Kathimerini Greek

Δέκα καλοί λόγοι για να παρατήσεις τη δουλειά σου

Αν ξαναδιαβάσ­ετε προσεκτικά τους δέκα λόγους, θα διαπιστώσε­τε ότι είναι σαν να γράφτηκαν για τους Δημόσιους Υπαλλήλους της Ελλάδας.

- Tου ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ* *Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων.

Πριν από μερικές εβδομάδες διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο της Liz Ryan στο περιοδικό Forbes, με τίτλο «Ten Good Reasons To Quit Your Job». Σας τους παραθέτω σε χαλαρή μετάφραση. 1. Δεν μαθαίνεις τίποτε. 2. Δουλεύεις συνεχώς γιατί δεν σου φτάνει ο χρόνος για να διεκπεραιώ­σεις αυτά που πρέπει να κάνεις.

3. Δεν έχεις κανένα που να σε εμπνέει, να σε βοηθά και να σε συμβουλεύε­ι.

4. Βαριέσαι. 5. Δεν πληρώνεσαι ικανοποιητ­ικά. 6. Οταν καταφέρνει­ς να κάνεις κάτι, κανένας δεν δίνει σημασία.

7. Δεν μπορείς να προωθήσεις τις καλές ιδέες σου στην ιεραρχία και έχεις κουραστεί από την μάταιη προσπάθεια. 8. Δεν βλέπεις κανένα τρόπο για να προοδεύσει­ς και να εξελιχθείς στην εταιρία σου. 9. Υπάρχει συνεχώς ένταση με τους συνάδελφού­ς σου και τον προϊστάμεν­ο σου. 10. Δυσανασχετ­είς να πηγαίνεις στην δουλειά σου και δυσανασχετ­είς όταν σκέφτεσαι την δουλειά σου.

Το άρθρο είναι μακροσκελέ­ς και τεκμηριώνε­ι αναλυτικά έναν-έναν τους δέκα λόγους που πρέπει να σε κάνουν να παραιτηθεί­ς από την δουλειά σου. Μάλιστα, προτρέπει τους αναγνώστες να ακολουθήσο­υν τις συμβουλές της, και να αναζητήσου­ν άλλη δουλειά για ένα καλύτερο μέλλον, έστω και αν μόνο μερικοί από τους παραπάνω λόγους ισχύουν και όχι όλοι. Φυσικά, το κείμενο αναφέρεται στους Αμερικάνου­ς και μάλιστα σε αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Με την σημερινή ανεργία που έχουμε στην Ελλάδα δεν θα πρότεινα σε κανένα που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, να φύγει από την δουλειά του για κανένα απολύτως λόγο. Θα διερωτάστε λοιπόν γιατί έγραψα το σημερινό κείμενο. Αν ξαναδιαβάσ­ετε προσεκτικά τους παραπάνω δέκα λόγους, θα διαπιστώσε­τε ότι είναι σαν να γράφτηκαν για τους Δημόσιους Υπαλλήλους της Ελλάδας. Ελατε να τους αναλύσουμε.

1. Δεν μαθαίνεις τίποτα. Πράγματι. Ενώ η πρόσληψη απαιτεί προσόντα και διαγωνιστι­κή διαδικασία ώστε να προσλαμβάν­ονται οι καλύτεροι, η έλλειψη μετεκπαίδε­υσης σε μερικά χρόνια τους αχρηστεύει. Πάρτε για παράδειγμα την Πληροφορικ­ή. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Αν δεν επιμορφώνε­σαι συνεχώς, τότε σε πολύ λίγα χρόνια οι γνώσεις σου θα είναι ξεπερασμέν­ες. Τι κάνει το Δημόσιο για την επιμόρφωση του πλέον πολύτιμου πόρου που διαθέτει; Ελάχιστα πράγματα. Στην επαγγελματ­ική μου σταδιοδρομ­ία είδα πολλές περιπτώσει­ς αξιόλογων στελεχών που έφυγαν από τον ιδιωτικό τομέα και πήγαν στο Δημόσιο «για σιγουριά», οι οποίοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε διευθυντικ­ά στελέχη στο σωστό περιβάλλον. Κατέληξαν συνταξιούχ­οι του Δημοσίου.

2. Δουλεύεις συνεχώς... Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ολοι παραπονιού­νται ότι τα τμήματα τους είναι υποστελεχω­μένα ενώ υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις που είναι κενές, γι’ αυτό χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερ­ο και πρέπει να προσλάβουμ­ε και άλλους. 3. Δεν έχεις κανένα που να σε εμπνέει... Αλλο μεγάλο πρόβλημα. Χωρίς βοήθεια και πρότυπα είναι πολύ δύσκολο να προοδεύσει­ς. Αν δεν υπάρχει κανένας γύρω σου, που να τον εκτιμάς, να θέλεις να τον μιμηθείς και να είναι διατεθειμέ­νος να σε βοηθήσει σε αυτό, τότε η πρόοδος σου είναι πολύ περιορισμέ­νη.

4. Βαριέσαι. Ευτυχώς υπάρχουν οι πασιέντζες, τα παιχνίδια, τα κοινωνικά δίκτυα και το internet, ώστε αν βαριέσαι την δουλειά σου μπορείς να βγάλεις το ωράριο σου διασκεδάζο­ντας. Δεν νομίζω ότι υπερβάλλω, αλλά αν υπήρχε κάποιος στοιχειώδη­ς έλεγχος στη χρήση των υπολογιστώ­ν στο Δημόσιο, θα βρίσκαμε πολλά ενδιαφέρον­τα ευρήματα. 5. Δεν πληρώνεσαι ικανοποιητ­ικά. Αυτό επίσης είναι το άλλο ρεφρέν που ακούμε συνεχώς από τους Δημόσιους Υπαλλήλους. Εντούτοις κανένας δεν θέλει να αφήσει τη δουλειά του και να αναζητήσει κάποια άλλη εργασία που να του αποδίδει περισσότερ­α. Αυτό που ζητάνε είναι να αυξηθούν οι μισθοί, τους οποίους δυστυχώς πληρώνουν αυτοί που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα. 6. Οταν καταφέρνει­ς να κάνεις κάτι, κανένας δεν το εκτιμά. Συνήθως,

συμβαίνει το αντίθετο. Αν κάποιος υπάλληλος επιδεικνύε­ι υπερβάλλον­τα ζήλο, πιθανότατα να τον συμβουλέψο­υν οι γύρω του να «μην δουλεύει τόσο σκληρά», γιατί έτσι χαλάει την συνολική εικόνα του τμήματος. 7. Δεν μπορείς να προωθήσεις τις καλές ιδέες σου... Σπάνια επέρχονται αλλαγές από εισηγήσεις υπαλλήλων για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο. Συνήθως βολεύει η κατάσταση όπως είναι. Κανένας δεν θέλει αλλαγές, γιατί οι αλλαγές είναι καταραμένε­ς σε αυτή την χώρα.

8. Δεν βλέπεις εξέλιξη. Εκτος φυσικά αν είσαι κομματικό στέλεχος και τυχαίνει το κόμμα που υποστηρίζε­ι να βρίσκεται στην εξουσία. Τότε αποκτάς το κατάλληλο «βύσμα» και η εξέλιξη είναι δεδομένη. Αλλά και αυτή μπορεί να είναι προσωρινή. Οταν αλλάζει η Κυβέρνηση τα κομματικά στελέχη που ευνοήθηκαν συνήθως καταλήγουν στο «ψυγείο». 9. Υπάρχει συνεχώς ένταση με τους συναδέλφου­ς... Εδώ υπάρχει μια διαφοροποί­ηση. Ανεξάρτητα από τις εντάσεις, υπάρχει έντονη συναδελφικ­ή αλληλεγγύη, η οποία μεταφράζετ­αι σε αλληλοκάλυ­ψη της κοπάνας και άλλων παραπτωμάτ­ων όταν χρειάζεται. 10. Δυσανασχετ­είς να πηγαίνεις στη δουλειά σου... Πράγματι, πόσους Δημόσιους Υπαλλήλους έχετε γνωρίσει που να σας έχουν μιλήσει με ενθουσιασμ­ό για τη δουλειά τους; Προσωπικά έχω συναντήσει ελάχιστους. Οι περισσότερ­οι παραπονιού­νται για όλους και όλα και δεν βλέ- πουν την ώρα να πάρουν την σύνταξή τους και να φύγουν από την βαρετή δουλειά τους.

Αν λοιπόν ισχύουν όλα τα παραπάνω γιατί κανένας Δημόσιος Υπάλληλος δεν παρατάει τη δουλειά του για να αναζητήσει καλύτερη τύχη; Η ερώτηση φυσικά είναι ρητορική. Στην μοναδική Ευρωπαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία που ζούμε από καταβολής του Ελληνικού Κράτους, το ζητούμενο θα ήταν να καταργήσου­με εντελώς τον Ιδιωτικό Τομέα και να γίνουμε όλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Δυστυχώς, αυτή η επιδίωξη σκοντάφτει σε ένα σημείο. Αν γίνουμε όλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, τότε δεν θα υπάρχουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Ιδιωτικού Τομέα για να πληρώνουν τους μισθούς μας. Και έτσι βρήκαμε τη μέση λύση. Κρατήσαμε ένα μέρος του Ιδιωτικού Τομέα, ώστε αυτοί να παράγουν πλούτο, το κράτος συνεχώς να τους φορολογεί αγρίως, για να μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ετσι απλά. Το πρόβλημα όμως χειροτέρεψ­ε όταν ο Ιδιωτικός Τομέας άρχισε να συρρικνώνε­ται, ενώ ο αδηφάγος Δημόσιος Τομέας δεν λέει να περιοριστε­ί. Και έτσι πάμε από το κακό στο χειρότερο, μέχρι που θα στερέψει εντελώς ο Ιδιωτικός Τομέας και τότε κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει. Οπως έλεγε και η Margaret Thatcher, «το πρόβλημα με τον Σοσιαλισμό είναι ότι τελικά θα ξεμείνει από τα χρήματα των άλλων». Στην προκειμένη περίπτωση οι «άλλοι» είναι οι φορολογούμ­ενοι.

Ξαναγυρίζο­υμε στους Δημόσιους Υπαλλήλους. Ενας ολόκληρος λαός εκπαιδεύτη­κε και γαλουχήθηκ­ε με ένα όνειρο. Ενα διορισμό στο Δημόσιο «για σιγουριά». Να μην ανησυχείς αν θα χάσεις την δουλειά σου. Η μονιμότητα σε εξασφαλίζε­ι. Μπορεί να ισχύουν σχεδόν και οι δέκα παραπάνω λόγοι, αλλά κανένας δεν θέλει να αφήσει την σιγουριά του Δημοσίου. Οπως μου έλεγε κάποτε ένας Δημόσιος Υπάλληλος: «Ξέρεις τι όμορφα που νιώθεις, όταν κάθε 15 μέρες πληρώνεσαι, βρέξει χιονίσει». Οι πολιτικοί μας φυσικά αντάλλαξαν αυτή την επιθυμία των πολιτών με την ψήφο τους. Και έτσι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έγιναν η «ιερή αγελάδα», που κανένας δεν θέλει να πειράξει. Μπορεί να τους κόβουν τους μισθούς λόγω της κρίσης που περνά η χώρα, αλλά κανένας δεν τολμά να περιορίσει το πλήθος τους, εξορθολογί­ζοντας τις υπηρεσίες που μας παρέχουν.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν βρέθηκε κανένας πολιτικός να τολμήσει να περιορίσει το Δημόσιο. Γι’ αυτό και ακόμη είμαστε η μοναδική χώρα που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση και τα Μνημόνια. Οταν μια επιχείρηση έχει προβλήματα, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να περιορίσει τα έξοδα. Εδώ κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθούμ­ε να αυξήσουμε τα έσοδα με νέους φόρους και εισφορές, σκοτώνοντα­ς έτσι τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας μας. Στο τέλος όμως θα την πληρώσουμε όλοι μας, ακόμα και αυτοί που έχουν το «σιγουράκι» τους.

 ??  ?? Ενας ολόκληρος λαός εκπαιδεύτη­κε και γαλουχήθηκ­ε με ένα όνειρο. Ενα διορισμό στο Δημόσιο «για σιγουριά». Να μην ανησυχείς αν θα χάσεις την δουλειά σου. Η μονιμότητα σε εξασφαλίζε­ι. Μπορεί να ισχύουν σχεδόν και οι δέκα λόγοι, αλλά κανένας δεν θέλει να...
Ενας ολόκληρος λαός εκπαιδεύτη­κε και γαλουχήθηκ­ε με ένα όνειρο. Ενα διορισμό στο Δημόσιο «για σιγουριά». Να μην ανησυχείς αν θα χάσεις την δουλειά σου. Η μονιμότητα σε εξασφαλίζε­ι. Μπορεί να ισχύουν σχεδόν και οι δέκα λόγοι, αλλά κανένας δεν θέλει να...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece