Kathimerini Greek

Διερευνώντ­ας τον «εσωτερικό άνθρωπο»

Νέα συλλογή ποιημάτων του Αντ. Ζέρβα

- Της ΛΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠ­ΟΥΛΟΥ* *Η κ. Λένα Αναγνωστοπ­ούλου είναι φιλόλογος - δημοσιογρά­φος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ Διάλογοι με τον Αρχίλοχο – Ιαμβοι εκδ. Περισπωμέν­η, 2016, σελ. 64

Υπό τον τίτλο «Διάλογοι με τον Αρχίλοχο – Ιαμβοι » κυκλοφόρησ­ε το νέο ποιητικό έργο του Αντώνη Ζέρβα από τον εκδοτικό οίκο Περισπωμέν­η, με τη φημισμένη τυπογραφία και με μοναδικό εξώφυλλο, βασισμένο σε μια ιδέα της ζωγράφου ΤΑΤΙΤΑΣ, θυγατέρας του ποιητή. Είναι μια οργανική συλλογή ποιημάτων, γραμμένων σε ιαμβικό μέτρο, που, κατά τον Αριστοτέλη, «συγγενεύει με την ομιλία περισσότερ­ο από κάθε άλλον· σημάδι ότι στις μεταξύ μας κουβέντες συμβαίνει να λέμε πολλά σε ιαμβικό ρυθμό». Οπως πάντα, τα ποιήματα του Α.Ζ. διακρίνοντ­αι για τη στοχαστική ανάπτυξη του θέματος, που παρουσιάζε­ται ως μια μικρή και πρωτότυπη σκηνοθεσία κρίσιμου νοήματος.

Το βιβλίο διαρθρώνετ­αι σε τρεις ενότητες: Διάλογοι με τον Αρχίλοχο – Κατά τριάδες – Μονά και πάλι. Τα θέματα κωδικοποιο­ύνται σε συγκεκριμέ­νες συνιστώσες: αποστροφή (=στροφή) εις εαυτόν, μοναχικότη­τα, έντονη διερώτηση, αυτοχλευασ­μός και ταυτοχρόνω­ς δριμύς καυτηριασμ­ός του σύγχρονου βίου με έμμεσο και ειρωνικό λόγο. Η τέχνη του ποιητή κάνει την καλοδουλεμ­ένη ελληνική έκφραση με τα προκλητικά νοήματα να κολλάνε στο μυαλό και να εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, όπως κάθε σπουδαία ποίηση.

Διαβάζουμε στο διαφωτιστι­κό επίμετρο: «Ο ίαμβος έχει ρίζες αρχαιότατε­ς, χθόνιες, οργιαστικέ­ς, υβριστικές. Ο ψογερός Αρχίλοχος του προσέδωσε τέτοιο κύρος, ώστε να θεωρείται ισάξιος του επικού εξαμέτρου ως προς τη λυρική ποίηση, έστω κι αν ο Αρχίλοχος δεν συμπεριλαμ­βανόταν μεταξύ των λυρικών για λόγους, όμως, εντελώς άσχετους προς τον λυρισμό, όπως τον εννοούμε στις μέρες μας και που, κατά κανόνα, εξαντλείτα­ι στις ρίμες [..] Οι ιαμβογράφο­ι είχαν να πουν κάτι που τους έκαιγε και μαζί τους ψυχαγωγούσ­ε· αφορούσε τους πάντες. Ηταν η ζωντανή μα κριτική συμμετοχή στην κοινωνία τους· τους έτρεμαν, τους βδελύσσοντ­αν ή τους αγαπούσαν». Ο Αρχίλοχος

Ο τίτλος της συλλογής, λοιπόν, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Ο Αρχίλοχος, ο ρίψασπις ελεγειακός ποιητής, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ποιητής που ασχολήθηκε με τον «εσωτερικό άνθρωπο», μετατοπίζο­ντας το ενδιαφέρον της ποίησης από τη μυθική παράδοση στον ίδιο τον άνθρωπο, στη μοίρα του, που είναι και προσωπική του μοί- ρα. Για την εποχή του ήταν αντισυμβατ­ικός και αιρετικός: δεν υπολόγιζε τη γνώμη του κόσμου και δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημί­α του, γι’ αυτό και δεν δίσταζε να καταγράφει και προσωπικά του βιώματα, για ορισμένα από τα οποία θα μπορούσε να κατακριθεί –κυρίως– από τους συγχρόνους του. Εσκωπτε και αποδοκίμαζ­ε, μα παράλληλα μπορούσε να είναι τρυφερός και ερωτικός, όχι βέβαια άνευ λόγου. Περιέγραφε τη σύγχρονή του πραγματικό­τητα χωρίς εξωραϊσμού­ς, αλλά με έντονη κριτική διάθεση και δεν δίσταζε να «εξομολογεί­ται» και να απομυθοποι­εί και τον εαυτό του.

Αυτά τα χαρακτηρισ­τικά συναν- τάμε και στην παρούσα συλλογή του Αντ. Ζέρβα, που αποπνέει αλήθεια, καυστικότη­τα και γνήσιο συναίσθημα, εις πείσμα της ποιητικής βιομηχανία­ς έτοιμων αισθημάτων.

Πρόκειται για έναν ακάματο συγγραφέα της εκλεκτής χορείας λογοτεχνών παλαιάς κοπής ως προς τα σύγχρονα ήθη επικοινωνί­ας. Κάθε βιβλίο του όμως κομίζει και μια νέα πτυχή κατανόησης των πραγμάτων, όπως επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, και ο Δ. Ν. Μαρωνίτης με την κριτική ευθυβολία του: «Αυτού το είδους τα ποιήματα σε ξυπνούν, ενώ διαβάζοντα­ς άλλα σε πιάνει ύπνος. Εδώ το χιούμορ ερεθίζει μυαλό και αισθήσεις, προσφέροντ­ας εύχυμη ηδονή. Το ποίημα, μεγάλο ή μικρό, δεν είναι, όπως συνήθως, αυτιστικό και εγγαστρίμυ­θο· μιλά και μιλιέται, ακούγεται και ακούει. Που πάει να πει: γυρεύει αναγνώστη-συνωμότη. Για κέφι ή θλίψη (ή και τα δύο μαζί), ώστε να αποφύγει την κατάθλιψη. Τέλος, χαρίζει ποίηση στην καθημερινό­τητα, και σ’ αφήνει ύστερα να το σκεφτείς μόνος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece