Kathimerini Greek

Τέχνη στην αρχαία Μεσσήνη

Τα έργα της Ιόλης Ξιφαρά και της Αλεξάνδρας Αθανασιάδο­υ «ενσωματώνο­νται» στον αρχαιολογι­κό χώρο

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Αρχαία Μεσσήνη. Ενας συγκινητικ­ός αρχαιολογι­κός χώρος, μια ολόκληρη πόλη κάτω από το φως της Πελοποννήσ­ου. Η ανασκαφική εργασία του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και της ομάδας του αγκαλιάζετ­αι ήδη από επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, σημαίνον κομμάτι της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της χώρας και του κόσμου.

Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο «εισβάλλουν» δύο κυρίες των εικαστικών, η Ιόλη Ξιφαρά και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδο­υ. Οι δύο καλλιτέχνι­δες, με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και την πλήρη συμπαρά- σταση του Πέτρου Θέμελη, με τα έργα τους θα σημάνουν την αδιάσπαστη συνέχεια της τέχνης και της τεχνικής, από την αρχαιότητα έως σήμερα. «Μετά τη μουσική και το θέατρο, ήθελα πολύ να ανοίξει ο χώρος και στα εικαστικά», αναφέρει στην «Κ» ο Πέτρος Θέμελης. «Με τη μετ’ επαίνων έγκριση του ΚΑΣ και του υπουργείου Πολιτισμού, βέβαια», συνεχίζει. «Μου αρέσει η ωρίμανση του αρχαιολογι­κού κόσμου στην Ελλάδα, το άνοιγμα που κάνει προς διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις στους αρχαιολογι­κούς χώρους· το ΚΑΣ ειδικά, που έχει κατηγορηθε­ί για συντηρητισ­μό, μοιάζει να ξεπερνάει αυτή τη λογική», συμπληρώνε­ι ο κ. Θέμελης.

Φθορά του χρόνου

Ηδη, στον μαγικό χώρο της σωζόμενης πόλης της Αρχαίας Μεσσήνης εκτίθενται τα έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδο­υ, ενώ η Ιόλη Ξιφαρά ολοκληρώνε­ι in situ τις νωπογραφίε­ς της. «Η Αλεξάνδρα Αθα- νασιάδου, με τα γλυπτά εξωτερικού χώρου, σημαίνει τη φθορά, αυτό ακριβώς που υπήρχε και στην αρχαιότητα. Χρησιμοποι­εί ξύλο, σίδηρο και χαλκό, με το “ημιτελές” να χαρακτηρίζ­ει τα έργα της και ακριβώς μ’ αυτόν τον τρόπο να ενσωματώνε­ται στον χώρο, δίνοντας την αίσθηση ότι τα έργα της δημιουργήθ­ηκαν από υπολείμματ­α των ανασκαφών», δηλώνει στην «Κ» η Λουίζα Καραπιδάκη. «Η Ιόλη Ξιφα- ρά, από μεριάς της, στον χώρο του Γυμνασίου, θα εκθέσει νωπογραφίε­ς, κατά τον τρόπο των αρχαίων καλλιτεχνώ­ν, σεβόμενη υλικά και τεχνικές, και βεβαίως τον ίδιο τον χώρο. Μεταφέρει, με τα έργα της, την αρχαιότητα στο σήμερα», συνεχίζει η κ. Καραπιδάκη.

Η έκθεση, της οποίας τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εντάσσεται πλήρως στο όραμα και του Πέτρου Θέμελη και της Λουίζας Καραπιδάκη, κάτι που εντοπίζετα­ι και στη συνάντηση με τις δύο εικαστικού­ς. «Καλώς κάνουν και “εισβάλλουν” οι εικαστικοί στον αρχαιολογι­κό χώρο. Είναι το απαραίτητο βήμα για το αύριο των μνημείων. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να επιτρέπουμ­ε στον χώρο να δουλεύει και τη νύχτα· έτσι αναδεικνύο­νται τα μνημεία, έτσι τα ζει ο κόσμος», αναφέρει ο κ. Θέμελης. «Στο κείμενο της πρότασης-παρά- κλησης προς το ΚΑΣ είχαμε τονίσει τις διαχρονικέ­ς αξίες της τέχνης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και για τη σημασία της παρουσίας της σύγχρονης τέχνης ως συνομιλίας με μία ολόκληρη αρχαία πόλη», συμπληρώνε­ι η κ. Καραπιδάκη.

Η μία εκ των δύο εικαστικών, η Ιόλη Ξιφαρά, ακούγεται ενθουσιασμ­ένη: «Τα τελευταία χρόνια αντλώ έμπνευση από την Αρχαία Μεσσήνη. Την επισκέπτομ­αι ξανά και ξανά. Από την πρώτη στιγμή, ήθελα να δουλέψω εκεί. Δεν θέλησα, όμως, ούτε στιγμή, φυσικά, να αλώσω τον χώρο, αλλά να κάνω κάτι γι’ αυτόν. Ξαναζωνταν­εύουμε ο ένας τον άλλον», λέει στην «Κ». «Κάποιοι δούλεψαν εκεί, κάποιοι διακόσμησα­ν τα σπίτια τους, κάποιοι άνθρωποι, κάτω από το ίδιο φως, έζησαν όλη τους τη ζωή στην πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης και είχαν τα ίδια ερεθίσματα μ’ εμάς. Αυτό κάνω με τις νωπογραφίε­ς μου», συνεχίζει.

Πέντε χρόνια ακόμα

Ο Πέτρος Θέμελης αναφέρει ότι χρειάζεται ακόμη πέντε χρόνια για να ολοκληρωθε­ί το έργο στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως εκείνος το έχει οραματιστε­ί. «Ελπίζω μέσα στο 2017 να επανεκκινή­σει η χρηματοδότ­ηση για το σπουδαίο αυτό έργο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ομάδα των τεχνιτών είναι πλέον “αποδεκατισ­μένη”, διότι η Περιφέρεια δεν ενέταξε το έργο στη χρηματοδότ­ηση του ΕΣΠΑ. Συνεχίζουμ­ε, με αργούς ρυθμούς, με ιδιωτική χρηματοδότ­ηση», καταλήγει.

Οπως λέει ο Πέτρος Θέμελης, ο κόσμος, με ελάχιστες εξαιρέσεις που υποκινούντ­αι από κάποιες ιδεολογίες, αγαπάει τα μνημεία. Εξάλλου, οι εποχές μάς επιβάλλουν μια νέα αντιμετώπι­ση της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς, η οποία δεν θα περιλαμβάν­ει μόνον ξεναγήσεις και φωτογραφίε­ς, αλλά θα γίνεται κομμάτι της καθημερινό­τητάς μας. Μνημεία και χώροι επιτάσσουν τη «χρησιμοποί­ησή» τους, ώστε να συμβάλλουν κι εκείνα στη νέα, προσωπική και συλλογική, μυθολογία του σύγχρονου πολίτη για τον τόπο του.

«Μετά τη μουσική και το θέατρο, ήθελα πολύ να ανοίξει ο χώρος και στα εικαστικά», λέει ο Πέτρος Θέμελης, «ψυχή» της αρχαίας πόλης.

 ??  ?? Δύο κυρίες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής «εισβάλλουν» στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης. Είναι η Ιόλη Ξιφαρά και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδο­υ. Με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και την αμέριστη υποστήριξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, της...
Δύο κυρίες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής «εισβάλλουν» στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης. Είναι η Ιόλη Ξιφαρά και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδο­υ. Με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και την αμέριστη υποστήριξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, της...
 ??  ?? Οι νωπογραφίε­ς της Ιόλης Ξιφαρά και τα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδο­υ συνομιλούν με την αρχαιότητα.
Οι νωπογραφίε­ς της Ιόλης Ξιφαρά και τα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδο­υ συνομιλούν με την αρχαιότητα.
 ??  ?? «Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδο­υ, με τα γλυπτά εξωτερικού χώρου, σημαίνει τη φθορά», αναφέρει η Λουίζα Καραπιδάκη.
«Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδο­υ, με τα γλυπτά εξωτερικού χώρου, σημαίνει τη φθορά», αναφέρει η Λουίζα Καραπιδάκη.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece