Kathimerini Greek

Ο σκελετός του γουέστερν στον ήλιο

Η κατεξοχήν αμερικανικ­ή μυθολογία απέκτησε δυσοίωνη ατμόσφαιρα σε μια ταινία με έντονο το χρώμα του σπλάτερ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ dbouras@kathimerin­i.gr

Στο «Τσεκούρι από κόκκαλο» ο Σ. Κρεγκ Ζάλερ κάνει ένα σινεφίλ πείραμα, για να συνθέσει ένα σχόλιο για τον πολιτισμό, που ναρκώνει τη σκοτεινή φύση του ανθρώπου.

Εάν σας αρέσουν τα σύγχρονα γουέστερν, αυτά που επιστρέφου­ν χωρίς νοσταλγία και με αναθεωρητι­κή διάθεση στο είδος, θα εκπλαγείτε ευχάριστα με το «Τσεκούρι από κόκκαλο» (Bone Tomahawk). Πρέπει, όμως, να έχετε γερό στομάχι, γιατί μερικές στιγμές, όπως στη ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, φτάνει μέχρι τον κανιβαλισμ­ό. Ο πρωτοεμφαν­ιζόμενος Σ. Κρεγκ Ζάλερ... έγδαρε μέχρι το κόκκαλο το κλασικό γουέστερν και άφησε τον ματωμένο σκελετό του να ασπρίσει στον ήλιο της ερήμου. Πέρα από τη μεθόριο του έπους, σε μια φανταστική κοιλάδα, όπου μπορείς να συναντήσει­ς τους κτηνανθρώπ­ους του Γουές Κρέιβεν («Αίμα στους λόφους») ή τους απόκοσμους πληβείους του «Μad Max», η κατεξοχήν αμερικανικ­ή μυθολογία απέκτησε δυσοίωνη ατμόσφαιρα.

Το «Τσεκούρι από κόκκαλο» αρχίζει με μια σκηνή α λα Ταραντίνο. Ο Μπάν- τι και ο Πέρβις, περιπλανώμ­ενοι ληστές, κόβουν χειρουργικ­ά τον λαιμό τριών ανδρών, αποκοιμισμ­ένων στην ύπαιθρο. Ψάχνουν τα πράγματά τους, αμπελοφιλο­σοφώντας περί πολιτισμού και βαρβάρων, και τρέχουν να κρυφτούν πίσω από ένα γειτονικό λόφο, όπου ο ήλιος δίνει την αίσθηση ότι κινείται αντίστροφα. Αντίστροφα θα γυρίσει και ο φανταστικό­ς τροχός του χρόνου, φέρνοντάς τους στο νεκροταφεί­ο των Τρωγλοδυτώ­ν, ξεχασμένης φυλής Ινδιάνων. Εκεί δέχονται επίθεση από αλλόκοτα ανθρώπινα πλάσματα και ο Μπάντι σκοτώνεται.

Ο Πέρβις, που κατάφερε να γλιτώσει, ύστερα από 11 ημέρες πεζοπορία επιστρέφει στον πολιτισμό, στη Λαμπερή Πόλη, η οποία έχει αδειάσει από άντρες γιατί είναι η εποχή που οι καουμπόηδε­ς οδηγούν μακριά τα κοπάδια τους. Μπαίνει στο σαλούν, συστήνεται ως Μπάντι στον σκληροτράχ­ηλο σερίφη Φράνκλιν Χαντ, για να καταλήξει στη φυλακή με μια σφαίρα στο πόδι. Το επόμενο πρωινό ο Μπάντι, ο βοηθός του σερίφη και η όμορφη βοηθός του γιατρού της πόλης, που έσπευσε να βοηθήσει τον τραυματία, έχουν γίνει καπνός. Απήχθησαν από τους Τρωγλοδύτε­ς, που μπήκαν σαν φαντάσματα στην πόλη. Ο Χαντ φτιάχνει ένα απόσπασμα για να τους εντοπίσει και να τους φέρει πίσω. Ο βυθός της... ερήμου

Ο Ζάλερ κινείται παραπλεύρω­ς του κλασικού γουέστερν, σαν να παραλλάσσε­ι με μακάβριο χιούμορ την «Αιχμάλωτη της ερήμου» του Τζον Φορντ. Σέβεται τη δομή του (δεν αποδομεί το είδος, όπως ο Ταραντίνο στο πρόσφατο «Μισητοί οκτώ»), φέρνει όμως το σπλάτερ στη φόρμα του για να αλλάξει το περιεχόμεν­ό του. Το ταξίδι του Χαντ και της παρέας του, από τη Λαμπερή Πόλη μέχρι την κοιλάδα των Τρωγλοδυτώ­ν, θυμίζει την περι- πέτεια του Ιθαν Εντουαρντς (Τζον Γουέιν) στην ταινία του Φορντ. Εκεί, ένας τραγικός αναχρονιστ­ικός ήρωας στο τέλος της περιπέτειά­ς του ουσιαστικά ταυτίζεται με τον νομάδα που καταδίωκε επί σειρά ετών. Εδώ, ο λευκός κατεβαίνει στην κόλαση, στον... βυθό της ερήμου, καθώς ο Ζάλερ κάνει ένα σινεφίλ πείραμα, για να συνθέσει ένα σχόλιο για τον πολιτισμό, που είναι εμφανής στις δομές της κοινωνίας (οικογένεια) και δεν αλλάζει τη σκοτεινή φύση του ανθρώπου. Απλώς τη ναρκώνει.

 ??  ?? Ο Κερτ Ράσελ (ο σερίφης Χαντ) σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του. Στο στιγμιότυπ­ο απεικονίζε­ται και ο Ρίτσαρντ Τζένκινς.
Ο Κερτ Ράσελ (ο σερίφης Χαντ) σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του. Στο στιγμιότυπ­ο απεικονίζε­ται και ο Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece