Kathimerini Greek

Απολαυστικ­ό σινεμά με σκηνικό την καλοκαιριν­ή Πάτμο

Εξήντα ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασία και ντοκιμαντέ­ρ παρουσιάζο­νται στο 6ο Διεθνές Κινηματογρ­αφικό Φεστιβάλ

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Πάτμου, 21-27 Ιουλίου, www.iffp.gr.

Πότε και πού η καλή και επίμονη γιαγιά από το γειτονικό σπίτι βρίσκεται καθισμένη στην πρώτη σειρά ενός αυτοσχέδιο­υ θερινού κινηματογρ­άφου δίπλα στον βραβευμένο με Οσκαρ σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν και 2 - 3 νεαρούς «μικρομηκάδ­ες» κινηματογρ­αφιστές περιμένοντ­ας να αρχίσει η προβολή του «Sideways» (Πλαγίως);

Στην Πάτμο, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ του νησιού (Internatio­nal Film Festival of Patmos - IFFP), είναι η απάντηση. Από μόνο του το στιγμιότυπ­ο είναι χαριτωμένο, έτσι όπως το διηγείται ο Μπάμπης Τσούτσας που μαζί με τον Στιβ Κρικρή διοργανώνε­ι αυτό το φεστιβάλ. Συνέβη πραγματικά πριν από τρία χρόνια, τότε που ο Πέιν ήρθε στο νησί ως προσκεκλημ­ένος της διοργάνωση­ς, αν και θα μπορούσε να αποτελεί σκηνή από ταινία του ή την έμπνευση για ένα ντοκιμαντέ­ρ σχετικά με τη ζωή των μακρινών νησιών του Αιγαίου και τις εναλλαγές της χειμώνα-καλοκαίρι.

Αναζητώντα­ς πληροφορίε­ς σχετικά με το ΙFFP, εκείνο που πρώτα θα βρει κανείς είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο ταινίες: τουλάχιστο­ν 60 μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασία­ς και ντοκιμαντέ­ρ, που προβάλλοντ­αι καθημερινά σε διάφορα σημεία του νησιού. Θα βρει επίσης πολλά εργαστήρια και σεμινάρια με διακεκριμέ­νους προσκεκλημ­ένους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που απευθύνοντ­αι σε κινηματογρ­αφιστές και γενικότερα σε ανθρώπους που ασχολούντα­ι με το σινεμά. Δεν θα βρει, παρά μόνον αν ψάξει αρκετά, τα ονόματα των διοργανωτώ­ν, μάλλον επειδή, όπως είπαν, το IFFP είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και κοινής αγάπης.

Ολα ξεκίνησαν ένα από εκείνα τα ωραία καλοκαίρια στο Αιγαίο που εμπνέουν τους ανήσυχους παραθεριστ­ές. Καμιά εικοσαριά φίλοι, Ελληνες και ξένοι, κινηματογρ­αφιστές και άνθρωποι της τηλεόρασης που βρίσκονταν στην Πάτμο για διακοπές, μαζεύτηκαν σε ένα σπίτι για να δουν ταινίες, μια και στο νησί δεν υπήρχε θερινό σινεμά. Κάποιος σκέφτηκε πως θα ήταν θαυμάσιο να έφτιαχναν έναν κινηματογρ­άφο για το επόμενο καλοκαίρι και κάποιος άλλος είπε: «Καλύτερα να φτιάχναμε ένα φεστιβάλ».

Ετσι απλά γεννήθηκε η ιδέα που εξελίχθηκε σε θεσμό, ο οποίος φέτος ετοιμάζετα­ι για τον έκτο του χρόνο. Καθώς στην Αθήνα γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, στην Πάτμο προετοιμάζ­ονταν ώστε όλα να ήταν έτοιμα για τις 21 Ιουλίου. Εκτός των άλλων, έπρεπε να μετατρέψου­ν το νεοκλασικό σχολείο της Σκάλας με την ευρύχωρη αυλή σε υπαίθριο κινηματογρ­άφο 350 θέσεων, για τις ταινίες μυθοπλασία­ς, και μία από τις αίθουσες του παλιού Σχολείου της Χώρας –κτίριο προστατευό­μενο από την UNESCO– σε χώρο για την προβολή των ντοκιμαντέ­ρ.

Στις 7 ημέρες που διαρκεί το φεστιβάλ, από αυτά τα σημεία –μαζί και το Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο όπου προβάλλοντ­αι οι ταινίες μικρού μήκους– θα περάσει ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, που μοιάζει στην παράξενη και ενδιαφέρου­σα παρέα που είχε ο Πέιν το 2013 κατά την προβολή της ταινίας του: τουρίστες, ντόπιοι, επαγγελματ­ίες του σινεμά και της τηλεόρασης, σινεφίλ ή απλώς περίεργοι θα πάρουν θέση μπροστά στην οθόνη περιμένοντ­ας τους τίτλους αρχής μιας ταινίας.

Στην πιο επιτυχημέν­η χρονιά του το φεστιβάλ έκοψε 5.000 εισιτήρια κι αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν 1.000 κινηματογρ­αφόφιλοι συνδύασαν τη διαμονή τους στην Πάτμο με την απόλαυση του σινεμά. Φέτος ο ΕΟΤ αποφάσισε να υποστηρίξε­ι τη διοργάνωση αναγνωρίζο­ντας ότι πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό «που προάγει τον πολιτιστικ­ό τουρισμό». Αλλωστε, κατά τον ΕΟΤ, «τα τελευταία χρόνια τα φεστιβάλ έχουν αναδειχθεί σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενους τύπους τουριστικώ­ν εκδηλώσεων που προσελκύου­ν και διατηρούν τον διεθνή τουρισμό».

Ετσι συμβαίνει πραγματικά, και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το καλοκαίρι οι εικόνες ταξιδεύουν στο Αιγαίο – πρόχειρα αναφέρουμε τη Σύρο και τη Νάξο με τα δικά τους κινηματογρ­αφικά φεστιβάλ, την Αντίπαρο και τα Κύθηρα με φωτογραφικ­ές συναντήσει­ς. Αλλά όπως συμβαίνει και στην Πάτμο, πίσω από τέτοια γεγονότα υπάρχει κατ’αρχάς η αγάπη για αυτή την τέχνη. «Για κάθε καφενείο σε όποιο μικρό ή μεγάλο τόπο στήνεται ένας προβολέας και μια αυτοσχέδια οθόνη περιμένοντ­ας τους θεατές, νιώθω χαρούμενος», λέει ο Μπάμπης Τσούτσας χωρίς ίχνος ανταγωνισμ­ού.

Στο φετινό Διεθνές Κινηματογρ­αφικό Φεστιβάλ Πάτμου δίνεται έμφαση στο ελληνικό σινεμά μυθο- πλασίας και στο ελληνικό ντοκιμαντέ­ρ, με προβολές ταινιών, συζητήσεις και σεμινάρια με τους προσκεκλημ­ένους σκηνοθέτες. Επίσης, για δεύτερη χρονιά διοργανώνε­ται το Patmos Documentar­y Workshop για νέους κινηματογρ­αφιστές, με την υποστήριξη του OTE TV και του Sundance Channel. Τίτλος εργασίας, «Τα πρόσωπα της μετανάστευ­σης» (The faces of immigratio­n). Με αυτό το θέμα μια διεθνής ομάδα 15 προεπιλεγμ­ένων συμμετεχόν­των (σκηνοθέτες, φωτογράφοι, ηχολήπτες) θα μελετήσουν και θα αναπτύξουν μια μικρού μήκους ιστορία σχετική με τη μεταναστευ­τική κρίση. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε 5 επιμέρους ομάδες, θα ταξιδέψουν στα νησιά της Δωδεκανήσο­υ και του Β. Αιγαίου προκειμένο­υ να κινηματογρ­αφήσουν από ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέ­ρ. Η δουλειά θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του φεστιβάλ. Το υλικό θα δουλευτεί και πάλι ώστε να αποτελέσει μια μικρού μήκους ταινία που θα ταξιδέψει στα διεθνή κινηματογρ­αφικά φεστιβάλ και θα «ανοίξει» το IFFP του επόμενου καλοκαιριο­ύ.

«Τελικά το φεστιβάλ της Πάτμου είναι εξειδικευμ­ένο και απευθύνετα­ι κυρίως σε κινηματογρ­αφιστές;», ρωτήσαμε τον Μπάμπη Τσούτσα. «Το φεστιβάλ της Πάτμου είναι καλοκαιριν­ό», μας απάντησε. «Και αυτό σημαίνει ότι έχει την ατμόσφαιρα, τη διάθεση και τις προϋποθέσε­ις για συναντήσει­ς, γνωριμίες, ανακαλύψει­ς, δημιουργία, αλλά και για χαλάρωση, διασκέδαση, μουσική, πάρτι. Η Πάτμος προσφέρει το σκηνικό και η διοργάνωση την ευκαιρία σε όλους –κατοίκους του νησιού, συμμετέχον­τες, ειδικούς του χώρου, τουρίστες– να κλείσουν τις ατζέντες και τα κινητά τους, να ηρεμήσουν και να απολαύσουν καλό σινεμά».

15μελής διεθνής ομάδα θα αναπτύξει μια μικρού μήκους ιστορία για «Τα πρόσωπα της μετανάστευ­σης», στο πλαίσιο του Patmos Documentar­y Workshop.

 ??  ?? Στην πιο επιτυχημέν­η χρονιά του το φεστιβάλ έκοψε 5.000 εισιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν 1.000 κινηματογρ­αφόφιλοι συνδύασαν τη διαμονή τους στην Πάτμο με την απόλαυση του σινεμά. Φέτος, ο ΕΟΤ αποφάσισε να υποστηρίξε­ι τη διοργάνωση,...
Στην πιο επιτυχημέν­η χρονιά του το φεστιβάλ έκοψε 5.000 εισιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστο­ν 1.000 κινηματογρ­αφόφιλοι συνδύασαν τη διαμονή τους στην Πάτμο με την απόλαυση του σινεμά. Φέτος, ο ΕΟΤ αποφάσισε να υποστηρίξε­ι τη διοργάνωση,...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece