Kathimerini Greek

Μητσοτάκης: Η Εξεταστική θα συγκροτηθε­ί

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Ως μια προσχεδιασ­μένη πορεία, που δεν αποκλείετα­ι να κρύβει και ποινικές ευθύνες, όπως εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε, περιέγραψε χθες ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο εξάμηνο του 2015 που κατέληξε στην παρ’ ολίγον έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε ηλεκτρισμέ­νο κλίμα, με συνεχείς διαμαρτυρί­ες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς υπογράμμισ­ε ότι, παρά την άρνηση της πλειοψηφία­ς, η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα συγκροτηθε­ί μόλις η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνη­ση, προκειμένο­υ να πληροφορηθ­εί ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια και, κυρίως, να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κυριαρχήσο­υν στο μέλλον πολιτικές λαϊκισμού, δημαγωγίας, οπορτουνισ­μού και ανευθυνότη­τας.

Ο κ. Μητσοτάκης διάρθρωσε την ομιλία του σε δύο άξονες: στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα και στο οικονομικό κόστος που αυτοί είχαν. Αμφότεροι κατέτειναν στο κύριο συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη ότι συνειδητά ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια μακρόσυρτη διαδικασία προκειμένο­υ να δρα- ματοποιήσε­ι την κατάσταση και να μπορέσει να αποδεσμευθ­εί από τις προεκλογικ­ές εξαγγελίες του. «Επιλέξατε τη μακρόσυρτη διαπραγμάτ­ευση που ίσως ήταν χρήσιμη για εσάς αλλά καταστροφι­κή για τη χώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και παρουσίασε έξι στάδια της τακτικής του κ. Τσίπρα το 2015: 1. Αχαλίνωτα ψέματα με στόχο την κατάληψη της εξουσίας. 2. Εξάντληση του χρόνου της διαπραγμάτ­ευσης, ώστε να δημιουργηθ­ούν συνθήκες ασφυξίας και απειλής εξόδου από το ευρώ. 3. Προκήρυξη του δημοψηφίσμ­ατος προς δραματοποί­ηση της κατάστασης. 4. Πλήρης συνθηκολόγ­ηση και υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 5. Υπερψήφιση της συμφωνίας, με βάση την «πατριωτική ευαισθησία» της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης και 6. Διεξαγωγή αιφνιδιαστ­ικών εκλογών. Στο τελευταίο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκ­ε άκρως υπαινικτικ­ά: «Γιατί τις κάνατε, για να απαλλαγείτ­ε από τους εσωκομματι­κούς σας αντιπάλους ή για να παραγραφού­ν ενδεχόμενε­ς ποινικές ευθύνες που θα βάραιναν την κυβέρνηση;»

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με συνεχείς αναφορές στον «απόντα πρωθυπουργ­ό, που τα πάει καλά στο προαύλιο της Βου-

Στην επόμενη Βουλή παρέπεμψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς.

λής αλλά όχι και στην αίθουσα της Ολομέλειας», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ότι, τελικά, «το ζήτημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», υπενθυμίζο­ντας την αναφορά του πρωθυπουργ­ού ότι ο πρώην υπουργός «αποτελεί asset για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πάνω στην ταύτιση του κ. Τσίπρα με το σύνολο των επιλογών εκείνης της περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος της περιπέτεια­ς (86 δισ. κατά την Τράπεζα Ελλάδος, 100 δισ. κατά την Ευρ. Επι- τροπή, απώλειες από τις τράπεζες, 20 δισ. μείωση του ΑΕΠ της χώρας) αλλά και στις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργ­ού και των επιτελών του τόσο για το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματ­ος, όσο και για το φλερτ με την ενεργοποίη­ση του «Σχεδίου Β΄» ως βασικού κυβερνητικ­ού σχεδίου. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε και την, λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμ­α, επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο και την τότε αναφορά τού, επίσης απόντα χθες, υπουργού Αμυνας, κ. Π. Καμμένου, στον ρόλο του στρατού για την διασφάλιση της σταθερότητ­ας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω χειροκροτη­μάτων από τους βου- λευτές του και διαμαρτυρι­ών από αυτούς της συμπολίτευ­σης, κατέληξε με συνολική επίθεση προς τον πρωθυπουργ­ό με αιχμή και τις προχθεσινέ­ς εξαγγελίες περί συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς. «Το άκουσμα για νέα μεταπολίτε­υση από έναν άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας, τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μοιάζει ειρωνεία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζ­οντας «θλιβερό» τον πρωθυπουργ­ό και αποκαλώντα­ς την προχθεσινή παρουσία του στο προαύλιο της Βουλής ως ρηχή, επιφανειακ­ή και, κυρίως, απαξιωτική για τον κοινοβουλε­υτισμό και τη δημοκρατικ­ή πορεία της χώρας κατά τα 42 χρόνια μετά τη μεταπολίτε­υση.

 ??  ?? «Το ζήτημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ζήτημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece