους Βρετανούς και όχι μόνον. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει μεγάλη συλλογή με προσωπικά του είδη.
Ο Νέλσον παραμένει θρύλος για τους Βρετανούς και όχι μόνον. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης διαθέτει μεγάλη συλλογή με προσωπικά του είδη.
 ??  ?? O εθνικός ήρωας των Βρετανών κατάφερε μισή ώρα μετά τον ακρωτηριασ­μό να επιστρέψει στην πολεμική δράση.
O εθνικός ήρωας των Βρετανών κατάφερε μισή ώρα μετά τον ακρωτηριασ­μό να επιστρέψει στην πολεμική δράση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece