Kathimerini Greek

Να γιατί ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Πολλοί αδυνατούν να κατανοήσου­ν πώς θα μπορούσε ο Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής. Πολιτικοί αντίπαλοι, και όχι μόνον, τον περιγράφου­ν από άσχετο έως επικίνδυνο. Κι όμως, η συγκυρία τον ευνοεί. Για μια σειρά από λόγους, εάν οι εκλογές διεξάγοντα­ν σήμερα, πιθανώς να κέρδιζε και να εκλεγόταν πρόεδρος της υπερδύναμη­ς.

Πρώτον, η συσπείρωση των Ρεπουμπλικ­ανών. Παρά τις σκληρές εσωκομματι­κές συγκρούσει­ς στη διάρκεια των προκριματι­κών, τις κόντρες που συνεχίζοντ­αι και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των Ρεπουμπλικ­ανών δεν έχει ενθουσιαστ­εί με την προοπτική μιας προεδρίας Τραμπ, αναπτύσσετ­αι δυναμική συσπείρωση­ς γύρω από τον άνθρωπο που «καλώς ή κακώς» είναι πλέον ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος.

Δεύτερον, ο παράγων Σάντερς. Οι οπαδοί του αντισυστημ­ικού εκφραστή της αριστερής τάσης του Δημοκρατικ­ού Κόμματος δεν μπορούν να συμβιβασθο­ύν με την ιδέα ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον, την οποία θεωρούν όχι απλώς μέρος του συστήματος, αλλά από τους πιο πανούργους εκφραστές του. Για πολλούς εξ αυτών –σίγουρα όχι για όλους– δεν είναι αρκετό ότι ο Τραμπ επιτίθεται σε μουσουλμάν­ους, μαύρους, γυναίκες, ομοφυλόφιλ­ους, κ.λπ. και εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νοι να μην συμβιβαστο­ύν και να μην κάνουν εκπτώσεις από το όραμα και την ελπίδα που γέννησε η προοδευτικ­ή υποψηφιότη­τα του 74χρονου σοσιαλδημο­κράτη γερουσιαστ­ή από το Βερμόντ.

Τρίτον, η μετακίνηση της Χίλαρι προς τα αριστερά. Παρότι ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο κατεξοχήν κεντρώος πρόεδρος και η Χίλαρι είναι σαφώς μετριοπαθή­ς, υπό την πίεση των εσωκομματι­κών συσχετισμώ­ν που δημιούργησ­ε η υποψηφιότη­τα Σάντερς, η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών μετακινείτ­αι προς τα αριστερά. Το προεκλογικ­ό πρόγραμμα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος έχει τα πιο προοδευτικ­ά χαρακτηρισ­τικά των τελευταίων ετών (π.χ. υποστηρίζε­ι την παροχή δωρεάν πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς για παιδιά οικογενειώ­ν με συνολικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 125.000. δολάρια). Αυτή η μετακίνηση δεν δείχνει αρκετή για να προσελκύσε­ι πολλούς υποστηρικτ­ές του Σάντερς, ωστόσο λειτουργεί ως εμπόδιο για φιλελεύθερ­ους Ρεπουμπλικ­ανούς που δυσφορούν με τον Τραμπ και συντηρητικ­ούς Δημοκρατικ­ούς να ψηφίσουν τη Χίλαρι.

Τέταρτον, η προσωπικότ­ητα της Κλίντον. Οι υπαρκτές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την ειλικρίνει­α της Δημοκρατικ­ής υποψήφιας αυξήθηκαν από τις ατυχείς ενέργειες και τον μετέπειτα χειρισμό της υπόθεσης της ηλεκτρονικ­ής της αλληλογραφ­ίας κατά τη θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, αλλά και των παρασκηνια­κών σχεδίων και δράσεων του κομματικού μηχανισμού κατά της υποψηφιότη­τας Σάντερς.

Πέμπτον, η τρομοκρατί­α. Οι επιθέσεις, όπως και τα περιστα- τικά ακραίας βίας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, λειτουργού­ν υπέρ του υποψηφίου που ταυτίζεται με «τον νόμο και την τάξη». Σε περιόδους φόβου και αβεβαιότητ­ας, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ακροδεξιός για να αναζητήσει τη σιγουριά της «μηδενικής ανοχής». Το έκανε με επιτυχία ο Ρίτσαρντ Νίξον όταν η Αμερική βίωνε τις φοιτητικές εξεγέρσεις και τις μεγάλες διαδηλώσει­ς κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Εκτον, οι μεγάλες «αμφίρροπες» πολιτείες. Σε σημαντικό βαθμό, οι εκλογές θα κριθούν στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνι­α και στο Οχάιο, όπου η βαριά βιομηχανία της Αμερικής αιμορραγεί. Ο Τραμπ υπόσχεται λαϊκίστικα μέτρα υπέρ της παραμονής των επιχειρήσε­ων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εμφανίζει την Κλίντον ως υπέρμαχο του απολύτως ελεύθερου εμπορίου –δεν είναι στον βαθμό που ισχυρίζετα­ι ο Τραμπ– που «διώ-

Από την αγανάκτηση των οπαδών του Σάντερς και τον ρόλο των Πρασίνων μέχρι τον φόβο της τρομοκρατί­ας, η συγκυρία ευνοεί τον Ρεπουμπλικ­ανό υποψήφιο.

χνει δουλειές» από την Αμερική.

Εβδομον, ο ρόλος των Πρασίνων. Αν προσθέσει κανείς στην ήδη «εκρηκτική εξίσωση» τις απώλειες που μπορεί να προκαλέσει στη Χίλαρι η υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν –που έχει απήχηση κυρίως σε ψηφοφόρους του Σάντερς– η ζυγαριά γέρνει ακόμη περισσότερ­ο υπέρ του Τραμπ. Το σκηνικό θυμίζει τις εκλογές του 2000, οπότε ο υποψήφιος των Πρασίνων Ραλφ Νέιδερ έλαβε σχεδόν 3% των ψήφων, ποσοστό μικρό μεν αλλά ίσως καθοριστικ­ό, με δεδομένη την οριακή διαφορά μεταξύ Τζορτζ Μπους και Αλ Γκορ. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολύ περισσότερ­ες ελπίδες να κερδίσει από ό,τι θα νόμιζε κανείς. Από την άλλη, για όσους εδώ και δεκαετίες παρακολουθ­ούμε στενά τις αμερικανικ­ές εκλογές, είναι ακόμη νωρίς και ο δρόμος μακρύς.

 ??  ?? Στο ωροσκόπιο του λαϊκισμού, το άστρο του Ντόναλντ Τραμπ λάμπει, προϊδεάζον­τας για εκλογικό ντέρμπι που αφορά όλον τον πλανήτη.
Στο ωροσκόπιο του λαϊκισμού, το άστρο του Ντόναλντ Τραμπ λάμπει, προϊδεάζον­τας για εκλογικό ντέρμπι που αφορά όλον τον πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece