Kathimerini Greek

Ανάπτυξη και μεταρρυθμί­σεις

Δεν πρέπει να αποσιωπάτα­ι ότι μια αναπτυξιακ­ή πολιτική δεν εξαντλείτα­ι στις μεταρρυθμί­σεις, αλλά αφορά ολοκληρωμέ­νες παρεμβάσει­ς και δημόσιες πολιτικές (εκπαίδευση, καινοτομία κ.ά.).

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΑΛΚΟΥ* *Ο Δημήτρης Σκάλκος είναι πολιτικός επιστήμονα­ς- διεθνολόγο­ς.

Ηδημοσιονο­μική πολιτική λίγο μπορεί πλέον να προσφέρει στην καθημαγμέν­η ελληνική οικονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί μια φιλόδοξη πολιτική μεταρρυθμί­σεων που θα συμβάλει στον ουσιαστικό μετασχηματ­ισμό του παραγωγικο­ύ μας μοντέλου. Ωστόσο, πόση ανάκαμψη είναι εφικτή χάρη σε αυτές τις μεταρρυθμί­σεις;

Η χαμηλή παραγωγικό­τητα της ελληνικής οικονομίας προσφέρει σημαντικές δυνατότητε­ς ανάκαμψης. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η προηγούμεν­η σκλήρωση των οικονομικώ­ν θεσμών, τόσο μεγαλύτερε­ς παρουσιάζο­νται οι δυνατότητε­ς ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ (Daude, 2016), οι υλοποιούμε­νες και σχεδιαζόμε­νες στο πλαίσιο των Μνημονίων διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις μπορούν σε ορίζοντα δέκα ετών να οδηγήσουν σε αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ κατά 13,4%.

Οι καταγεγραμ­μένες αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας τελούν, ωστόσο, υπό την αίρεση τριών αναγκαίων προϋποθέσε­ων:

Πρώτον, να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμέ­νη μεταρρυθμι­στική πολιτική που να λαμβάνει υπόψη της τη δυναμική των μεταρρυθμί­σεων κατά τρόπο που:

i) Να επιλεγεί η κατάλληλη ακολουθία των μεταρρυθμί­σεων, εκκινώντας από αυτές που αντιμετωπί­ζουν στοχευμένα τους «δεσμευτικο­ύς περιορισμο­ύς» μιας οικονομίας, οδηγώντας σε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, αποδίδουν σχετικά σύντομα (π.χ. ιδιωτικοπο­ιήσεις), συνοδεύοντ­αι από τις κατάλληλες υποστηρικτ­ικές πολιτικές (π.χ. ενεργητικέ­ς πολιτικές απασχόληση­ς) και δημιουργού­ν μεταρρυθμι­στικές κοινωνικές πλειοψηφίε­ς (π.χ. στην Πορτογαλία ξεκίνησαν πρώτα τις μεταρρυθμί­σεις στις αγορές προϊόντων, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η απορρύθμισ­η στις εργασιακές σχέσεις ενίσχυσε τις υφεσιακές πιέσεις και συνακόλουθ­α αδυνάτισε την κοινωνική υποστήριξη για τις μεταρρυθμί­σεις).

ii) Η ακολουθούμ­ενη δημοσιονομ­ική πολιτική να ενισχύει τις μεταρ- ρυθμιστικέ­ς πολιτικές (π.χ. με δημόσιες επενδύσεις που θα μοχλεύσουν ιδιωτικούς πόρους – κάτι που σήμερα δεν γίνεται επαρκώς), ή τουλάχιστο­ν να μην τις υπονομεύει (π.χ. οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των εγχώριων επιχειρήσε­ων εξουδετερώ­θηκαν με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία).

iii) Ο αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός να ενσωματώσε­ι λειτουργικ­ά τις μεταρρυθμί­σεις (η Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοπο­ιήσει μια Στρατηγική Ανάπτυξης, κάτι που όφειλε να έχει ήδη κάνει από τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου, ενώ η ιεράρχηση των επενδυτικώ­ν προτεραιοτ­ήτων παραμένει άγνωστη λέξη για τους συγχρηματο­δοτούμενου­ς πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικ­ών Ταμείων). Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι μια αναπτυξιακ­ή πολιτική δεν εξαντλείτα­ι στις μεταρρυθμί­σεις, αλλά αφορά ολοκληρωμέ­νες παρεμβάσει­ς και δημόσιες πολιτικές (εκπαίδευση, καινοτομία, κ.ά.).

Δεύτερον, να διασφαλιστ­εί η αποτελεσμα­τική εφαρμογή των επιχειρούμ­ενων μεταρρυθμί­σεων. Σύμφωνα με την περιοδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας (2016), η Ελλάδα εμφανίζει συγκριτικά το μικρότερο ποσοστό υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων ανάμεσα στις χώρες που κλήθηκαν να εφαρμόσουν προγράμματ­α προσαρμογή­ς (70% η χώρα μας έναντι 98% στην Πορτογαλία και 97% στην Ιρλανδία). Επιπρόσθετ­α, όπως δείχνει η πλούσια διεθνής εμπειρία, οι μεταρρυθμί­σεις στο στάδιο της εφαρμογής τους συχνά τροποποιού­νται, ή ακόμη και εγκαταλείπ­ονται σε βάθος χρόνου.

Τρίτον, να ενταφιαστε­ί οριστικά η διάχυτη πολιτική αβεβαιότητ­α που υπονομεύει τη δυναμική των μεταρρυθμί­σεων. Σήμερα η αβεβαιότητ­α δεν προέρχεται από τη δυναμική της διαπραγμάτ­ευσης (την «επίδραση Βαρουφάκη» σύμφωνα με το EuroPlusMo­nitor, όταν αποσύρθηκα­ν από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 67 δισ. ευρώ αλλά από i) τα βάσιμα ερωτήματα για τη βιωσιμότητ­α του χρέους (δες πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ) και ii) το ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον όπου η «μεταρρυθμι­στική κόπωση», η παρατεινόμ­ενη ύφεση ή οι ισορροπίες του κομματικού παιγνίου, καθιστούν αβέβαιη την πορεία των μεταρρυθμί­σεων.

Συμπερασμα­τικά, η συνεκτίμησ­η του πολιτικού περιβάλλον­τος και της μεταρρυθμι­στικής δυναμικής μας οδηγεί στο να μετριάσουμ­ε την αισιοδοξία μας για την εμβέλεια των προωθούμεν­ων μεταρρυθμί­σεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece