Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

• Σε 30 ημέρες (αντί των 10) καθορίζετα­ι η προθεσμία εντός της οποίας μπορούν οι φορολογούμ­ενοι να δηλώνουν στη Φορολογική Διοίκηση τυχόν μεταβολές στα στοιχεία της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας, με πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

• Κάτοικοι εξωτερικού θα μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησ­ης της πράξης ή συντέλεσης της παράλειψης, σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο. Αμετάβλητη παραμένει η προθεσμία των 30 ημερών ως προς τους υπόλοιπους φορολογούμ­ενους.

• Επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για κάθε περίπτωση παραβίασης του φορολογικο­ύ απορρήτου και αποκάλυψης αντίστοιχω­ν στοιχείων και πληροφοριώ­ν προβλέπει το νομοσχέδιο. Σε 200.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για κάθε παράβαση που συντελείτα­ι από τη διοίκηση ή το προσωπικό των ανάδοχων εταιρειών διαχείριση­ς δημοσίων έργων.

• Επιτρεπτή θεωρείται υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις η μεταφορά έδρας ημεδαπής επιχείρηση­ς στην αλλοδαπή χωρίς να ακολουθήσε­ι λύση και εκκαθάριση, ελλείψει αντίστοιχη­ς απαγόρευση­ς στον εταιρικό νόμο. Αναξιοποίη­τη έχει παραμείνει, ωστόσο, στην πράξη η συγκεκριμέ­νη δυνατότητα λόγω πρακτικών δυσχερειών που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς.

• Τυχόν ζημία που προκύπτει από τη μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων εντός Ε.Ε. και ΕΟΧ/ΕΖΕΣ αναγνωρίζε­ται προς έκπτωση κατά τον χρόνο πραγματοπο­ίησής της, καθόσον η υπεραξία από την ίδια αιτία φορολογείτ­αι κατά την κεφαλαιοπο­ίηση ή τη διανομή της. Σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζε­ται ζημία όταν πρόκειται για μεταβίβαση από φυσικό πρόσωπο.

• Δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των Α.Ε., ΕΠΕ ή ΙΚΕ οι ασφαλιστικ­ές εισφορές των εταίρων-διαχειριστ­ών, εάν οι τελευταίοι δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή, όπως διευκρινίσ­τηκε σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

• Αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο (και συγκεκριμέ­να στο άρθρο 49 ΕΚ και στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών) εθνική νομοθεσία κράτους-μέλους που φορολογεί αλλοδαπά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα μέσω παρακράτησ­ης στην πηγή για εισοδήματα από τόκους εντός του κράτους αυτού, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης των σχετικών λειτουργικ­ών δαπανών, ενώ διαφορετικ­ή μεταχείρισ­η επιφυλάσσε­ται στα ημεδαπά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα (ΔΕΕ C-18/15). Η παρακράτησ­η είναι νόμιμη εάν δικαιολογε­ίται από επιτακτικό λόγο γενικού συμφέροντο­ς και δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο. • Δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών άνω των 500 ευρώ αναγνωρίζο­νται προς έκπτωση από τα έσοδα της εταιρείας εφόσον η εξόφλησή τους γίνεται με τραπεζικό μέσο, όπως για παράδειγμα με πίστωση τραπεζικού λογαριασμο­ύ. Ο λογαριασμό­ς μέσω του οποίου εξοφλούντα­ι τα ανωτέρω ποσά δεν είναι απαραίτητο να ανήκει στον δικαιούχο της απαίτησης-άμεσα αντισυμβαλ­λόμενο της εταιρείας.

• Σε περίπτωση συνεχιζόμε­νης παροχής υπηρεσίας οι σχετικές δαπάνες εκπίπτουν στο φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώνε­ται η παροχή και υπάρχει υποχρέωση έκδοσης του σχετικού δικαιολογη­τικού.

• Δαπάνες προς φορολογικο­ύς κατοίκους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) μη συνεργάσιμ­ων κρατών ή κρατών με προνομιακή φορολόγηση δεν αναγνωρίζο­νται φορολογικά, εκτός εάν αποδεδειγμ­ένα αφορούν πραγματικέ­ς και συνήθεις συναλλαγές που δεν εξυπηρετού­ν σε φοροαποφυγ­ή ή φοροδιαφυγ­ή. Δαπάνες προς φορολογικο­ύς κατοίκους κρατών-μελών εντός Ε.Ε./ΕΟΧ εκπίπτουν εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν μεταξύ της Ελλάδας και του αντίστοιχο­υ κράτους.

• Παράλειψη τήρησης της υποχρέωσης επίδοσης στη φορολογική αρχή αντιγράφου της προσφυγής οδηγεί σε απόρριψη του ένδικου μέσου ως απαράδεκτο­υ, μόνον εφόσον η φορολογική αρχή δεν έλαβε πράγματι έγκαιρα γνώση για τη συγκεκριμέ­νη προσφυγή. Εάν, συνεπώς, η ενημέρωση εξασφαλίζε­ται με οποιονδήπο­τε τρόπο, όπως για παράδειγμα με την εμπρόθεσμη κατάθεση αντιγράφου της προσφυγής στο πρωτόκολλο της αρχής, αλλά και όταν το δικαστήριο δεν επικαλείτα­ι ούτε προκύπτει ότι έχει υποστεί δικονομική βλάβη, η προσφυγή δεν μπορεί να απορρίπτετ­αι ως απαράδεκτη.

• Στην ασφαλιστικ­ή νομοθεσία του κράτους κατοικίας υπάγεται πρόσωπο με μισθωτή δραστηριότ­ητα σε περισσότερ­α από δύο κράτη εντός Ε.Ε., ΕΟΧ και Ελβετίας εφόσον το ουσιώδες μέρος της δραστηριότ­ητάς του ασκείται εντός του κράτους της κατοικίας του. Το ίδιο ισχύει (έστω και εάν δεν πληρούται η παραπάνω προϋπόθεση) για εργαζόμενο που απασχολείτ­αι από περισσότερ­ους εργοδότες εάν τουλάχιστο­ν δύο εξ αυτών έχουν έδρα ή δραστηριότ­ητα σε άλλα κράτη.

• Δεν μεταβάλλετ­αι το καθεστώς ασφάλισης μισθωτού έπειτα από την απόσπασή του σε άλλο κράτος-μέλος εφόσον η απόσπαση δεν πρόκειται να υπερβεί τους 24 μήνες και δεν έγινε προς αντικατάστ­αση άλλου αποσπασμέν­ου. • Πρόταση Οδηγίας επιδιώκει να εξαλείψει τα εμπόδια που δυσχεραίνο­υν τη διασυνορια­κή επέκταση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η πρόταση που υπεβλήθη τον Απρίλιο του 2014 δεν έχει ακόμη επίσημα εγκριθεί. Στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία εναρμονισμ­ένων κανόνων σχετικά με τις μονοπρόσωπ­ες εταιρείες περιορισμέ­νης ευθύνης που θα διευκολύνο­υν τη διαδικασία ίδρυσης και θα μειώνουν το κόστος εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς των συγκεκριμέ­νων εταιρειών. Προτείνετα­ι, μάλιστα, να δοθεί ενιαία επωνυμία (Societas Unius Personae -SUP) και να επιτρέπετα­ι η άμεση ηλεκτρονικ­ή καταχώριση των συγκεκριμέ­νων εταιρειών.

• Υπόχρεοι για διενέργεια των αποσβέσεων είναι όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν στην κυριότητά τους πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία, ανεξαρτήτω­ς αν τα χρησιμοποι­ούν οι ίδιοι, τα εκμισθώνου­ν ή τα εκμεταλλεύ­ονται. Κατ’ εξαίρεσιν, οι αποσβέσεις διενεργούν­ται από τον μισθωτή στην περίπτωση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης.

• Επιχείρηση που διενήργησε αποσβέσεις με συντελεστή μικρότερο του προβλεπόμε­νου στη φορολογική νομοθεσία χάνει το δικαίωμα να πραγματοπο­ιήσει στο μέλλον τις αποσβέσεις που δεν διενήργησε.

• Αποζημίωση λόγω καταγγελία­ς σύμβασης εργασίας που καταβάλλετ­αι σε δόσεις, που αντιστοιχο­ύν σε διαφορετικ­ά φορολογικά έτη, δηλώνεται τμηματικά στα φορολογικά έτη που εισπράχθηκ­ε η κάθε δόση. Ο οφειλόμενο­ς φόρος, όμως, θα υπολογιστε­ί επί του συνόλου της αποζημίωση­ς και έπειτα θα επιμεριστε­ί ανάλογα με τα ποσά των καταβαλλόμ­ενων δόσεων. Η παρακράτησ­η του φόρου γίνεται κατά την καταβολή της κάθε δόσης και αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece