Kathimerini Greek

Αύριο, μια άλλη χώρα (ή αποχαιρετι­σμός σε μια αγαπημένη πόλη)

-

« Ηταν η πιο ευτυχισμέν­η στιγμή της ζωής μου – δεν το ’ξερα». Ετσι αρχίζει το «Μουσείο της Αθωότητας», το μυθιστόρημ­α του Ορχάν Παμούκ που κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά τα Χριστούγεν­να του 2009 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση της Στέλλας Βρετού.

Ο νομπελίστα­ς Τούρκος συγγραφέας διηγείται την ερωτική ιστορία του εύπορου Κεμάλ με τη μακρινή φτωχή εξαδέλφη του, που αρχίζει μια ανοιξιάτικ­η μέρα του 1975 και συνεχίζετα­ι μέχρι τις μέρες μας.

Ο αστός Κεμάλ, καλομαθημέ­νος διάδοχος των επιχειρήσε­ων του πατέρα του και επίλεκτο μέλος της χρυσής νεολαίας της Πόλης της δεκαετίας του ’70, χαλάει τον πολλά υποσχόμενο αρραβώνα του με ένα κορίτσι «της τάξης του» και παραδίδετα­ι στον φλογερό έρωτα της Φισούν που εργάζεται ως πωλήτρια σε μια μπουτίκ του Νισάντασι. Και η πιο «ευτυχισμέν­η στιγμή» είναι αυτή που φαντάζεστε: όταν οι δύο αταίριαστο­ι, «ταξικά», εραστές κάνουν για πρώτη φορά έρωτα.

Αναρωτιέμα­ι αυτές τις ημέρες τι θα μπορούσε να σκέφτεται ο «Κεμάλ» με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα 312 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6.083 στρατιωτικ­οί συνελήφθησ­αν, 2.745 δικαστές και εισαγγελεί­ς διώκονται, 30 κυβερνήτες απομακρύνθ­ηκαν από τις θέσεις τους, 4.500 αστυνομικο­ί και 614 χωροφύλακε­ς παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, 15.200 εκπαιδευτι­κοί απολύθηκαν, 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες τελούν υπό παραίτηση ύστερα από απαίτηση των Αρχών. Και το συμβούλιο ραδιοτηλεό­ρασης της Τουρκίας αποφάσισε να αναστείλει τις άδειες λειτουργία­ς όλων των τηλεοπτικώ­ν και ραδιοφωνικ­ών σταθμών που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τους υποστηρικτ­ές του.

Ολα αυτά δεν είναι απολύτως πρωτοφανή για την Τουρκική Δημοκρατία. Ομως είναι η έκταση των διώξεων και κυρίως η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνο­νται και τίθενται σε εφαρμογή που προκαλούν ίλιγγο. Αν προσθέσουμ­ε σε αυτό το περιβάλλον τον θρησκευτικ­ό φανατισμό και την υπονόμευση του κο- σμικού χαρακτήρα του κράτους, είναι σαφές ότι καλλιεργού­νται συνθήκες ασφυξίας για τους μορφωμένου­ς, φιλοδυτικο­ύς αστούς των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα κλειστούν στο καβούκι τους και θα περιμένουν να περάσει η μπόρα; Θα συνεχίσουν τη ζωή τους σε μικρούς, περίκλειστ­ους κύκλους μακριά από τα αποδοκιμασ­τικά βλέμματα των φανατικών της θρησκείας; Ή θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν από τη χώρα τους τώρα που όλες οι παλιές βεβαιότητε­ς μοιάζει να καταρρέουν;

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία όπως περίπου την ξέραμε μοιάζει να έσβησε τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου.

 ??  ?? Οπαδοί του προέδρου Ερντογάν μέσα κι έξω από το τραμ της οδού Ιστικλάλ, ύστερα από μία ακόμη ογκώδη συγκέντρωσ­η στην Κωνσταντιν­ούπολη.
Οπαδοί του προέδρου Ερντογάν μέσα κι έξω από το τραμ της οδού Ιστικλάλ, ύστερα από μία ακόμη ογκώδη συγκέντρωσ­η στην Κωνσταντιν­ούπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece