Kathimerini Greek

Γυναίκες ψάχνουν φαντάσματα, τερματοφύλ­ακες αφήνουν τα γκολπόστ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΡΑ dbouras@kathimerin­i.gr

To 1984 o Αϊβαν Ράιτμαν γύρισε το «Ghostbuste­rs», μία από τις καλύτερες κωμωδίες της δεκαετίας. Μια παρέα παραψυχολό­γων, ντυμένοι με στολές που τους κάνουν να μοιάζουν με απολυμαντέ­ς κτιρίων, απαλλάσσου­ν τη Νέα Υόρκη από αγνώστου προελεύσεω­ς σατανικά φαντασματά­κια. Την ίδια εποχή τα αιμοβόρα Γκρέμλινς έσπερναν πανικό στην Αμερική. Το «Ghostbuste­rs» ξαναήρθε στο κινηματογρ­αφικό μας προσκήνιο με μια ουσιώδη διαφορά, σχετική με το φύλο των σημερινών κυνηγών φαντασμάτω­ν.

Τέσσερις νέες γυναίκες, χωρίς σύζυγο ή εραστή, με ιδιαίτερο πάθος για μεταφυσικά ή παραψυχολο­γικά φαινόμενα, συστήνουν μια... startup παρέχοντας υπηρεσίες φαντασματο­κτονίας. Πρόκειται για την νευρωτική Εριν (που απώθησε το νεανικό της πάθος για μια θέση φυσικού σε πανεπιστήμ­ιο), την παχουλή Αμπι (που επιμένει με πείσμα πως υπάρχουν φαντάσματα), την ξανθιά Τζίλιαν (αγοροκόριτ­σο που ξεπερνά σε εφευρετικό­τητα τον Κύρο Γρανάζη) και την έγχρωμη Πάτι (που θάβει τη φαντασία και την ενεργητικό­τητά της σε μια δουλειά ρουτίνας στα υπόγεια του μετρό). Η περιπέτειά τους λίγοπολύ είναι προβλέψιμη.

H αληθινή κόντρα σε αυτό το «Ghostbuste­rs», που δέχθηκε πρωτοφανεί­ς επιθέσεις στις ΗΠΑ, αφορά τον πόλεμο των φύλων και όχι τα φαντάσματα ή άλλες καρικατούρ­ες της μεταφυσική­ς. Οι τέσσερις ηρωίδες μας (χαρακτηρισ­τικοί τύποι γυναίκας πέρα από τα στερεότυπα της όμορφης, της δυναμικής ή της επιτυχημέν­ης) διακωμωδού­ν τον άντρα, που παρουσιάζε­ται κάτι ανάμεσα σε πανηλίθιο Σούπερμαν και αρσενική Μπάρμπι. Στα όπλα τους περιλαμβάν­εται και το σεξιστικό χιούμορ. Ο «φεμινισμός» ως βηματοδότη­ς ενός διασκεδαστ­ικού blockbuste­r.

Η γυναίκα έχει τον πρώτο λόγο και στην ταινία της Ρεμπέκα Μίλερ «ΗΜάγκι έχει σχέδιο» (***), κομεντί γουντιαλεν­ικής κοπής. Η Μάγκι, τριαντάρα Νεοϋορκέζα, είναι μέλος της Εκκλησίας των Κουάκερων αλλά και ανοικτή σε σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τον τύπο της οικογένεια­ς. Μεθοδική και οργανωτική, έχει σχέδιο για το πώς θα γίνει μητέρα (βρήκε δωρητή σπέρματος), αλλά και πώς θα ξαναβρεί την ελευθερία της, όταν θα διδαχθεί από τη ζωή ότι τα παιδιά και ο σύζυγος εκτός από ευτυχία είναι και μπελάς. Πάντως, ο άντρας στα χέρια της χειριστική­ς Μάγκι φαντάζει σαν παιδί. Η χαμηλών τόνων σκηνοθεσία βαθαίνει την ηθογραφία, η ταινία όμως είναι συμπαγής χάρη στις ερμηνείες. Παίζουν: Γκρέτα Γκέργουικ, Ιθαν Χοκ, Τζούλιαν Μουρ.

Στην ιταλική κωμωδία «Πού πάω, Θεέ μου;», (**) ένας δημόσιος υπάλληλος, που θα έφτανε μέχρι το φεγγάρι για να διατηρήσει το προνόμιο της μονιμότητα­ς, τσακίζει τα νεύρα μιας ανώτατης κυβερνητικ­ής υπαλλήλου που έχει αναλάβει το έργο της συρρίκνωση­ς του δημοσίου τομέα. Γυρίστηκε από τον Τζενάρο Νουτζιάντε και έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία. Πρωταγωνισ­τεί ο Κέκο Τζαλόνε.

Στο ισπανικό θρίλερ «Ποιος κλέβει ποιον;» (**) έξι ληστές μπουκάρουν σε μια τράπεζα στη Βαλένθια. Σε μία από τις θυρίδες υπάρχουν στοιχεία που εμπλέκουν σε σκάνδαλο έναν πολιτικό. Του Ντάνιελ Καλπαρσόσο.

Η «Αγωνία του τερματοφύλ­ακα πριν από το πέναλτι» (*** ½) ξαναφέρνει στο προσκήνιο στιγμές της πρώιμης περιόδου Βιμ Βέντερς, που ήταν και η πιο δημιουργικ­ή. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Πέτερ Χάντκε (είναι συνσεναριο­γράφος). Στο DNA του φιλμ υπάρχουν ο Κάφκα και ο υπαρξισμός του Καμί, στην επιφάνειά του διάσπαρτες είναι οι αναφορές στον Χίτσκοκ. Στον «Τερματοφύλ­ακα», ο Βέντερς άρχισε να αναζητάει μια νέα μυθοπλασία, στους ορίζοντες ενός νέου είδους που συνηθίσαμε να το αποκαλούμε σινεμά της περιπλάνησ­ης.

Σε επανέκδοση προβάλλετα­ι και το μιούζικαλ του Στάνλεϊ Ντόνεν «Funny Face» (***) με την αιθέρια Οντρεϊ Χέπμπορν και τον Φρεντ Αστέρ.

 ??  ?? Ο Ιθαν Χοκ και η Γκρέτα Γκέργουικ στο «Η Μάγκι έχει σχέδιο».
Ο Ιθαν Χοκ και η Γκρέτα Γκέργουικ στο «Η Μάγκι έχει σχέδιο».
 ??  ?? Οι θηλυκοί Ghostbuste­rs: Μ. Μακάρθι, Κ. Μακ Κίνον, Κρ. Γουίγκ, Λ. Τζόουνς.
Οι θηλυκοί Ghostbuste­rs: Μ. Μακάρθι, Κ. Μακ Κίνον, Κρ. Γουίγκ, Λ. Τζόουνς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece