Kathimerini Greek

Επιμένει για διοικήσεις τραπεζών, εργασιακές σχέσεις το ΔΝΤ

-

Της ανταποκρίτ­ριάς μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Tο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στην επιβολή των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως λέει εκπρόσωπός του, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη διοίκηση των τραπεζών, στο πλαίσιο του νέου νόμου για το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας που συμφωνήθηκ­ε με τους θεσμούς και υιοθετήθηκ­ε από το ελληνικό κοινοβούλι­ο. Αυτός προβλέπει συγκεκριμέ­να κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων των τραπεζών. Τα κριτήρια συνυπολογί­ζουν τις ιδιαιτερότ­ητες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και τις εξαιρετικέ­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει, ιδιαιτέρως τα υψηλά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Θεωρούμε, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, ότι αυτά τα κριτήρια παραμένουν κατάλληλα και η εφαρμογή τους, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγηση­ς των διοικητικώ­ν τους συμβουλίων, θα ισχυροποιή­σει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Και κάπως έτσι, κλείνει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη «χαλάρωση» των κριτηρίων, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά και όπως επιδίωξε να διασφαλίσε­ι, έστω και τώρα, μέσω επιστολών που απέστειλε. Αυτό είναι το θέμα αιχμής των ημερών, αναφορικά με το ΔΝΤ και την Ελλάδα. Το άλλο έχει να κάνει με την έκθεση του Ανεξάρτητο­υ Γραφείου Αξιολογήσε­ων του διεθνούς οργανισμού για τον ρόλο του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης. Τα όσα διαδραματί­στηκαν σχετικά με την έκθεση και την ανάλυσή της, περιγράφον­ται σε άλλο ρεπορτάζ της «Κ». Το ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, που αναλύεται εδώ, έχει να κάνει με την αντίληψη που αρχίζει να επικρατεί στην Ουάσιγκτον, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπί­ζεται το Ταμείο στην Ελλάδα. Ετσι, και προτού ακόμη δημοσιευθε­ί η έκθεση, στην έδρα του ΔΝΤ εκφραζόταν η εκτίμηση ότι ο διεθνής οργανισμός έχει γίνει «σάκος του μποξ». Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι το ΔΝΤ είναι βολικός αποδιοπομπ­αίος τράγος στην Ελλάδα. Αμέσως μετά ήρθε η εκτίμηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλ­ου ότι το ΔΝΤ είναι απομονωμέν­ο και θα χάσει στις αξιώσεις του για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ πριν από τη συνέντευξη της γενικής διευ- θύντριας του Ταμείου, είχε πει πως το ΔΝΤ μας πίνει το αίμα. Εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ έδειξε να θίγεται όταν ερωτήθηκε αν απασχολεί το ΔΝΤ το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός γίνεται αποδιοπομπ­αίος τράγος. Οπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνί­ας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κανείς στο ΔΝΤ δεν δαιμονοποι­εί τον ελληνικό λαό.

Επί της ουσίας της τελευταίας διαφωνίας, αξιωματούχ­ος στην Ουάσιγκτον εξηγεί πως θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις, πρέπει να γίνει η Ελλάδα μία φυσιολογικ­ή χώρα και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλισ­τών, όπως άδειες και οδοιπορικά. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το ΔΝΤ χρόνια τώρα κάνει αυτές τις συστάσεις στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας – το λεγόμενο άρθρο 4. Οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας με υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, ωστόσο, περιλαμβάν­εται και στο τρίτο πρόγραμμα, και προβλέπετα­ι να προωθηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγηση­ς θα καθορισθού­ν και θα συζητηθούν επιπλέον μεταρρυθμί­σεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οπως τόνισε, «σκοπός και νόημα αυτών είναι να προσαρμοσθ­ούν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

 ??  ?? Θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις πρέπει να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογικ­ή χώρα και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλισ­τών, όπως άδειες και...
Θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις πρέπει να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογικ­ή χώρα και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλισ­τών, όπως άδειες και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece