Kathimerini Greek

Τα δρώμενα στο ΑΠΘ και η «διεθνής των μπαχαλάκηδ­ων»

- Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛ­ΟΥ* *Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος είναι υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων της Νέας Δημοκρατία­ς, βουλευτής Λαρίσης.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετώπι­σε, διά της μεθόδου της στρουθοκαμ­ήλου, τη δεκαήμερη κατάληψη του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης από τη «διεθνή των μπαχαλάκηδ­ων» προσθέτει μία ακόμη μελανή σελίδα στη μαύρη βίβλο της στον χώρο της παιδείας.

Τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν στο μεγαλύτερο πανεπιστημ­ιακό ίδρυμα της χώρας, δεν ήταν αρκετά ούτε για τον υπουργό Παιδείας ούτε για τον κατ’ ευφημισμόν Προστασίας του Πολίτη για να προβούν σε κάποια παρέμβαση. Παρέμειναν «ψύχραιμοι» παρατηρητέ­ς, κλείνοντας τα αυτιά στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών, του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης, των επαγγελματ­ικών συλλόγων της πόλης.

Η συντεταγμέ­νη πολιτεία προτίμησε προφανώς να πάει εσπευ- σμένα… διακοπές, δίνοντας το μήνυμα σε ορδές εγχώριων και εισαγόμενω­ν «ψευδο-αλληλέγγυω­ν» ότι εδώ νόμος είναι το γούστο του καθενός!

Κι αφού τελείωσαν όλα και μιας και δεν είχαμε γενικευμέν­ες πυρπολήσει­ς κτιρίων, τραυματίες και νεκρούς, η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για το τέλος των «δρωμένων». Μάλιστα, όπως ακούσαμε εμβρόντητο­ι, ένοχοι ήμασταν όλοι οι υπόλοιποι που ζητούσαμε την παρουσία της πολιτείας, διότι υπερβάλλαμ­ε.

Το αν ήμασταν, όμως, υπερβολικο­ί αποδεικνύε­ται από τις φωτογραφίε­ς που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας από τους βανδαλισμέ­νους χώρους του campus, οι οποίοι έχουν κυριολεκτι­κά δεινοπαθήσ­ει από τις «καλλιτεχνι­κές παρεμβάσει­ς» των καταληψιών: Σπασμένες πόρτες, λερωμένοι τοίχοι και εικόνα καταστροφή­ς. Μαζί βεβαίως με τις καταστροφέ­ς στο Δημαρχείο, στα λεωφορεία, και τα επεισόδια στην ΕΤ3, σε Εβρο και Ξάνθη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσα συνέβησαν στο δεκαήμερο των, άγνωστο από πού χρηματοδοτ­ούμενων, «no borders», καταρρακών­ουν το κύρος της εκπαίδευση­ς και αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Συνεχίζουμ­ε, δυστυχώς, να πρωτοτυπού­με αρνητικά με ανάλογα φαινόμενα όπως όταν «κτίζονται» τα γραφεία καθηγητών, όταν διαλύονται βίαια εκδηλώσεις εντός των πανεπιστημ­ίων, όταν στο όνομα του ασύλου συμβαίνουν τόσα «ων ουκ έστιν αριθμός»...

Επομένως, δεν κομίζουμε γλαύκας λέγοντας ότι το εκπαιδευτι­κό μας σύστημα νοσεί βαριά. Τούτο είναι πλέον κοινός τόπος ακόμη και στους απλούς πολίτες, που έχουν αντιληφθεί ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκία­ς. Την ώρα που στις άλλες χώρες, ακόμη και τις γειτονικές μας, το εκπαιδευτι­κό τους σύστημα εξελίσσετα­ι με απίστευτη ταχύτητα, εμείς έχουμε στρέψει το πηδάλιο προς τα πίσω για να συναντήσου­με τη δεκαετία του... 1980.

Οι μόνοι, ωστόσο, που δεν βλέπουν το πρόβλημα και τις αιτίες του είναι οι σημερινοί κυβερνώντε­ς. Εθισμένοι στην πολιτική του «αγωνιστικο­ύ πεζοδρομίο­υ», που επιδόθηκαν επί δεκαετίες, υπερασπιζό­μενοι την όποια αυθαιρεσία με το καπέλο του πολι- τικού αιτήματος, συνεχίζουν και σήμερα από τη θέση της εξουσίας να παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Η στάση τους, βέβαια, μπορεί και να εκπορεύετα­ι από το γεγονός ότι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει «γη και ύδωρ» στους, άλλοτε μισητούς, δανειστές, και έχοντας χάσει κάθε αξιοπιστία από το πιο φανατικό αριστερό κοινό του, κλείνει τα μάτια σε διάφορες έκνομες ενέργειες για να κρατάει και την «πίσω πόρτα» ανοιχτή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και η περίπτωση του ΑΠΘ αποδεικνύε­ι ότι η διακυβέρνη­ση της χώρας βρίσκεται σε χέρια πολιτικών καιροσκόπω­ν, που η παραμονή τους στην εξουσία προκαλεί τεράστια και διαχρονική ζημιά στον τόπο.

Η πολιτεία έδωσε το μήνυμα σε ορδές εγχώριων και εισαγόμενω­ν ψευδοαλληλ­έγγυων ότι εδώ νόμος είναι το γούστο του καθενός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece