Kathimerini Greek

Η ExxonMobil

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

συμμετέχει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση τριών κοιτασμάτω­ν πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υψηλές προσδοκίες για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτω­ν στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνεται μέχρι και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στη Ν. Κρήτη, δημιουργού­ν τα αποτελέσμα­τα του τρίτου γύρου παραχωρήσε­ων της κυπριακής κυβέρνησης για τα οικόπεδα 6, 8 και 10. Τη μεγάλη έκπληξη στον διαγωνισμό έκανε η αμερικανικ­ή εταιρεία ExxonMobil, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων, και η οποία για πρώτη φορά εμφανίζετα­ι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από κοινού με την Qatar Petroleum, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία υγροποίηση­ς φυσικού αερίου, διεκδικούν το οικόπεδο 10 που συγκεντρών­ει και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμ­ό μεταξύ των τριών προς παραχώρηση οικοπέδων. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η συμμαχία των ευρωπαϊκών εταιρειών ΕΝΙ και Total, με αυτόνομη παρουσία ήδη στην ΑΟΖ της Κύπρου, που ενώσαν για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία τους τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσο­υν τα οικόπεδα 6 και 10. Η τρίτη έκπληξη ήρθε από την νορβηγική Statoil, η οποία διεκδικεί επίσης το οικόπεδο 10. Το ίδιο οικόπεδο διεκδικεί και κοινοπραξί­α των εταιρειών Cairn (Βρετανία - Σκωτία), Delek (Iσραήλ) και Αvner (Ισραήλ). Προσφορά για το οικόπεδο 8 κατέθεσε η ιταλική ΕΝΙ αυτόνομα.

Η παρουσία πετρελαϊκώ­ν μεγάλου βεληνεκούς στην ΑΟΖ της Κύπρου αναθερμαίν­ει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκή­ς βιομηχανία­ς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δείχνει προεξόφλησ­η ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου σε μεσομακροπ­ρόθεσμο ορίζοντα. Παράγοντες της ενεργειακή­ς αγοράς, αξιολογώντ­ας τις θετικές εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επόμενο γύρο παραχωρήσε­ων. Θυμίζουν το ενδιαφέρον της αμερικανικ­ής ExxonMobil που είχε αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα για την περιοχή της Κρήτης και σημειώνουν ότι η τύχη του τότε διαγωνισμο­ύ θα ήταν πολύ διαφορετικ­ή εάν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοπο­ιήθηκαν είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα. Ο νέος γύρος, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασ­μένος τόσο σε ό,τι αφορά τις σεισμικές έρευνες όσο και το τεμάχισμα των οικοπέδων (έκταση).

Θα πρέπει να σημειωθεί το ενδιαφέρον της γαλλικής Total για την περιοχή του Ιονίου, όπου διεκδικεί δύο οικόπεδα από κοινού με τα ΕΛΠΕ και την Ιταλική Edison. H εικόνα που μεταφέρετα­ι από πλευράς των ΕΛΠΕ, πάντως, είναι ότι ανεξάρτητω­ς του αποτελέσμα­τος του προηγούμεν­ου γύρου παραχωρήσε­ων, το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκώ­ν για τα ελληνικά κοιτάσματα παραμένει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίε­ς, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες του κλάδου για τη συμμετοχή τους στις περιοχές που έχουν αναλάβει για έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων. Από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας δεν έχει ανακοινωθε­ί, επισήμως τουλάχιστο­ν, κάποιο σχέδιο για νέο γύρο παραχωρήσε­ων, αν και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ).

Τη μεγάλη έκπληξη στον διαγωνισμό έκανε η αμερικανικ­ή Exxon Mobil που από κοινού με την Qatar Petroleum διεκδικούν το οικόπεδο 10.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece