Kathimerini Greek

«Εξαφανίστη­κε» πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Καταγγελίε­ς για ύποπτους χειρισμούς στην υπόθεση του 52χρονου «βαρώνου της κοκαΐνης» Αλέξανδρου Αγγελόπουλ­ου ερευνούν αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ελέγχονται πρόσφατες αποφάσεις της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών και Πειραιώς, βάσει των οποίων διεγράφη χρηματική ποινή 20 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον «Eλληνα Εσκομπάρ» για τη μεταφορά 5,4 τόνων κοκαΐνης.

Καταγγελίε­ς για ύποπτους χειρισμούς της Δικαιοσύνη­ς στην υπόθεση του 52χρονου «βαρώνου της κοκαΐνης» Αλέξανδρου Αγγελόπουλ­ου ερευνούν τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ελέγχονται πρόσφατες αποφάσεις της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθήνας και Πειραιά, με βάση τις οποίες διαγράφηκε χρηματική ποινή 20 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον «Ελληνα Εσκομπάρ» για τη μεταφορά 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa I», τον Ιούλιο του 2004. Η υπόθεση έρχεται στο φως ένα χρόνο μετά την προσωρινή αποφυλάκισ­η του Αγγελόπουλ­ου, τον Ιούνιο του 2015, χάρη –και τότε– σε μια σειρά από «περίεργες» δικαστικές αποφάσεις και μεθοδεύσει­ς, τις οποίες είχε αποκαλύψει η «Κ».

Από νέα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ», προκύπτει συγκεκριμέ­να ότι στα τέλη Μαρτίου 2016, η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε διαγραφή της ποινής των 20 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον Αλέξαν- δρο ή «Αλέκο» Αγγελόπουλ­ο με το αιτιολογικ­ό ότι η επιβολή της χρηματικής ποινής «συγχωνεύτη­κε» με απόφαση του Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιά και άρα, αρμόδια για την επιβολή του προστίμου ήταν η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά. Στο σχετικό έγγραφο (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») υπήρχε η επισήμανση ότι το πρόστιμο των 20 εκατ. ευρώ είχε βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Κατερίνης, όπου υπάγεται ο 52χρονος.

Ομως, τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση της Εισαγγελία­ς της Αθήνας, η Εισαγγελία του Πειραιά αντί να επικυρώσει το πρόστιμο προχώρησε στην ανάκλησή του, ζητώντας από τη ΔΟΥ Κατερίνης να άρει τη δέσμευση ακινήτων, λογαριασμώ­ν και μετοχών του 52χρονου. Το σχετικό έγγραφο - απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Παρακαλούμ­ε για την έκδοση ΤΑΦΕ (Ταμειακού Φύλλου Επιστροφής) του χρηματικού καταλόγου, με τον οποίο βεβαιώθηκα­ν στη ΔΟΥ Κατερίνης η χρηματική ποινή των 20 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε με τη συγχωνευτι­κή απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιά». Τα παραπάνω στοιχεία έχουν τεθεί υπόψη διωκτικών - ελεγκτικών αρχών που έχουν και στο παρελθόν ασχοληθεί ενεργά με τη δράση του Αλέξανδρου Αγγελόπουλ­ου, ενώ για την υπόθεση αναμένεται να ενημερωθεί και η ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς.

Περίεργες αποφάσεις

Ο επονομαζόμ­ενος «Ελληνας Εσκομπάρ» ή «χοντρός», όπως τον αποκαλούσα­ν αξιωματούχ­οι των ελληνικών και αμερικανικ­ών διωκτικών αρχών, είχε αποφυλακισ­τεί τον περασμένο Ιούνιο, μετά 11 χρόνια κάθειρξης, χάρη –κυρίως– στην απόφαση, το 2011, του Πενταμελού­ς Εφετείου Κακουργημά­των Πειραιά που «έσπαγε» τα ισόβια μετατρέπον­τάς τα σε κάθειρξη 22 ετών. Το δικαστήριο είχε, τότε, αναγνωρίσε­ι στον Αγγελόπουλ­ο το ελαφρυντικ­ό του πρότερου έντιμου βίου. Επί της συγκεκριμέ­νης απόφασης, ωστόσο, ο εισαγγελέα­ς είχε ασκήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίε­ς, είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Περιέργως, όμως, η από- φαση επί της αναίρεσης που απέρριπτε τα ελαφρυντικ­ά και «αναβίωνε» την πρωτόδικη, ισόβια καταδίκη του Αγγελόπουλ­ου καθαρογράφ­ηκε και κοινοποιήθ­ηκε στους άμεσα ενδιαφερομ­ένους τη 17η Ιουνίου 2015, δηλαδή μία ημέρα μετά την αποφυλάκισ­ή του από τις φυλακές Πάτρας, τη 16η Ιουνίου, με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Παρασκευόπ­ουλου (είχε εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του).

Τελικώς και ενώ η υπόθεση πήρε δημοσιότητ­α, ο 52χρονος συνελήφθη εκ νέου την 22α Σεπτεμβρίο­υ 2015 έξω από το σπίτι του στους Νέους Πόρους Πιερίας κατά παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά. Είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου, που διέτασσε να συνεχιστεί η εκτέλεση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, που του είχε πρωτοδίκως επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2005. Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλ­ος είχε συλληφθεί στη Γερμανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Είχε προηγηθεί ρεσάλτο ανοιχτά του Γιβραλτάρ στο «Africa 1», το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,5 τόνους κοκαΐνης.

Διεγράφη χρηματική ποινή 20 εκατ. ευρώ, που του είχε επιβληθεί για τη μεταφορά 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa I», τον Ιούλιο του 2004.

 ??  ?? Το «Africa I», το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,5 τόνους κοκαΐνης.
Το «Africa I», το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,5 τόνους κοκαΐνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece