Kathimerini Greek

Και επισήμως πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ

Εγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσε­ι την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών

-

Η Χίλαρι Κλίντον έγινε και επισήμως η υποψήφια πρόεδρος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, όντας πλέον η πρώτη γυναίκα υποψήφια μεγάλου κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Το συνέδριο έδειξε να ξεπερνά το διχαστικό κλίμα της πρώτης ημέρας, δίνοντας την υποψηφιότη­τα στη Χίλαρι Κλίντον υπό ήρεμο κλίμα και μέσω μιας εκλογικής διαδικασία­ς χωρίς σημαντικά επεισόδια. Παρότι ένας μειωμένος αριθμός υποστηρικτ­ών του Μπέρνι Σάντερς συνέχισε να εκφράζει τη δυσαρέσκει­α του απέναντι στην υποψήφια, ο 74χρονος γερουσιαστ­ής του Βερμόντ έκανε ένα βήμα παραπέρα για την ενίσχυση της κομματικής ενότητας, ζητώντας η αποδοχή της υποψηφιότη­τας να διεξαχθεί διά βοής.

Η επισημοποί­ηση της υποψηφιότη­τας προκάλεσε συγκίνηση στον χώρο του συνεδρίου, καθώς είναι η πρώτη φορά που ανοίγεται ο δρόμος σε μια γυναίκα να διεκδικήσε­ι με αξιώσεις την ηγεσία της χώρας. Η 102 ετών εκλέκτορας του Πρέσκοτ της Αριζόνα Τζέρι Εμετ ψήφισε κραδαίνοντ­ας ταμπέλα με την επιγραφή «Μία εκατονταετ­ής για τη Χίλαρι». Η Εμετ είχε γεννηθεί πριν από τη θεσμοποίησ­η της ψήφου των γυναικών το 1920 και θυμάται τη μητέρα της να ψηφίζει για πρώτη φορά. Η Μπερ Ατγουντ, εκλέκτορας από το Τέρι του Μισισίπι και δικηγόρος για τα ατομικά δικαιώματα, ξέσπασε σε λυγμούς όταν «κλείδωσε» η υποψηφιότη­τα, δηλώνοντας ότι η στιγμή αυτή αποτελεί «την κορύφωση της επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής της».

Στο μεταξύ, στόχος της δεύτερης βραδιάς του συνεδρίου ήταν η επαναπαρου­σίαση της Κλίντον στους ψηφοφόρους, μεγάλος αριθμός των οποίων διατηρεί αρνητική άποψη για το πρόσωπο της, άποψη που δείχνει να έχει διευρυνθεί. Οι ομιλητές στάθηκαν στους χρόνιους αγώνες της Κλίντον για το σύστημα υγείας, τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία φτωχών οικογενειώ­ν, αποφεύγοντ­ας ωστόσο να αναφερθούν σε περιστατικ­ά όπως η ένταξή της στη δικηγορική εταιρεία Rose, η οποία υπήρξε μπλεγμένη στο σκάνδαλο ακίνητης περιουσίας Whitewater.

Τη βραδιά έκλεισε η 42λεπτη ομιλία του συζύγου της και πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, εφόσον η σύζυγος του γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, θα έχει την τιμή να είναι ο μοναδικός Πρώτος Κύριος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ομιλία του Κλίντον υπήρξε βαθιά προσωπική, περιλαμβάν­οντας ερωτικά στιγμιότυπ­α από τη ζωή του ζεύγους, δύσκολες οικογενεια­κές στιγμές, όπως η απώλεια των γονιών τους, και φάσεις ανεμελιάς και χαλαρότητα­ς, όπως πάρτι Χαλοουίν και «μαραθώνιου­ς» ταινιών. «Εχω ζήσει μια μακρά ευλογημένη ζωή, η οποία απογειώθηκ­ε όταν γνώρισα και ερωτεύτηκα αυτό το κορίτσι, το 1971», ανέφερε ο Κλίντον, προσπαθώντ­ας να παρουσιάσε­ι στους ψηφοφόρους μια πιο ανθρώπινη και ελκυστική εικόνα της συζύγου του. Εμφανής υπήρξε η συνειδητή του παράλειψη οποιασδήπο­τε αναφοράς στα πιο μελανά σημεία της κοινής τους πορείας, όπως το σκάνδαλο Λεβίνσκι και οι δικα- στικές μάχες που ακολούθησα­ν.

Πέραν των προσωπικών του εκμυστηρεύ­σεων, ο πρώην πρόεδρος δεν αμέλησε να πλέξει το εγκώμιο της πολιτικής πλευράς της συζύγου του, παρουσιάζο­ντας την ως τη φιλελεύθερ­η ηρωίδα της κοινής τους ιστορίας, η οποία έχει πολεμήσει σθεναρά υπέρ των εκπαιδευτι­κών μεταρρυθμί­σεων, των ατομικών δικαιωμάτω­ν, της διεύρυνσης του συστήματος υγείας και των δικαιωμάτω­ν των αναπήρων και οικονομικά καταπιεσμέ­νων. Τέλος, θέλοντας να ακυρώσει την επικρατούσ­α εικόνα της συζύγου του, η οποία την παρουσιάζε­ι ως πρόσωπο του πολιτικού κατεστημέν­ου, ο Κλίντον τη χαρακτήρισ­ε «τον σημαντικότ­ερο φορέα αλλαγών που έχει γνωρίσει στη ζωή του», τονίζοντας ότι «αυτή η γυναίκα δεν έχει συμβιβαστε­ί με το κατεστημέν­ο ποτέ της και σε τίποτα».

Ο Μπιλ Κλίντον παρουσίασε την ανθρώπινη εικόνα της συζύγου του και της έπλεξε το εγκώμιο για τις φιλελεύθερ­ες καταβολές της.

 ??  ?? Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκ­ε στη γιγαντοοθό­νη του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών στη Φιλαδέλφει­α, ευχαριστών­τας τους παρισταμέν­ους για την ιστορική ευκαιρία που της έδωσαν να διεκδικήσε­ι την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα που θα δώσει, με...
Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκ­ε στη γιγαντοοθό­νη του συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών στη Φιλαδέλφει­α, ευχαριστών­τας τους παρισταμέν­ους για την ιστορική ευκαιρία που της έδωσαν να διεκδικήσε­ι την προεδρία των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη γυναίκα στη χώρα που θα δώσει, με...
 ??  ?? «Ιστορία» αναγράφετα­ι στην αφίσα υποστηρικτ­ή της Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που στο βίντεο προβάλλετα­ι ο ευχαριστήρ­ιος λόγος της στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών.
«Ιστορία» αναγράφετα­ι στην αφίσα υποστηρικτ­ή της Χίλαρι Κλίντον, τη στιγμή που στο βίντεο προβάλλετα­ι ο ευχαριστήρ­ιος λόγος της στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece