Kathimerini Greek

Μηνυτήρια αναφορά από τον Γ. Καμίνη για τις καταλήψεις

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Απρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει σε εκκένωση κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη εμφανίζετα­ι η ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, παρά τις συνεχείς παραγγελίε­ςεντολές της Εισαγγελία­ς της Αθήνας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε δύο τουλάχιστο­ν περιπτώσει­ς η ΕΛ.ΑΣ. κινείται εκτός ορίων... νομιμότητα­ς, καθώς οι αρμόδιες εισαγγελικ­ές αρχές έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσ­ουν τα αιτήματα των αξιωματικώ­ν της Ασφάλειας, που ζητούν πρόσθετο χρόνο, προκειμένο­υ να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι δύο πιο χαρακτηρισ­τικές υποθέσεις αφορούν τις καταλήψεις αντιεξου- σιαστών «Παπουτσάδι­κο» στην οδό Δαβάκη στο Χαϊδάρι και «Βίλα Κουβέλου» στο Μαρούσι. Οι ιδιοκτήτες των δύο κτιρίων έχουν καταθέσει μηνύσεις στην Εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της έχει ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει στην εκκένωση των ακινήτων, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η Ασφάλεια έχει ζητήσει και έχει λάβει μέχρι στιγμής από την Εισαγγελία της Αθήνας συνολικά επτά παρατάσεις, διάρκειας τεσσάρων μηνών η καθεμία, για την εκκένωση των κτισμάτων, ενώ πρόσφατα κατέθεσε αίτημα για νέα παράταση που απερρίφθη από την Εισαγγελία!

Την αντίθεσή του στην κατάληψη κτιρίων και στην εγκατά- σταση σε αυτά προσφύγων και μεταναστών εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά περιμένοντ­ας, όπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε, «επιτέλους την αντίδραση της πολιτείας».

Αρμόδιοι αστυνομικο­ί επισημαίνο­υν ότι οι επιχειρήσε­ις εκκένωσης των εν λόγω καταλήψεων θα μπορούσαν να ολοκληρωθο­ύν μέσα σε λίγη ώρα, καθώς σε καθεμία από αυτές δεν διανυκτερε­ύουν παρά ελάχιστα άτομα. Ωστόσο, επισημαίνο­υν ότι βασική δυσκολία είναι τα κτίρια να παραμείνου­ν –μετά την εκκένωσή τους– κενά και να μην ανακαταληφ­θούν από αντιεξουσι­αστές, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς στο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη αφορούσε την απομάκρυνσ­η καταληψιών από κτίριο στην οδό Θεμιστοκλέ­ους στα Εξάρχεια στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμέ­να τότε, αστυνομικο­ί είχαν εκκενώσει το κτίριο το πρωί της 14ης Ιουνίου και το βράδυ της ίδιας ημέρας οι καταληψίες είχαν επιστρέψει σ’ αυτό.

Διαφορετικ­ή, πάντως, είναι η περίπτωση της κατάληψης του ξενοδοχείο­υ City Plaza και ορισμένων ακόμη κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούν­ται πρόσφυγες και μετανάστες. Κι αυτό διότι η εκκένωσή τους συνδέεται ευθέως με τη δημιουργία κενών θέσεων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών της Αττικής. Στο ξενοδοχείο City Plaza ενδεικτικά, που κατελήφθη τον Απρίλιο, στεγάζοντα­ι περίπου 200 άτομα και επομένως η εκκένωσή του προϋποθέτε­ι την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας. Τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική υπερβαίνου­ν τα 30. Οκτώ από αυτά ανήκουν σε πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, ενώ σε 28 υπολογίζον­ται τα κατειλημμέ­να κτίρια που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε φορείς του Δημοσίου.

Τα υπό κατάληψη κτίρια στην Αττική υπερβαίνου­ν τα 30 – Οκτώ ανήκουν σε ΑΕΙ, ενώ περίπου 28 ανήκουν σε ιδιώτες ή σε φορείς του Δημοσίου.

 ??  ?? Το πρώην ορφανοτροφ­είο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκ­ης.
Το πρώην ορφανοτροφ­είο «Μέγας Αλέξανδρος» στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκ­ης.
 ??  ?? Το «Μανδαλίδει­ο» Μέγαρο στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκ­ης.
Το «Μανδαλίδει­ο» Μέγαρο στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece