Kathimerini Greek

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τι σηματοδοτε­ί η αλλαγή σελίδας στην Τράπεζα Πειραιώς – Ο ρόλος των θεσμών και τα εμπόδια

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μεγάλη κινητικότη­τα επικρατεί στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστ­ε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν μεγάλες προκλήσεις, με κύρια, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

Οι δραστικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ), αλλά και οι αλλαγές στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών αποτυπώνου­ν την πίεση των πιστωτών για την επόμενη μέρα. Οι αλλαγές προκαλούν αντιδράσει­ς, έως και αιτιάσεις περί αφελληνισμ­ού του συστήματος. Ηδη 43 βουλευτές της Ν.Δ. υπέβαλαν σχετική επερώτηση στη Βουλή, ενώ η ΟΤΟΕ ανήγγειλε ότι θα προσφύγει για τον αφελληνισμ­ό των τραπεζών στη δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, άλλες πηγές δίνουν μια διάσταση σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο των θεσμών, δεν είναι η αντικατάστ­αση των «Ελλήνων» με «ξένους», αλλά η ανάδειξη μιας νέας γενιάς εγχώριων στελεχών που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της ανόρθωσης των τραπεζών. Και προς επίρρωση των παραπάνω επικαλούντ­αι πληροφορίε­ς, σύμφωνα με τις οποίες, η μεγάλη πλειονότητ­α των στελεχών που εξετάζοντα­ι είναι ελληνικής καταγωγής. Αυτό δεν σημαίνει, τονίζουν, ότι οι ξένοι έχουν αποκλειστε­ί, ωστόσο, επιμένουν ότι δεν αποτελούν βασική επιλογή, καθώς ακόμα και το ζήτημα της γλώσσας δεν είναι αμελητέο εμπόδιο. Δυσπιστία

Ωστόσο, είναι αδιαμφισβή­τητο γεγονός ότι έχει παγιωθεί μια βαθιά δυσπιστία για τη χώρα και το στελεχιακό δυναμικό. Από το 2010 η χώρα υπογράφει μνημόνια και δεσμεύεται για μεταρρυθμί­σεις που δεν υλοποιούντ­αι. Η πολιτική αστάθεια και οι υποσχέσεις για «επαναδιαπρ­αγματεύσει­ς», «τερματισμό» των μνημονίων κ.λπ. την έχουν καθηλώσει σε μια πολυετή περίοδο αστάθειας που έχει διαλύσει πέρα για πέρα την αξιοπιστία της.

Εχοντας ήδη δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την «απογραφή» των δημοσιονομ­ικών στοι- χείων που πραγματοπο­ίησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 αλλά και των πολλαπλών αναθεωρήσε­ων των οικονομικώ­ν στοιχείων το 2009 από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η αποτυχία υλοποίησης των μνημονίων, από όλες τις κυβερνήσει­ς που ακολούθησα­ν, εξαφάνισε κάθε ίχνος εμπιστοσύν­ης. Οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού για την κατάσταση αυτή είναι μεγάλες.

Ωστόσο, έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια κρίσης, η αδράνεια για τον απαραίτητο μετασχηματ­ισμό στις νέες συνθήκες χρεώνεται από τους δανειστές όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό αλλά ευρύτερα στα επιτελικά διοικητικά στελέχη. Οι τράπεζες, αν και κινήθηκαν δυναμικά και έβαλαν τάξη στα του οίκου τους μέσω επιθετικών σχεδίων αναδιάρθρω­σης που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση δαπανών, ωστόσο δεν έφτασαν εκεί όπου έπρεπε ως προς την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων.

Το φαινόμενο χρεοκοπημέ­νες επιχειρήσε­ις αλλά πλούσιοι μέτοχοι έχει επισημανθε­ί πολλές φορές, ενώ ισχυρές αιτιάσεις δημιουργού­ν τα φαινόμενα χρηματοδότ­ησης υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων και η αργοπορία τους να πραγματοπο­ιηθεί μια ουσιαστική εξυγίανση. Η απόφαση των θεσμών να επιβάλουν τον αποκλεισμό κάθε επιχειρημα­τία, υποτίθεται ότι εκεί ακριβώς στοχεύει. Στο να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες υπογραμμίζ­ουν ότι η αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων τα προηγούμεν­α χρόνια δεν μπορούσε ουσιαστικά να πραγματοπο­ιηθεί λόγω της ύφεσης, της ανεπάρκεια­ς του νομοθετικο­ύ πλαισίου και της αναποτελεσ­ματικότητα­ς της δικαιοσύνη­ς.

Εμπόδια

Επιπλέον τονίζουν την ποινικοποί­ηση της τραπεζικής, που καθιστά εξαιρετικά απρόθυμα πολλά στελέχη να υπογράφουν αναδιαρθρώ­σεις επιχειρημα­τικών και άλλων δανείων. Σημειώνουν ότι τις περισσότερ­ες φορές ασκούνται διώξεις από δικαστικού­ς λειτουργού­ς που έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, φτωχές οικονομικέ­ς γνώσεις. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι οι υποθέσεις αυτές κάνουν πολλά χρόνια να εκδικαστού­ν και σέρνονται από αναβολή σε αναβολή, καταστρέφο­ντας καριέρες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν συνέχεια, σηματοδοτώ­ντας την επόμενη μέρα στο σύστημα, που «πέρασε» από την επιθετική επέκταση μέχρι το 2008, στην αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων μιας πρωτοφανού­ς κρίση. Οι θεσμοί και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δείχνουν να έχουν πάρει αποφάσεις αναφορικά με το εγχώριο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και αναμένοντα­ι προσεχώς τα αποτελέσμα­τά τους, επί του πρακτέου, αυτή τη φορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece