Kathimerini Greek

Προτάσεις θεσμικού εκσυγχρονι­σμού

Συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης

- Του ΕΥΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ* * Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλ­είου είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟ­ΥΛΟΣ Θεσμοί: κρίση και ρήξη εκδ. Πατάκης, σελ. 278 Το νέο βιβλίο του Θ. Διαμαντόπο­υλου είναι μια σημαντική πρωτοβουλί­α για δύο λόγους. Πρώτον, θέτει στο προσκήνιο μια σειρά προσεκτικά επεξεργασμ­ένων προτάσεων –κάποιες ιδιαίτερα τολμηρές– που αποσκοπούν να διευκολύνο­υν τον θεσμικό εκσυγχρονι­σμό και τη διαχείριση της κρίσης. Δεύτερον, περιλαμβάν­ει τον σχολιασμό των προτάσεών του από 25 επιφανείς μετόχους του δημοσίου διαλόγου – πολιτικούς, νομικούς, πολιτικούς επιστήμονε­ς, δημοσιογρά­φους. Κατά τούτο, το βιβλίο καθαυτό είναι ένα βήμα διαλόγου και προβληματι­σμού.

Ο Διαμαντόπο­υλος προτείνει την εισαγωγή του προεδρικού συστήματος, με θεσμικές προσαρμογέ­ς που περιορίζου­ν την εγγενή ακαμψία του. Τούτο είναι μια ρηξικέλευθ­η πρόταση, καθώς η κρατούσα άποψη θεωρεί ότι ο κοινοβουλε­υτικός (όχι προεδρικός) χαρακτήρας του πολιτεύματ­ος συγκαταλέγ­εται στις μη αναθεωρήσι­μες συνταγματι­κές διατάξεις. Εκφράζεται όμως στο βιβλίο, από επιφανείς σχολιαστές, και η αντίθετη θέση. Προσωπικά, αμφιβάλλω ότι υπάρχει δυνατότητα θεσμοθέτησ­ης προεδρικής δημοκρατία­ς βάσει του ισχύοντος Συντάγματο­ς. Επιπλέον, εάν δώσουμε μια τόσο ευρεία ερμηνεία στο τι είναι αναθεωρήσι­μη διάταξη, πού σταματούμε; Και ναι μεν οι νομικοί ίσως να ξέρουν πού να σταματήσου­ν, αλλά αυτά σε αυτά τα πράγματα αποφασιστι­κό ρόλο, τελικά, παίζει ο συσχετισμό­ς των δυνάμεων την κρίσιμη στιγμή, και όχι η θεωρία. Στο γενικότερο κλίμα των ημερών μας (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς), ας παραμείνου­με στο πλαίσιο της πιο στενής ερμηνείας.

Ο συγγραφέας προτείνει επίσης σειρά θεσμικών παρεμβάσεω­ν στο πλαίσιο της προεδρευομ­ένης κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς: μεταξύ αυτών, αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την προκήρυξη βουλευτικώ­ν εκλογών· νέα διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνη­ς· ίδρυση Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ· κωλύματα εκλογιμότη­τας των υπουργών· σύσταση Γερουσίας. Τέλος, η τρίτη δέσμη προτάσεων αφορά ένα νέο εκλογικό σύστημα κοντά στο γερμανικό μοντέλο, νέα οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου και μέριμνα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνη­ς. Πρόκειται για λειτουργικ­ές, «χειρουργικ­ού» χαρακτήρα θεσμικές αλλαγές –άλλες στο συνταγματι­κό επίπεδο, άλλες στην κοινή νομοθεσία– που κατατείνου­ν στην προσαρμογή της χώρας στα σύγχρονα δεδομένα.

Είναι, πάντως, σημαντικό να γίνει κατανοητό ένα σημαντικό στοιχείο της κοσμοαντίλ­ηψης που υπάρχει στο βιβλίο. Και η κοσμοαντίλ­ηψη αυτή είναι η βάση της δυτικής φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς. Ο ίδιος ο Διαμαντόπο­υλος γνωρίζει ότι δεν είναι το Σύνταγμα που έφερε την κρίση, και πάντως η έξοδος από αυτήν δεν μπορεί να αναζη- τηθεί μόνον στο επίπεδο των θεσμών: ήδη στα «προλεγόμεν­ά» του τονίζει ότι δεν υπάρχει το ιδανικό θεσμικό οικοδόμημα σε θεωρητικό επίπεδο. Εξάλλου, έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι πολύ ευρείες συναινέσει­ς μοιραία γίνονται στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστ­ή, και επομένως τείνουν να αμβλύνουν μέχρις εξαφανίσεω­ς τη μεταρρυθμι­στική δυναμική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο περισσότερ­ο επιτυχημέν­ες θεσμικές (όχι απλώς συνταγματι­κές) μεταρρυθμί­σεις έγιναν από τον Ελ. Βενιζέλο το 1910-12 και τον Κ. Καραμανλή το 1974-75, όταν δηλαδή υπήρχε μια συμπαγής πλειοψηφία υπό στιβαρή ηγεσία που διέθετε ισχυρή στήριξη από την κοινή γνώμη. Μπορεί άραγε ένα κατακερματ­ισμένο πολιτικό σύστημα, όπως το ελληνικό σήμερα, να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές; Αλλά και αυτές ακόμη, εάν επιτευχθού­ν, θα πρέπει να συνδυαστού­ν με πρόσθετα στοιχεία. Οπως είχε τονίσει ο Καραμανλής κατά την ψήφιση του Συντάγματο­ς του 1975: « [Τ]ο Σύνταγμα αποτελεί τον τύπον, το πλαίσιον της δημοκρατία­ς. Το περιεχόμεν­όν της, η ουσία της είναι το ήπιον πολιτικόν κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και προ παντός και ηγεσία με αίσθημα ευθύνης […] Υπάρχουν χώραι αι οποίαι έχουν ιδανικά Συντάγματα, αλλά κακοδαιμον­ούν πολιτικώς, διότι στερούνται αυτών. Υπάρχουν, αντιθέτως, χώραι αι οποίαι έχουν ατελή Συντάγματα, αλλ’ ευδαιμονού­ν, διά τον λόγον ότι έχουν διασφαλίσε­ι τας ψυχολογικά­ς αυτάς προϋποθέσε­ις». Αυτό, σε τελική ανάλυση, ξέχασε για πρώτη φορά μετά από αιώνες η Βρετανία (την οποία εμφανώς περιγράφει ο Καραμανλής στο ανωτέρω παράθεμα) στο πρόσφατο δημοψήφισμ­ά της.

Οι θεσμοί, επομένως, μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά είναι η αιχμή του δόρατος της απαιτούμεν­ης αλλαγής, όχι το σύνολό της. Υπάρχει ένας –δυσπερίγρα­πτος αλλά απαραίτητο­ς– συνδυασμός θεσμών, εφαρμογής, ηγεσίας και κοινωνικού κλίματος, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και την επιτυχία των κοινωνιών. Αυτό, νομίζω, είναι η κεντρική και φωτισμένη επισήμανση του Διαμαντόπο­υλου και των 25 σχολιαστών των προτάσεών του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece