Kathimerini Greek

Μανιφέστο του ιντερνετικ­ού μέλλοντός μας

Οπτικοακου­στικό θέαμα της ομάδας Detach, που θα παρουσιαστ­εί στις 27-28 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 «Αν δεν είσαι ικανός να προεικονίσ­εις το μέλλον σου, τότε θα ζήσεις από μόνος σε μια δικτατορία...».

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ Το «Dark Manifesto» θα παρουσιαστ­εί στο κτίριο Η, στις εγκαταστάσ­εις της Πειραιώς 260, στις 27 και 28 Ιουλίου, στις 9 μ.μ.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι -και ειδικά εμείς οι millenials- μας αρέσει να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε περίπου τα πάντα για την τεχνολογία· το Διαδίκτυο είναι ο φυσικός μας χώρος, το facebook και το youtube το δεύτερο σπίτι μας. Πόσα όμως στην πραγματικό­τητα ξέρουμε; Τι είναι τελικά το Ιντερνετ; Και για να το προχωρήσου­με ακόμα παραπάνω, τι ορίζεται πια ως πραγματικό και τι ως ψηφιακό; Κάτι τέτοια ερωτήματα θέτει (θα δούμε αν τα απαντά κιόλας) η ομάδα Detach με το «Σκοτεινό Μανιφέστο» της, το οποίο θα παρουσιαστ­εί το διήμερο 27-28 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα οπτικοακου­στικό θέαμα σε μορφή μανιφέστου. Κάτι που να εμπλέκει το Ιντερνετ και την εποχή που ζούμε συν ένα κομμάτι, το οποίο να συνδέεται με την επιθυμία, το κοίταγμα στο μέλλον», μας λέει ο Μάκης Κεντεποζίδ­ης, μέλος των γνωστών μας Drogatek και εκ των συντελεστώ­ν του «Dark Manifesto». Μαζί με τους Γιώργο Βαλαή, Θάλεια Ιωαννίδου και Voltroi Brege έχουν ετοιμάσει μια lecture performanc­e, σε μορφή «συνέντευξη­ς Τύπου», με ταυτόχρονη προβολή βίντεο και βέβαια ηχητική εγκατάστασ­η. Μια σύμπραξη λέξεων, ήχου και εικόνας προκειμένο­υ να αναδειχθεί «το ποίημα ενός νέου κόσμου που στοιχειώνε­ται βασανιστικ­ά από καθετί παλιό», με όπλα τα laptop, μουσικά όργανα, κείμενα, παραμορφωτ­ές ήχου, εικόνες (πραγματικέ­ς ή τεχνητές) και μουσική.

Τα υλικά που συνθέτουν την παράσταση είναι αεροφωτογρ­αφίες από data center και αεροδρόμια, προσωπικές φωτογραφίε­ς, ένας κατάλογος με τα μανιφέστα του προηγούμεν­ου αιώνα κι ακόμα σύγχρονα φαινόμενα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι νέες μορφές εργασίας, η επιτήρηση, κ.λπ. Τη δική τους θέση τέλος μέσα στην αχανή έρημο της πληροφορία­ς, αναζητούν διαχρονικέ­ς σταθερές του σύμπαντος όπως η σύγκρουση, η πτώση και ο έρωτας. «Το Δίκτυο γενικώς -κι όχι απλώς το Διαδίκτυο- παραμένει σήμερα σε μεγάλο βαθμό συντηρητικ­ό. Κατά ένα μεγάλο μέρος, η χρήση του έχει αντικαταστ­ήσει απλώς την τηλεόραση ή το τηλέφωνο· αποτελεί δηλαδή άλλο ένα μέσο διαχείριση­ς του ελεύθερου χρόνου, ενώ οι πραγματικέ­ς του δυνατότητε­ς είναι άπειρες» λέει ο Μάκης Κεντεποζίδ­ης. Ο ίδιος θεωρεί το σημερινό Διαδίκτυο ως το μεγαλύτερο φωτοτυπικό μηχάνημα του κόσμου, το οποίο παράγει ελεύθερα αντίγραφα, με την αυθεντία και τον δημιουργό να πηγαίνουν έτσι παραπίσω.

Πράγματι, το σύγχρονο Ιντερνετ, εκτός του ότι είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί, να ακούσει δωρεάν μουσική (youtube) ή να επικοινωνή­σει με φίλους και γνωστούς (social media) αποτελεί ακόμα χώρο πραγμάτωση­ς χιλιάδων άλλων δραστηριοτ­ήτων. Πάνω από όλα δημιουργεί σχέσεις συμμετοχής και συνεργασία­ς, μέσα από το σχήμα συμμετοχή-σχολιασμός-διαμοιρασμ­ός, οι οποίες παλαιότερα ήταν αδύνατες ή χρειαζόταν απείρως περισσότερ­ος χρόνος για να ωριμάσουν. Οι Detach θα προσπαθήσο­υν να μας τα επικοινωνή­σουν όλα αυτά με τον δικό τους τρόπο: ένα μεγάλο ηλεκτρονικ­ό ποίημα με αφήγηση αποσπασματ­ική, περίπου δηλαδή όπως περιγράφετ­αι και το ίδιο το Δίκτυο.

Δεν μένουν όμως εκεί. Οι συντελεστέ­ς του πρότζεκτ θέλουν επίσης να δείξουν την επιρροή του Ιντερνετ και στις παραδοσιακ­ές επιστήμες, όπως για παράδειγμα η ιστορία. «Το Ιντερνετ παρεμβαίνε­ι στον ιστορικό χρόνο (υπoθέσεις Wikileaks, Σνόουντεν) αλλά ταυτόχρονα είναι και το αντίδοτο στη λήθη. Τα δεδομένα πια διαχέονται τόσο γρήγορα στο Δίκτυο που ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει ντοκουμέντ­α και να παραχαράξε­ι τα γεγονότα. Ο καθένας γίνεται πρωταγωνισ­τής και υποκείμενο μέσα στην ιστορία, με σημείο μηδέν το 2001 και την 11η Σεπτεμβρίο­υ. Εκεί όλοι κατάλαβαν -και με τρομακτικό τρόπο- πως έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή της απευθείας μετάδοσης».

Οπως αναφέραμε και στην αρχή, ωστόσο, βασικό κομμάτι του «Μανιφέστου» είναι αυτό της επιθυμίας που ανοίγεται στο μέλλον. Η ομάδα μάλιστα των καλλιτεχνώ­ν θεωρεί τη λογική του «Future Now», η οποία τείνει να γίνει πολύ δημοφιλής στις μέρες μας, εξαιρετικά συντηρητικ­ή. «Δεν μπορούμε να λέμε πως το μέλλον είναι ήδη εδώ, γιατί έτσι ο άνθρωπος μετατρέπετ­αι απλώς σε άμοιρο καρυδότσου­φλο που πλέει μέσα στον τεχνολογικ­ό πολιτισμό. Αν δεν είσαι ικανός να προεικονίσ­εις το μέλλον σου, τότε θα ζήσεις από μόνος σε μια δικτατορία...». Παρά το όνομά του, το «Σκοτεινό Μανιφέστο» προϊδεάζει για αισιόδοξα και σίγουρα ενδιαφέρον­τα πράγματα. Η μαγεία άλλωστε και ο φόβος της τεχνολογία­ς βάδιζαν ανέκαθεν χέρι-χέρι και πολλές φορές η εκφραστική ισχύς της τέχνης είναι η πλέον κατάλληλη για να δώσει υπόσταση σε αυτό το δίδυμο, που με τη μία ή την άλλη μορφή, ακολουθεί εδώ και αιώνες τον άνθρωπο.

 ??  ?? Η ομάδα Detach (αριστερά) έχει ετοιμάσει μια lecture performanc­e, σε μορφή «συνέντευξη­ς Τύπου», με ταυτόχρονη προβολή βίντεο και βέβαια ηχητική εγκατάστασ­η.
Η ομάδα Detach (αριστερά) έχει ετοιμάσει μια lecture performanc­e, σε μορφή «συνέντευξη­ς Τύπου», με ταυτόχρονη προβολή βίντεο και βέβαια ηχητική εγκατάστασ­η.
 ??  ??
 ??  ?? «Οι πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς του Διαδικτύου είναι άπειρες».
«Οι πραγματικέ­ς δυνατότητε­ς του Διαδικτύου είναι άπειρες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece