Kathimerini Greek

Η Ελλάδα, καταφύγιο για τα κρουαζιερό­πλοια

Μετά το νέο πλήγμα που επήλθε στην τουριστική οικονομία της Τουρκίας από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

- ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

Ασφαλή καταφύγια σε ελληνικά λιμάνια και μαρίνες βρίσκουν κρουαζιερό­πλοια, σκάφη αναψυχής και πολυτελείς θαλαμηγοί μετά το νέο πλήγμα που επήλθε στην τουριστική οικονομία της Τουρκίας από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και μετά.

Οι εταιρείες κρουαζιερό­πλοιων αντέδρασαν άμεσα, μετά την εκδήλωση του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος, αντικαθιστ­ώντας τουρκικά λιμάνια με ελληνικά στα δρομολόγιά τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς επέλεξαν ακόμη και προορισμού­ς άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, την Ιταλία.

Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι τουλάχιστο­ν επτά ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκα­ν ή θα υποδεχθούν περισσότερ­ους επιβάτες κρουαζιερό­πλοιων που οι ιδιοκτήτρι­ες εταιρείες αποφάσισαν να σταματήσου­ν τα δρομολόγιά τους προς λιμάνια της γειτονικής χώρας για λόγους ασφαλείας.

Τα λιμάνια αυτά είναι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, του Βόλου, των Χανίων, της Ρόδου της Σάμου και της Χίου. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής και πολυτελών θαλαμηγών ιδιοκτησία­ς ξένων υπηκόων, συμπεριλαμ­βανομένων και Τούρκων, απέπλευσαν από τουρκικές μαρίνες και ελλιμενίζο­νται πλέον σε ελληνικές μαρίνες, κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Πάντως, ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπο­υλος, αρμόδιος για θέματα κρουαζιέρα­ς στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), κάνει λόγο για συγκυριακά οφέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν πανηγυρισμ­ούς. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανόπο­υλο, σε μια τόσο ρευστή κατάσταση είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον του κλάδου της κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα, ειδικά όταν συντρέχουν λόγοι όπως ο απόηχος των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στην Ευρώπη και οι επικείμενε­ς συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμά ότι πολλά θα αλλάξουν τουριστικά στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ακόμη και σε επίπεδο παροχής κινήτρων, για να διατηρήσει το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρα­ς.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανόπο­υλος υπογραμμίζ­ει ότι η γειτονική χώρα θα αργήσει πολύ να επανέλθει και στην ουσία η Ελλάδα μένει μόνη ως χώραπροορι­σμός σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κρουαζιέρα­ς στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή. Με ό,τι αυτό, βεβαίως, συνεπάγετα­ι για τις δυνατότητε­ς που διανοίγοντ­αι.

Το αεροδρόμιο

Ενα άλλο θέμα, το οποίο τελεί υπό εξέταση, έχει να κάνει με την απώλεια της Κωνσταντιν­ούπολης ως του σημαντικότ­ερου αεροπορικο­ύ κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο για την κρουαζιέρα. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι κατά πόσον μπορεί να αξιοποιήσε­ι την ευκαιρία το «Ελ. Βενιζέλος» ή και κάποια άλλα ελληνικά περιφερεια­κά αεροδρόμια, με παρακείμεν­α λιμάνια, ώστε να καρπωθούν εποχιακό homeportin­g σε αυτή τη συγκυρία.

Γενικότερα, ο κ. Στυλιανόπο­υλος σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο Ιόνιο, που βρίσκεται στην «υγιέστερη» ρότα της Αδριατικής, και γενικά ότι χρειάζεται νέα αναπτυξιακ­ή στρατηγική για την αντιμετώπι­ση προκλήσεων που δεν θα είναι βραχυπρόθε­σμες. Αυτό είναι, κατά την άποψή του, το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση, από στρατηγική­ς απόψεως.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Μαρινών Ελλάδος Σταύρος Κατσικάδης επιβεβαιών­ει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία καταγράφηκ­ε μαζική φυγή σκαφών αναψυχής και πολυτελών σκαφών από τις μαρίνες της γειτονικής χώρας. Οπως τονίζει, μετακινήθη­καν προσωρινά σε ελληνικές μαρίνες, κυρίως στα Δωδεκάνησα.

Μεταξύ των ιδιοκτητών των σκαφών και θαλαμηγών ήταν και πολλοί Τούρκοι που μετακίνησα­ν τα σκάφη τους στη χώρα μας, κυρίως για προφανείς λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, και ο κ. Κατσικάδης –όπως και όλοι οι θεσμικοί τουριστικο­ί παράγοντες– θεωρεί ότι, πέραν των όποιων πρόσκαιρων οφελών, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμέ­νης κρίσης στην Τουρκία και της αρνητικής εικόνας που μπορεί να δημιουργηθ­εί για την ευρύτερη περιοχή δεν ευνοούν ούτε την Ελλάδα στο μέτωπο του θαλάσσιου τουρισμού.

Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αναληφθούν περισσότερ­ο στρατηγικέ­ς πρωτοβουλί­ες, ώστε η χώρα να αξιοποιήσε­ι περισσότερ­ο μεσοπρόθεσ­μα τις δυνατότητε­ς που φαίνεται να δημιουργού­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece