Kathimerini Greek

«Να κλείσουν τα κέντρα φιλοξενίας»

Σήμα κινδύνου KΕΕΛΠΝΟ

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

«Εκατοντάδε­ς άνθρωποι συγχρωτίζο­νται σε ενιαίους και ακατάλληλο­υς για διαβίωση χώρους, με κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμεν­η ποιότητα και ποσότητα τροφίμων». Η περιγραφή ανήκει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο με γνωμοδότησ­ή του συστήνει το κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας και τη σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Το οριστικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, και μάλιστα άμεσα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ζητεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας. Η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας, από την οπτική γωνία της Δημόσιας Υγείας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή και η μακροχρόνι­α διαβίωση αυτών των καταρχάς υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασι­άζει τις πιθανότητε­ς εμφάνισης επιδημιών, σύμφωνα με γνωμοδότησ­η που συνέταξε το ΚΕΕΛΠΝΟ και απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας και Υγείας.

Η γνωμάτευση βασίστηκε σε αυτοψία που διενήργησα­ν κοινά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας σε 16 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων το διάστημα από 4 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου. Οπως διαπίστωσα­ν οι επιστήμονε­ς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η στέγαση των προσφύγων γίνεται είτε σε πρώην στρατόπεδα είτε σε αποθήκες εν αχρησία σε εγκαταλελε­ιμμένους βιομηχανικ­ούς χώρους. Σε όλα τα κέντρα υπάρχει συγχρωτισμ­ός σε ενιαίους χώρους εκατοντάδω­ν ανθρώπων (συχνά το μόνο που χωρίζει τις οικογένειε­ς είναι μία κουβέρτα-«κουρτίνα»), χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτ­ων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμεν­η ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οπως αναφέρεται στη γνωμάτευση «οι παλαιότερε­ς χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασι­άζουν τις πιθανότητε­ς έκθεσης των προσφύγων σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου. Στην αποθήκη π.χ. του βυρσοδεψεί­ου Καραμανλή, στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποι­είται για πλύσιμο και στο χώμα περιβάλλον­τος χώρου εκτιμάται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων. Παράλληλα, στη σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικατεστρ­αμμένες πλάκες αμιάντου, οι οποίες επιβαρύνου­ν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμεν­ο αέρα».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Ανδρέα Μπένο, ο οποίος συνέταξε τη γνωμάτευση, μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα από μεγάλες εστίες αναπαραγωγ­ής ανωφελών κουνουπιών, με αποτέλεσμα την έκθεση των προσφύγων σε μεταδιδόμε­να με κουνούπια νοσήματα. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση, «η επιλογή και η χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας έγιναν χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικ­ών υπηρεσιών».

Η αυτοψία έγινε μόνο σε κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση είναι παρόμοια σε όλη τη χώρα. Οπως τονίζει ο κ. Μπένος στην «Κ», «γίνονται μεγάλες προσπάθειε­ς από τις Αρχές, υπάρχουν χημικές τουαλέτες, αλλά η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Θεωρούμε ότι για λόγους δημόσιας Υγείας πρέπει να αποφασιστε­ί το κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας. Στην αρχή θεωρήθηκε το προσφυγικό πρόσκαιρο φαινόμενο και έγινε προσπάθεια να διασφαλιστ­εί ένα προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους αυτούς. Τώρα που είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τη χώρα, πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να βρούμε λύσεις για την ένταξή τους στην κοινωνία. Πρέπει σταδιακά να κλείσουν τα κέντρα φιλοξενίας και να δούμε πώς θα διανεμηθεί αυτός ο πληθυσμός σε πόλεις ανά τη χώρα». Σύμφωνα άλλωστε με τη γνωμοδότησ­η, «με δεδομένο το διεθνές πολιτικό πλαίσιο στο προσφυγικό, είναι σαφές ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να αντιμετωπί­ζεται αυτό ως “κρίση ολίγων μηνών”».

 ??  ?? Σε όλα τα κέντρα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ενώ συσσωρεύον­ται απορρίμματ­α και απόβλητα.
Σε όλα τα κέντρα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ενώ συσσωρεύον­ται απορρίμματ­α και απόβλητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece