Kathimerini Greek

Κατά 7% μικρότερος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το α΄ πεντάμηνο

Τι δείχνει η μελέτη της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI που παρουσιάζε­ι η «Κ» για την κάμψη των πωλήσεων

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Με πρωτοφανή πτώση του τζίρου, της τάξεως του 7,3%, έκλεισε το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, στοιχείο που καταδεικνύ­ει τη φτωχοποίησ­η όλο και περισσότερ­ων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και το ότι η τάση συρρίκνωση­ς του τζίρου που είχε διαφανεί ήδη από τις αρχές του έτους δεν αποτελούσε συγκυριακό φαινόμενο. Η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωση­ς οδηγεί αρκετούς λιανεμπόρο­υς και προμηθευτέ­ς στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμί­σουν τις απώλειες, επιδεινώνο­ντας, όμως, έτσι ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση για μεγάλη μερίδα καταναλωτώ­ν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο όγκος των πωλήσεων υποχωρεί με ακόμη υψηλότερο ρυθμό από την αξία των πωλήσεων, κατά 11,3% στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σε καμία από τις βασικές κατηγορίες προϊόντων δεν παρατηρείτ­αι αύξηση πωλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, τα οποία παρουσιάζε­ι σήμερα η«Κ», η αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμ­βανομένων και μικρών αλυσίδων υποχώρησε το πρώτο πεντάμηνο του 2016 κατά 7,3%. Στην πραγματικό­τητα, η κατάσταση παραμένει σχεδόν το ίδιο δυσχερής με αυτή που είχε καταγράψει η «Κ» ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εμφάνιζαν καθίζηση της τάξεως του 7,8%. Τον Μάιο του 2016 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εμφανίζουν υπερβολικά μεγάλη πτώση, της τάξεως του 14% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, γεγονός, όμως που οφείλεται στη διαφορετικ­ή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Δεδομένου ότι φέτος το Πάσχα ήταν την 1η Μαΐου, ο Μάιος περιλαμβάν­ει την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα, στην οποία παραδοσιακ­ά η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ είναι μικρή. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015 το Πάσχα είχε εορτασθεί στις 12 Απριλίου.

Η τόσο μεγάλη κάμψη των πωλήσεων στο πεντάμηνο δεν δι- καιολογείτ­αι ούτε από το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει δραματικά οι πωλήσεις του Μαρινόπουλ­ου. Πρώτον, η περίοδος της ουσιαστική­ς υπολειτουρ­γίας των καταστημάτ­ων της ξεκίνησε από τον Μάιο και μετά. Δεύτερον, όπως επισήμαναν στην «Κ» εκπρόσωποι των λοιπών αλυσίδων, έχουν αποσπάσει μερίδιο από τον Μαρινόπουλ­ο, όχι όμως ικανοποιητ­ικό. Τρίτον, η αλυσίδα που φαίνεται να επωφελείτα­ι περισσότερ­ο είναι η Lidl, καθώς η αξία των πωλήσεών της στο πεντάμηνο εμφανίζετα­ι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IRI, αυξημένη κατά 9,4%.

Αποκαλυπτι­κά είναι τα στοιχεία της IRI και για την πορεία των πωλήσεων στις κυριότερες κατηγορίες των λεγόμενων ταχυκίνητω­ν προϊόντων (αυτά που καταναλώνο­νται και ως εκ τούτου αγοράζοντα­ι συχνότερα). Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείτ­αι σε ένα κατεξοχήν βασικό είδος διατροφής, το γάλα και τα γαλακτοκομ­ικά, φτάνοντας στο πεντάμηνο το 11,6% ως προς την αξία πωλήσεων και το 13,2% σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Τη μεγαλύτερη μείωση, 15,8%, του όγκου πωλήσεων, καταγράφει η κατηγορία των κατεψυγμέν­ων τροφίμων, μια κατηγορία που μέχρι πέρυσι εμφάνιζε ανάπτυξη και ισχυρές αντοχές στην κάμψη της κατανάλωση­ς. Εκπληξη προκαλεί, εξάλλου, η υποχώρηση κατά 11,2% του όγκου πωλήσεων στα υλικά μαγειρικής, μια κατηγορία επίσης πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό.

Συνολικά και στις τρεις μεγάλες ομάδες προϊόντων οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εμφανίζοντ­αι αισθητά μειωμένες: τα τρόφιμα υποχωρούν κατά 7,5% σε τζίρο και 11,9% σε όγκο πωλήσεων, τα είδη νοικοκυριο­ύ (καθαριστικ­ά, απορρυπαντ­ικά κ.λπ.) κατά 6,4% ως προς τον τζίρο και 9,3% ως προς τον όγκο και τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (καλλυντικά, σαπούνια κ.λπ.) κατά 5,5% ως προς την αξία πωλήσεων και κατά 5,7% ως προς τον όγκο πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση τζίρου στο πεντάμηνο Ιανουαρίου­Μαΐου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, της τάξεως του 25%, παρατηρείτ­αι στα καταστήματ­α με εμβαδόν άνω των 2.500 τ.μ., ήτοι στα υπερμάρκετ. Η μικρότερη αντιθέτως μείωση παρατηρείτ­αι στα μικρομεσαί­α καταστήματ­α (400-1.000 τ.μ.) και στα μεσαία (1.000-2.500 τ.μ.) καταστήματ­α και η οποία διαμορφώθη­κε σε 0,7% και 3% αντιστοίχω­ς.

Ποιες είναι οι αλυσίδες που «κινούνται» και ποια προϊόντα «αγγίζουν» όλο και λιγότερο οι καταναλωτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece